Nenechte si ujít v týdnu od 6. do 12. listopadu 2023

nenechte_si_ujit
I další listopadový týden nabízí mnoho literárních akcí, které stojí za návštěvu. Nenechte si ujít autorské čtení básníka a textaře Robina Krále, literární setkání zaměřené na detektivky či křest knihy Markéty Hejkalové Století na vlnách.

Městská knihovna v Praze připravila na úterý 7. listopadu autorské čtení básníka a textaře Robina Krále z knih Co mají na práci myšky a myšáci a Šimon chce být krotitelem. Jako autor pro děti debutoval v roce 2011 a už o pět let později získal za svou knihu Vynálezárium ocenění Zlatá stuha i Magnesia Litera. Kromě psaní básní a písňových textů pro různé interprety a divadla se věnuje také překladu z angličtiny (Roald Dahl, Gertrude Steinová a další). Autorské čtení začíná na pobočce Velký mlýn v 17.00.

Ve stejný den, tedy v úterý 7. listopadu, se v Praze můžete zúčastnit křtu knihy Můžu to doříct…? předsedy kolegia Paměti národa Jana Dobrovského a politického komentátora a novináře Jindřicha Šídla. Název jejich díla je odvozen z nejčastější věty, kterou si vyměňují během natáčení svého podcastu z produkce Paměti národa (pravidelná dávku názorů, vzpomínek, informací a sentimentu od devadesátých let po současnost). Kniha nabízí upravený přepis třinácti epizod. Pokřtěna bude v pražské La Fabrice v 18.00.

Milovníci detektivek by si neměli nechat ujít literární setkání, které na středu 8. listopadu naplánovala Městská knihovna v Praze. Od Martiny Cibulkové se dozvíte zajímavé informace o historii i fungování žánru. Těšit se samozřejmě můžete i na mnoho tipů na četbu. Tak přijďte na pobočku Dejvice v 17.30.

A nyní potěšíme maminky a tatínky malých dětí: Knihovna Jiřího Mahena v Brně vás zve na setkání, které se uskuteční ve čtvrtek 9. listopadu. Představeny budou knižní novinky nejen pro nejmenší děti, ale také pro jejich rodiče. Zajďtete do pobočky Bystrc v 10.30.

Ve čtvrtek 9. listopadu se v Praze koná křest románu Století na vlnách spisovatelky a překladatelky finské literatury Markéty Hejkalové. Jde o fiktivní příběh odehrávající se na pozadí skutečných česko-finských vztahů. Markéta Hejkalová pracovala jako konzulka na českém velvyslanectví v Helsinkách a byla členkou světového výboru PEN klubu. Žije v Havlíčkově Brodě, kde každoročně pořádá Podzimní knižní veletrh. Napsala řadu knih, které byly přeloženy do několika světových jazyků. Mezi její nejúspěšnější tituly patří román Dům pod náměstím, který vyšel v roce 2022. Křest románu začíná v 17.00 v kavárně Paláce knih Luxor.

V pátek 10. listopadu se v Praze můžete zúčastnit debaty o knize Evropanka – historky z Polesí. Autorem je Alexej Sevruk, který ve svém románu bohatým jazykem popisuje 20. století viděné optikou Ukrajinky s českými kořeny. O své knize bude hovořit s kritikem Janem M. Hellerem. Těšit se můžete i na ukázky, tak buďte v Knihovně Václava Havla v 19.00.

Na závěr bychom vás rádi pozvali na křest knihy Gump: Jsme dvojka, který se koná v neděli 12. listopadu v Praze. Nová Gumpova cesta začne přesně tam, kde ta předchozí skončila. Knihu pokřtí zpěvák Richard Krajčo, zpěvačka Olga Lounová, režisér filmu F. A. Brabec a mnoho dalších lidí, kteří se na Gumpově knižním i filmovém světě podíleli. Začátek je v 15.00 před prodejnou Knihy Dobrovský v OC Letňany.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář