Zasoutěžte si o příběh, ve kterém nic není tak obyčejné, jak se zdá

planata soutez uvodni(1)
Pavlína žije všední život. Se svojí sestrou, rodiči i prarodiči žije v době, která neúprosně spěje k rozpadu režimu. Rodiče idealisticky sní o „lepší budoucnosti“ a Pavlína se snaží vymanit z pozice školačky. Vstoupit do dospělého světa však není až tak jednoduché…

O obyčejném životě v neobyčejné době

Román o dozrávání v přelomové době.

Obyčejná rodina, obyčejná vesnice. Dvě dcery ve školním věku, rodiče s obyčejnými profesemi. Také prarodiče, všichni tak trochu natěsno v poslepovaném, ale jinak úplně obyčejném domě. A kolem stejně tak obyčejný, nehybný čas. Jenže zdání tu klame. Tiše se naplňuje chvíle, kdy starý režim dozrává k náhlému rozpadu. Pavlína, ústřední vypravěčka této vícehlasé prózy, svým dětským srdcem sdílí euforické iluze rodičů o jiném, lepším životě a promítá je na čisté stěny svých tajných přání a tužeb. Ty se ovšem netýkají jen tušené svobody a jejích lákadel, ale i vztahů. Zvlášť když dívka postupně začíná vnímat, že její rodina, v níž to „každý s každým myslí tak nějak dobře“, je jako pláň zarostlá křovisky neporozumění, komplexů a někdy i agresí. Chuť urvat si svůj ždibec štěstí a z toho plynoucí pokušení vykonávat moc je silnější než náročná cesta respektu a empatie. Na svět kolem i uvnitř jako by sedala veliká černá můra.

Pavlína už dávno není školačka, ale pořád se jí nedaří vstoupit do dospělého života bez neustálého klopýtání. Může vůbec člověk změnit a opustit svůj malý svět? Zmizí snad tíha s milosrdnou tmou? Anebo naopak s příchodem nějaké větší záře?

Pláňata

Autorka: Petra Dvořáková

Vydalo nakladatelství: Host
Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Vydáno: 10/2023
ISBN: 978-80-275-1761-9

Přečtěte si více informací o knize Pláňata, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host.

host

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

O autorce

Petra Dvořáková (*1977) pochází z Vysočiny. Vystudovala filozofii na Masarykově univerzitě v Brně. Do povědomí čtenářů vstoupila knihou rozhovorů Proměněné sny, za kterou obdržela cenu Magnesia Litera. Pozornost si získaly i její další tituly – Já jsem hladSítě – příběhy (ne)sebevědomí. Kniha Julie mezi slovy byla oceněna Zlatou stuhou za nejlepší beletristickou knihu pro mládež a cenou učitelů v anketě SUK. Pro mladé čtenáře napsala také knihy Flouk a Líla Každý má svou lajnu. Román Dědina se zařadil mezi nejprodávanější a nejoceňovanější tituly české prózy, audioknižní podoba se pak stala absolutním vítězem Audioknihy roku 2019. Svou pozici autorky bestsellerů potvrdila románem Chirurg a novelou Vrány, za niž získala ocenění Kniha roku 2020 v kategorii umělecká próza. V roce 2022 jí vyšel román Zahrada.

(Zdroj informací: Host)

Vyhrajte knihu Pláňata

Obyčejné děti, obyčejní rodiče i prarodiče, obyčejný dům a snad i obyčejný život… Ten vnímá hlavní hrdinka už skoro dospělýma očima a najednou zjišťuje, že ani její život, natož pak jejích blízkých, nakonec tak všední nebude. A nejenom proto, že právě stojí u konce minulého režimu.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Pláňata vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Pláňata
probíhá od 6. do 19. října 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Pláňata

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePláňata

Dvořáková, Petra

Host, 2023

Napsat komentář