Psychiatrická diagnóza dnešní doby: hraniční porucha

Hranicni doba_uvodni
Známý belgický psychoterapeut Dirk de Wachter ve své knize Hraniční doba zkoumá psychickou poruchu dnešní doby, totiž hraniční poruchu osobnosti. Jeho dílo se stalo bestsellerem v Belgii i Nizozemsku.

V každé době existuje nějaká populární diagnóza. Bezesporu to má vztah k tomu, co je ve společnosti důležité. Jaká je podle autora psychiatrická porucha naší doby? Hraniční porucha osobnosti. Dirk de Wachter věnuje u každého diagnostického vodítka této nemoci zamyšlení, nakolik je příznačné nejen pro lidi s touto nemocí, ale vůbec pro typické jedince naší společnosti. Do jaké míry nás charakterizují nestabilní vztahy? Narušená identita? Impulzivita? Ztráta smyslu a prázdnota? Jak s touto diagnózou souvisí dnešní honba za svobodou, slastí a úspěchem? Na konci autor nabízí naději: Může nás zachránit umění, hledání smyslu, pouto s druhými, každodenní drobné laskavosti? Kniha se v Belgii a Nizozemsku stala fenoménem a mnohokrát dotiskovaným bestsellerem.

 

Hraniční doba

Konec normálních časů?
Autor: Dirk de Wachter
Přeložila: Milena Nováková

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 154×211 mm
ISBN: 978-80-262-2095-4
Doporučená cena: 479 Kč

Knihu Hraniční doba vydalo nakladatelství Portál.

 

Ukázka z knihy

TEZE: Všichni máme nestabilní a intenzivní vztahy.

Zatímco vztahy, které navazuje postmoderní člověk se svým bližním, jsou mnohem intenzivnější než vztahy lidí v minulých dobách, vyznačují se zároveň dalekosáhlou nestabilitou.

Není tomu více než 30 let, kdy jistý člověk představil na recepci novou partnerku známého novináře belgického rozhlasu – z důvodu ochrany soukromí ho nazveme panem X – slovy: „A toto je životní družka pana X.“ Řečník na chvíli zaváhal, než vyslovil „životní družka“, protože na začátku málem řekl „manželka“. V obrazu světa našeho řečníka (před 30 lety mimochodem rozšířený obraz světa) byli muži a ženy, kteří k sobě patřili, automaticky pokládáni za manžele, protože si ale najednou uvědomil, že před touto paní byla v životě pana X jiná žena, začal horečnatě hledat slovo, jež by vystihlo skutečnost lépe, aniž by někoho urazil, a protože naprosto bezpečné a neutrální slovo „partner“ – i pro jiné formy vztahu, než je klasický scénář muž a žena – v tehdejší době ještě nebylo v módě, uchýlil se ke slovu „životní družka“, které v jeho očích znělo lichotivě. (Toto pojmenování bylo později ostatně plně přejato, aby označilo silné pouto často trochu starších lidí, kteří našli v poslední kapitole svého života lásku, ale nikdy nevstoupili do manželského svazku.)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Prof. dr. Dirk de Wachter je belgický psychiatr a psychoterapeut v Univerzitním psychiatrickém centru na Katolické univerzitě (KU) v Lovani. Je odborníkem na systemickou a rodinnou terapii, v tomto oboru působí jako školitel a supervizor. V Portále vyšla jeho kniha Umění být nešťastný.

Zdroj informací: Portál


Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu apod., rozhovory se zajímavými osobnostmi nebo knihy pro děti. Dále také vydává 4 periodika – Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHraniční doba
Konec normálních časů?

de Wachter, Dirk

Portál, 2023

Napsat komentář