Krize středního věku

Chirurg
Hlavní hrdina prožívá krizi středního věku. Nedaří se mu v osobním ani pracovním životě – kariéru mu narušila opilecká eskapáda a manželství se mu rozpadá. Snaží se najít východisko různými způsoby. Podaří se mu vyhnout pádu na samotné dno?

„Nedokážu být ani rovnej, ani křivej. Můj život se rozlomil vejpůl a já už nečekám žádný pevný lano, který mě bude jistit.“
Chirurg v příhraniční nemocnici MUDr. Hynek Grábl se ocitl v mrtvém bodě a balancuje se svou neutěšenou profesní i osobní situací. Jeho kariéru špičkového odborníka na pražské klinice uťal opilecký karambol – a následky teď nese nejen on, ale i jeho věčně nespokojená žena, kterou už ani nedokáže mít rád, a dospívající děti, jež krizi intenzivně vnímají. Život ani rodinné finance nevykazují příznivou účetní bilanci a na horizontu zítřka číhají všechny symptomy krize středního věku. Hrdinova snaha nalézt východisko se ale dál podobá spíš jízdě na horské dráze a nejednou končí kocovinou. Pomůže mu, když najde vztah ke stárnoucím rodičům, pořídí si milenku nebo se přiměje odborně růst? Na operačním sále i mimo něj se většinou dá jen těžko poznat, kdo jakou hru hraje, kdo je vítěz, kdo poražený a kudy kam. Hynkovi často nezbývá než věřit, že se nepotopí na úplné dno.

Chirurg (audiokniha)

Před sebou neutečeš!
Autorka: Petra Dvořáková
Interpret: Pavel Batěk

Vazba: CD
ISBN: 8594169482927
Doporučená cena: 369 Kč

 

Audioknihu Chirurg vydalo nakladatelství OneHotBook. Můžete si poslechnout ukázku.

O autorovi

Petra Dvořáková, absolventka FF MU v Brně, vstoupila do povědomí čtenářů knihou rozhovorů Proměněné sny, za kterou obdržela cenu Magnesia Litera 2007 v kategorii publicistika. Pozornost si získaly i její další tituly, biograficky laděný příběh anorektičky Já jsem hlad (2009) a Sítě – příběhy (ne)sebevědomí (2016). Za knihu Julie mezi slovy (2013, recenze) byla oceněna Zlatou stuhou za nejlepší beletristickou knihu pro mládež. Dětem věnovala i prózy Flouk a Líla (2015) a Každý má svou lajnu (2017, naše recenze). V zatím posledním románu Chirurg (2019, fotoreportáž) nahlíží autorka do profesního prostředí, které poznala v praxi, neboť vystudovala střední zdravotnickou školu a pracovala jako sestra na anesteziologii.

O interpretovi

Ještě během studia na pražské DAMU se stal Pavel Batěk členem souboru Divadla na Vinohradech, kde ztvárnil řadu významných rolí (např. Malcolm v Macbethovi, Malcolm McGregor v muzikálu Donaha!, irský teenager Ray v McDonaghově dramatu Kráska z Leenane nebo Véna v Topolově hře Kočka na kolejích). V roce 2009 nastudoval s režisérem Danielem Špinarem Büchnerova Vojcka, za něhož byl nominován na Cenu Thálie. Od roku 2015 je členem Činohry Národního divadla. Objevil se ve filmech Swingtime (2006), Stín smrtihlava (2012) nebo Zejtra napořád (2014) a známý je také z televizních seriálů (např. Obchoďák, Ordinace v růžové zahradě II, České století, Mordparta, První republika, Ohnivý kuře či Bohéma). Je frontmanem skupiny End of Colours (The Doors revival), kterou v roce 1995 založil se svým bratrem.

Zdroj informací: OneHotBook


OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti s kompletní profesionální produkcí zahrnující dramaturgii, režii, hudbu, postprodukci a design. Audiokniha v jejich podání není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChirurg (audiokniha)
Před sebou neutečeš!

Dvořáková, Petra

OneHotBook, 2019

Napsat komentář