Smíření

Hoskova_Smireni
Vrátila jsem se z dovolené a nadupaná energií jsem vyrazila na trénink.

„Jé, tobě to sluší,“ usmívali se na mne spoluhráčky a spoluhráči a ptali se, kde že jsem to odpočívala.

„No jó, sluníčko, vítr, pohyb. To je hned poznat,“ pochvalně mručeli sportovci. Cudně jsem uhýbala pohledem, nevěda, jak se tvářit.

„To jsou ty pihy,“ rozhrábla to Simona a ostatní se přidali. „Nikdy jsem si nevšimla, že jsi tak pihatá,“ začali si mě bezostyšně prohlížet, až jsem pod tíhou jejich pohledů musela zakleknout a znovu si zavázat tenisku s dobře utaženou původní smyčkou.

Tak pihy! Úplně jsem na svůj juvenilní komplex zapomněla. Pod vším tím, co mi přinášel život, upadly tyto melaninové tečky v zapomnění. Byly časy, kdy jsem si tvář potírala citrónovou šťávou a čekala na zázrak. Zbělení se však nekonalo. Jen zima bývala milosrdná a místo pih mi na lících vykreslovala zdravou červeň. Od té doby jsem jich zažila asi třicet. A najednou taková metamorfóza. Mám něco, co mi sluší a dělá mě hezčí. Zdobí mě moje kdysi tak zatracované pihy. Obracím svoji tvář ke slunci. Jen houšť, přeju si a sundávám si sluneční brýle. Statečně se šklebím do slunečních paprsků, které moji pleť krčí do záhybů a vysušují. Je otázkou času, kdy začnu řešit vrásky.


Blanka Hošková

Hoskova_Blanka

Autorka se narodila v Brně. V raném mládí se věnovala psaní poezie a svoji tvorbu přednášela v klubu Leitnerka. Svými články také přispívala do ženských časopisů, ale po narození dcery se literárně na jedenáct let odmlčela. Během pouhých tří let vydala vlastním nákladem ženské romány, v nichž se dotýká ožehavých témat současnosti – problémů s otěhotněním (Prohrané výhry), domácího násilí (Horko domácího krbu), skrytého alkoholismu (Dietnikum) nebo šikany na pracovišti (Kdo s koho). Od roku 2014 vychází její knihy v Nakladatelství JOTA. Její knihy jsou psané lehkou, čtivou formou, text má spád, příběhy děj. Jsou určené ženám, které si chtějí u čtení odpočinout a relaxovat. Jednotlivé příběhy vybízejí k zamyšlení, ale není to žádná hlubokomyslná filozofie. Hlavní hrdinky často řeší své problémy s nadhledem a sebeironií. Poselstvím příběhů je to, aby si ženy uvědomovaly samy sebe a svým rozhodnutím a sebekázní ve svém životě změnily, co se jim vymklo z rukou a činí jejich život nepříjemným. Více o autorce můžete najít na jejích stránkách.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProhrané výhry / Podruhé neznamená opakovat

Hošková, Blanka

Tribun EU, 2012

zobrazit info o knizeLáskobraní

Hošková, Blanka

Jota, 2014

zobrazit info o knizeHorko domácího krbu

Hošková, Blanka

Jota, 2015

zobrazit info o knizeKamilenky

Hošková, Blanka

Jota, 2015

zobrazit info o knizeZlato(v)lásky

Hošková, Blanka

Jota, 2015

zobrazit info o knizeVoňavé (na)dělení

Hošková, Blanka

Jota, 2016

zobrazit info o knizeTrojhra

Hošková, Blanka

Jota, 2017

zobrazit info o knizeDietnikum

Hošková, Blanka

Jota, 2018

zobrazit info o knizeKdyž se přání neplní

Hošková, Blanka

Moravská Bastei MOBA, 2021

Napsat komentář