Vyloveno v moři plném krimi příběhů

krimi uvodni(1)
Na pondělí pro vás máme pořádnou dávku napětí i zločinu. Vybrali jsme pět knih známých i méně známých autorů detektivek a thrillerů a okořenili komiksovou lahůdkou, která by mohla zaujmout i mladší čtenáře. Do toho! Vrhněte se spolu s námi do hlubin krimi příběhů.

Rowan se raduje, že získala práci snů. Bohatá rodina hledá chůvu pro své děti: krásný moderní dům a nádherná příroda všude kolem zní naprosto idylicky. Vše ale nakonec není tak ideální, jak se zdá, a Rowan záhy čelí zatčení a obvinění z vraždy. Jenže ona zločin rozhodně nespáchala.

Když Rowan Caineová během brouzdání po internetu narazí na inzerát, v němž bohatí manželé Elincourtovi nabízejí štědře placené místo chůvy pro jejich čtyři děti, nedokáže odolat. Možná měla tušit, že je ta nabídka až příliš lákavá, jenže jakmile dorazí na luxusní sídlo Heatherbrae, je okamžitě ztracená. V okouzlení „chytrým“ domem plným nejmodernějších technologií, krásou skotské Vysočiny i perfektní rodinou si ani nevšimne, že se stala součástí děsivé noční můry, která skončí až smrtí osmileté Maddie a Rowaniným zatčením. Rowan ví, že udělala spoustu chyb. Lhala, když žádala o místo, a ani její chování vůči dětem nebylo vždy ideální. Rozhodně není nevinná. Ale vraždu nespáchala. Nebo se o tom alespoň během výčtu děsivých událostí snaží přesvědčit policii i svého obhájce. Jestliže však svou malou svěřenkyni nezabila ona, kdo to tedy byl? Mrazivý psychologický thriller od autorky bestsellerů Chata v horách a Všude kolem černý les.

Otočení klíčem

Autor: Ruth Ware
Přeložil: Ondřej Pauser

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-490-9
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Otočení klíčem vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Omlouvám se. Tohle zní jako emocionální vydírání nejtěžšího kalibru. Nemyslela jsem to tak. Chápu Vás. Máte jistě spoustu práce a od odeslání dopisu uběhly jen tři dny, ale… Dobře, asi jsem trochu doufala, že pozornost, které se mému případu dostává, ze mě udělá tak trochu celebritu, a Vás přiměje vybrat právě můj dopis z hromádky ostatních, které nejspíš dostáváte od svých současných i potenciálních klientů a dalších škemralů. Copak Vás ani trochu nezajímá, jak se to všechno seběhlo, pane Wrexhame? Mě by to tedy zajímalo. Nicméně jsou to tři dny (zmínila jsem to už?) a… no, začínám mít trochu obavy. Víte, tady uvnitř není moc co dělat, a tak má člověk hromadu času na přemýšlení, vyšilování a spřádání katastrofických scénářů. Přesně takhle jsem strávila několik posledních dní a nocí. Strachem, že jste můj dopis nedostal.

Můžete si stáhnout kompletní ukázku.

O autorce

Ruth Ware je britská spisovatelka původem z Lewesu ve Východním Sussexu. Vystudovala anglický jazyk na Manchesterské univerzitě, a než se začala věnovat psaní na plný úvazek, vyučovala angličtinu v Paříži. Její literární styl bývá často přirovnáván k vypravěčskému umění Agathy Christie. Na kontě má osm thrillerů, které byly přeloženy do čtyřiceti jazyků a ovládly žebříčky bestsellerů po celém světě. Čeští čtenáři její tvorbu dobře znají z románů Všude kolem černý les, Žena z kajuty č. 10, Hra na lháře, Smrt paní Westawayové a Chata v horách. Podle prvních tří se chystají filmové či seriálové adaptace. Pod vlastním jménem Ruth Warburton publikuje také knihy v žánru young adult. V současné době žije s rodinou poblíž Brightonu a ve volných chvílích rozvíjí svou fascinaci starověkými a středověkými texty.

Zdroj informací: Mystery Press

————————————————

Krimi stálice James Patterson tentokrát společně s Maxin Paetrovou přináší další případ Ženského vyšetřovacího klubu. Ten odstartuje pátrání po mladé ženě, která z domu odešla i se svojí malou dcerkou a vyšetřovatelé nachází důkazy, že za tímto skutkem zřejmě nestojí manžel hledané…

Kdo má rád Pattersona a jeho knihy ze série Ženský vyšetřovací klub, je tady další případ. Policie ze San Franciska hledá mladou ženu, která se svou malou dcerkou odešla z domova. Stojí za jejím zmizením její manžel? A kdo zabíjí ty další mladé ženy? Policie zjišťuje další nepříjemné věci. Stále se dozvídáte nové skutečnosti. S napětím čtete pořád dál, abyste se už dozvěděli konec. Patterson opět nezklamal.

21. narozeniny

Autoři: James Patterson, Maxine Paetro
Přeložil: Ondřej Duha

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-958-3
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu 21. narozeniny vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Pomozte nám, ano? Musíte mít nějaké tipy, kde by Tara a Lorrie mohly být.“ Burke mávl nad mou nepřímou otázkou rukou a řekl: „Víte, Tara nikdy ani nezamykala dveře našeho domu. A tohle neudělala poprvé. Tentokrát vyprázdnila náš trezor, ovšem s těmi několika dvackami se daleko nedostane. Zmizela taška s plenami. Ale něco mě napadlo. Proč neobviníte ji? Pro začátek třeba z únosu?“ „Dobrý nápad. Pojeďte se mnou na stanici,“ vyzvala jsem ho. „Sepíšeme vaši výpověď a můžete vznést obvinění. A budeme si moct pořádně promluvit. Pane Burkeu, pojďme dostat Taru a Lorrie domů.“

Můžete si přečíst celou ukázku.

O autorech

James Patterson, v současné době jeden z nejlepších vypravěčů a nejprodávanějších spisovatelů světa, se narodil roku 1947 ve Spojených státech. Král detektivního žánru ročně napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má víc než kdy může sepsat. Mezi jeho neslavnější díla patří romány s hlavním hrdinou Alexem Crossem, policejním detektivem a psychologem pronásledujícím úchylná monstra, např. Čtyři slepé myšky, Sběratel polibků, Jacka a Jill, Chuť krve. Dva příběhy byly zfilmovány a hlavního představitele Alexe Crosse si zahrál Morgan Freeman. K dalším úspěšným titulům patří série Ženský vyšetřovací klub, např. První musí zemřít nebo Druhá šance. Na základě těchto románů vytvořila americká televizní stanice ABC seriál. Jedním z producentů je i sám James Patterson. Držitel ceny Thriller Master Award od The International Thriller Writers žije se svou ženou a synem na Floridě v Palm Beach County na Floridě. Nakladatelství Alpress vydává kromě samostatných románů dvě autorovy série – Ženský vyšetřovací klub a Alex Cross. Známá jsou i jeho další díla jako Velký závod, Skrytý záměr, Začni se ptát, Na špatné straně, Jasný cíl, Na tenkém ledě a další.

Zdroj informací: Alpress

Maxine Paetro je autorkou bestsellerů a žije se svým manželem v New Yorku. Věnuje se beletrii i literatuře faktu a s Jamesem Pattersonem je spoluautorkou více než třiceti thrillerů.

Zdroj informací: fantasticfiction.com

————————————————

Když jde o zločin v nejvyšších kruzích, i odpočinek vyšetřovatelů musí jít stranou. A tak se dvojice Krauz a Chosé musí vzdát volného pátečního večera a pustit se do vyšetřování vraždy prominentní prostitutky. Užijte si novou detektivku oblíbeného autora Dominika Dána.

Krauz a Chosé pracují na oddělení vražd už velmi dlouho. Více než dvacet pět let se snaží vyrovnat se skutečností, že mezi pojmy právo a spravedlnost nelze vždy napsat rovnítko. Navzdory tomu se jim ale občas podaří rozluštit záhadu pořezané a znásilněné studentky, zastřeleného podnikatele nebo k smrti ubitého chlapce – a vraha nakonec vypátrat a zatknout. To, zda si odsedí svůj trest, už není jejich starost, od toho jsou tu jiní. Ale jsou to právě ti druzí, kteří mohou zkomplikovat život nejen dvojici detektivů, ale i jejich kolegům, a dokonce i jejich rodinám. Stejně jako v novém případě, kdy se mocní tohoto světa rozhodnou zamíchat kartami jen hodinu před páteční zavírací dobou. Všichni detektivové se již dočkali zaslouženého odpočinku a plánují, jak stráví nadcházející víkend. Ale jako vždy si to jeden rozmyslí a druhý změní názor. Vražda je vražda, a když jsou do ní zapleteni lidé z nejvyšších míst a je zavražděna prominentní prostitutka, musí jít víkendové radovánky stranou. Proč by však do toho měli být zapleteni pouze Krauz a Fischer? Kdo nařídil, že nesmí s nikým spolupracovat a že celé vyšetřování musí být přísně tajné? A navíc zbývá do volby hlavy státu už jen pár dní… ale to je jistojistě jen další náhoda…

Noc temných lží

Autor: Dominik Dán
Přeložil: Jan Hanzlík

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-276-0673-3
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Noc temných lží vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Ota Hanzel čistil pistoli, a i když nepředpokládal, že by ji o víkendu použil, vyčistil ji jen tak ze zvyku, neboť to dělal každý pátek těsně před koncem pracovní doby. Čistil a kašlal na ukecaného Váňu. Richard Krauz a Jozef Fischer zvaný Chosé si na stole dlaněmi zakrývali čtverečkovaný papír a občas na sebe vy-štěkli á sedm anebo ef tři a náramně se radovali, když soupeři potopili křižník anebo ponorku. Hráli lodě a kašlali na ukecaného Váňu. Petra Pergnerová se malovala, asi na rande, anebo večeři a rande, anebo večeři, rande a… ale ať už se chystala kamkoli, mlčky si zvelebovala zevnějšek a také ona kašlala na ukecaného Váňu.

K dispozici máte i kompletní ukázku.

O autorovi

Dominik Dán je slovenský spisovatel detektivních románů. Píše pod pseudonymem a v roce 2010 se autorsky podílel při tvorbě seriálu Kriminálka Staré Město. O autorově identitě se na veřejnosti i mezi příznivci jeho díla vedou spory. Jediné, co o sobě prozradil je to, že patří mezi kriminalisty. Dominik Dán má na seznamu již mnoho knih, které se u čtenářů těší velké oblibě. Zmínit můžeme například romány Cela 17, Tajemný závoj, Studna, Kočičí stopa, Břemeno minulosti, Hřích náš každodenní, Ve stínu, Kožené srdce a další.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

A máme tady osvěžení ve formě komiksu. U krimi však zůstaneme i v tomto případě. Po šestnácti letech se má pařížský kriminalista zúčastnit popravy svého soka. Rozporuplné pocity, že smrtí končí i dobrodružné pátrání a stíhání, se však rozplynou ve chvíli, kdy toto monstrum vstane z hrobu a brutálně povraždí přihlížející.

Touto komiksovou trilogií Olivier Bocquet a Julie Rocheleauová ohlásili velkolepý návrat vládce zločinu a hrůzy… Návrat i v tom smyslu, že na rozdíl od filmových zpracování tohle není komedie, ale příběh, z něhož vám běhá mráz po zádech. Jsme v Paříži v roce 1911. Lidé se tlačí kolem popraviště, aby byli svědky veřejného stětí největšího zločince všech dob. Fantomas děsil v hlavním městě davy a vodil policisty za nos po dlouhých šestnáct let. Inspektor Juve to cítí jinak – skoro lituje, že ta doba, sice strašlivá, ale pro něj, bystrého kriminalistu, tak vzrušující, už skončila. Náhle však veřejností otřese hrůzyplná událost. Během divadelního představení o Fantomasově životě zrůdný zločinec vstane z hrobu a na místě zmasakruje herce i diváky. Trilogie Fantomas se zlobí nabízí zápletky, jež mohou konkurovat těm nejlepším románům světové literatury, je to však především také historický komiks, který vyvolává hrůzu i fascinaci naráz. Mistrná, mimořádně vydařená série volně inspirovaná dílem Marcela Allaina a Pierra Souvestra.

Fantomas se zlobí

Autoři: Olivier Bocquet,  Julie Rocheleau
Přeložil: Richard Podaný

Počet stran: 173
Vazba: vázaná
Formát: 237×310 mm
ISBN: 978-80-7558-001-6
Doporučená cena: 698 Kč

 

Knihu Fantomas se zlobí vydalo nakladatelství Meander.

Ukázka z knihy

fantomas ukazka(1)

Podívejte se na další ukázky.

O autorovi

Olivier Bocquet je francouzský spisovatel komiksů a scenárista. Pracoval jako obsluha dálniční čerpací stanice, fotograf událostí, manažer v restauraci v Montmartre, doručovatel, překladatel. Kromě těchto povolání psal pořady pro dětské televizní kanály, vytvořil náhledy pro televizní pořady, napsal krátký film, pracoval na reklamě a dokončil cenově uznávaný thrillerový román Turpitudes. Dnes Olivier Bocquet píše komiksy, včetně třídílné série La colère de Fantômas a uznávané prehistorické dobrodružné série FRNCK, vydané nakladatelstvím Dupuis v roce 2016 ilustrované Brice Cossu.

Zdroj informací: Meander

————————————————

I chudí lidé potřebují zastání. A právě tyto případy se dostávají do ruky Mickeymu, který má zrovna teď o lukrativní klienty nouzi. Třeba jako případ Lisy, která je obžalovaná z vraždy. A navzdory tomu, že je nejspíš vinna, Mickey dělá všechno proto, aby dosáhl jejího očištění. Může se mu to ale podařit?

Na Mickeyho Hallera doléhají těžké časy. Místo zámožných klientů teď ponejvíce zastupuje zoufalé majitele nemovitostí, kteří nedokáží splácet hypotéku. Pak je tu ale Lisa Trammelová, žena obžalovaná z brutální vraždy hypotečního bankéře Mitchella Bonduranta. Lisa sice vinu popírá, i když nezastírá, že měla na zavražděného vztek, poněvadž jí chtěl zabavit dům. Přestože důkazy i vlastní intuice Mickeymu napovídají, že Lisa vraždu skutečně spáchala, chce dosáhnout jejího očištění. Postupně se mu daří připravit důmyslnou obhajobu a navíc zjistí, že Bondurant před smrtí prováděl machinace na černém trhu. A když se sám stane terčem násilného útoku, nepochybuje, že je na správné stopě…

Pátý svědek

Autor: Michael Connelly
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 464
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-276-0671-9
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Pátý svědek vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Když paní Penová vysedla, otevřel jsem si v notebooku vzor smlouvy ve španělštině a doplnil do něj příslušná jmé-na a čísla. Dokument jsem uložil a poslal ho do tiskárny, kte-rá stála na pultíku s elektronikou na sedadle spolujezdce. Poté jsem vyplnil stvrzenku, podle níž měla obdržená částka putovat na můj klientský svěřenský účet. Všechno bylo čis-té jako lilie. Jako vždycky. Kalifornskou advokátní komoru bylo lepší nepouštět si k tělu. I když jsem jezdil v neprůstřel-ném autě, nejvíc na pozoru jsem se měl právě před komorou.Advokátní kancelář Michael Haller a partneři měla za se- bou nelehký rok. Obhajoba v trestněprávních případech ve městě stiženém recesí prakticky vymizela.

K dispozici máte celou ukázku.

O autorovi

Michael Connelly se narodil ve Philadelphii, PA 21. července 1956. Když mu bylo 12 let, přestěhoval se s rodinou na Floridu. Michael se rozhodl stát se spisovatelem poté, co během studia na Floridské univerzitě objevil knihy Raymonda Chandlera. Jakmile se rozhodl pro tento směr, zvolil si hlavní obor žurnalistika a vedlejší obor tvůrčí psaní – studijní plán, ve kterém byl jedním z jeho učitelů romanopisec Harry Crews. Po promoci v roce 1980 Connelly pracoval v novinách, kde se primárně specializoval na kriminálku. Ve Fort Lauderdale psal o policii a zločinu během vrcholící vlny vražd a násilí, která se valila přes jižní Floridu během takzvaných kokainových válek. V roce 1986 on a dva další reportéři strávili několik měsíců rozhovory s lidmi, kteří přežili havárii velké letecké společnosti. Napsali časopis o havárii a přeživších, který byl později zařazen do užšího výběru na Pulitzerovu cenu za celovečerní psaní. Čtenáři mohou znát jeho další knihy jako například Pád, Pouštní hvězda, Zrušený rozsudek, Strašák, Advokát, Temné hodiny a další.

Zdroj informací: web autora

————————————————

I na odhlehlém místě můžete snadno narazit na mrtvolu. Kdo by ale vraždil mezi zchátralými domy? A jakou roli v tom hraje místo s podivným názvem Morový ostrov?

Göteborg 1925. Vrchní strážmistr Nils Gunnarsson je přivolán do chatrče psanců. Mezi zchátralými baráky u řeky leží mrtvý muž, kterého ztroskotanci vytáhli z vody. Neznámý muž zavede Gunnarssona na lov, nejprve do lepších městských kruhů a později na nechvalně proslulý Morový ostrov.

Morový ostrov

Historická detektivka o ostrově, odkud není úniku
Autorka: Marie Hermansonová
Přeložil: Helena Stiessová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-7689-224-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Morový ostrov vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Vesloval rychle a pod nízkými mosty držel přesný kurz, sotva se vůbec ohlédl. Z oslepujícího slunce vplouvali do vlhké temnoty rozléhající se jako ozvěna pod železnými oblouky a zase zpátky do slunce, až podpluli i ten poslední a vynořili se na otevřené ploše řeky. Obklopovaly je lodě všeho druhu a od moře sem proudil chladivý větřík. Nils měl za to, že zamíří k některé z přístavních hrází, kde mívala policie často něco na práci. Možná půjde o rvačku, která se vymkla z rukou, nebo nějaký opilec spadl do vody a utopil se. Ale chlapec místo tohoh vesloval směrem na východ, kolem čističky, plynojemu a řady koksoven.

Podívat se můžete na kompletní ukázku.

O autorce

Marie Hermanson se narodila v roce 1956 v Sävedalenu u Göteborgu. Po studiu žurnalistiky, sociologie a literatury pracovala jako novinářka v deníku Arbetet. Dnes je spisovatelkou na plný úvazek. Autorsky debutovala v roce 1986 sbírkou povídek. V roce 1995 byla nominována na Augustovu cenu za román Ve skutečnosti je díra, který byl později zdramatizován a uveden ve stockholmském divadle Teater Pero. Její román Muž pod schody byl v roce 2009 zfilmován jako televizní seriál pro stanici SVT. Morový ostrov byl švédskou Deckarakademin nominován na nejlepší švédský kriminální román roku.

Zdroj informací: Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOtočení klíčem

Ware, Ruth

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knize21. narozeniny

Patterson, James

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeNoc temných lží

Dán, Dominik

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeFantomas se zlobí

Bocquet, Olivier – Rocheleau, Julie

Meander, 2016

zobrazit info o knizePátý svědek

Connelly, Michael

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeMorový ostrov

Hermansonová, Marie

Jota, 2023

Napsat komentář