Pomoz si sám

tipy_psychologie
Páteční knižní tipy se nesou v psychologickém duchu. Představíme vám několik knih, které kladou důraz na spokojený život a duševní pohodu. Mimo jiné se seznámíte s pravidly psychologie všedního dne či zjistíte, že není nutné být perfektní.

Znáte pravidla „psychologie všedního dne“? Představí vám je Jan Urban ve své knize Psychologie pro každý den. Zároveň na pravou míru uvede některé mýty „laické psychologie“.

Řada věcí, které nás ve škole učili, nemá pro náš život velký praktický význam. Ve škole nás ale naopak nenaučili něco jiného, bez čeho se neobejdeme. Jde o znalosti, schopnosti či pravidla „psychologie všedního dne“.

Jak se lépe rozhodovat? Jak úspěšněji kontrolovat své emoce? Jaké jsou naše silné stránky, které nám pomohou třeba najít zaměstnání svých snů? Co zvyšuje a co naopak snižuje naši životní úspěšnost? Co dělat, abychom byli v životě spokojenější? Jak lépe porozumět názorům a pocitům druhých? Jak lépe předvídat jednání druhých a úspěšněji s nimi komunikovat? Jak zvýšit svou přesvědčivost a schopnost zaujmout a ovlivňovat druhé? Jak úspěšně řešit pracovní i další spory? Jak bojovat se situacemi, kdy máme špatnou náladu, ztrácíme sebedůvěru nebo propadáme sebelítosti? Jak rozpoznat nejrůznější lháře, podvodníky i manipulátory včetně těch, kterým je lépe se vyhnout?

Kniha přináší odpovědi nejen na tyto otázky, je přehledně členěná do jednotlivých okruhů a můžete si tedy v každé situaci nalézt to, s čím potřebujete aktuálně pomoci.

Psychologie pro každý den

aneb Co nás ve škole o nás ani druhých neučili
Autor: Jan Urban

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-271-5182-0
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Psychologie pro každý den vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Na jednoduché otázky nebývají jednoduché odpovědi. Je tomu tak i s otázkou „Kdo jste?“, a to bez ohledu na to, komu ji položíme. K jednoduché odpovědi většinou nedospějeme ani tehdy, položíme-li otázku sami sobě. Pomoci nám však může porozumění hlavním rysům, kterými se lidské povahy vzájemně odlišují.
Výše uvedená otázka může mít pochopitelně různý význam – ptát druhého se můžeme na jeho jméno, zaměstnání či postavení v práci, národnost i názory nebo osobní přesvědčení. Význam otázky, který máme na mysli, je trochu složitější – dotýká se hlavních osobních vlastností či povahových rysů, které nás i druhé charakterizují. Z psychologického hlediska nám jde o zjištění, co tvoří naši „osobnost“. (str. 11)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Doc. PhDr. Ing. Jan Urban, CSc. je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, obor psychologie řízení. Již více než 15 let působí jako přední manažerský poradce v oblasti řízení, organizace a rozvoje lidských zdrojů a jako lektor vzdělávacích programů pro podnikovou sféru, od roku 1998 je ředitelem poradenské společnosti Consilium Group. Je docentem na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, řadu let vyučoval i na VŠE v Praze. Poradensky i formou lektorování podporoval desítky domácích i mezinárodních podniků. Autor řady odborných článků a publikací na téma řízení a rozvoje lidí v podnikových organizacích. Napsal např. 40 manažerských mýtů, které škodí vašemu byznysuPřestaňte se v práci stresovatŘízení lidí v organizaci: personální rozměr managementu, Jak zvládnout 10 nejobtížnějších situací manažera a další.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Patříte mezi perfekcionisty? Pak byste si neměli nechat ujít knihu psychoterapeutky Sharon Martin, která vám ukáže, že Být perfektní nemusí být perfektní.

Máte dojem, že byste měli být ve všem perfektní? Vaše touha po perfektním výsledku je mnohdy silnější než vy? Raději do úmoru všechno vylepšujete a zdokonalujete? Pak je možná čas se na chvíli zastavit a zamyslet se nad tím, zda snaha být ve všem perfektní je skutečně tak perfektní, jak si myslíte. Perfekcionismus může náš život postupně vykrást. Nic nám není dost dobré… ani na nás, ani na druhých. Opravdu chceme žít jako křeček, který běhá ve svém kolečku? Nestálo by za to na chvíli opustit své perfekcionistické snahy a podívat se na to, jak žijeme, s odstupem?
Kniha psycholožky
Sharon Martin nabízí řadu strategií, které nám mohou pomoci vystoupit z nekonečného běhu za dokonalostí. Najdeme v ní řadu příkladů ze života, podnětů k zamyšlení, škál zjišťujících, jak jsme na tom s perfekcionismem právě my, a hlavně inspirace a podpory pro změnu svého života. Autorka zařadila také cvičení založená na konceptu mindfulness.

Být perfektní nemusí být perfektní

Zvládejte svůj perfekcionismus
Autorka: Sharon Martin
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-262-1993-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Být perfektní nemusí být perfektní vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Mezi náročnými, perfekcionistickými, roztržitými a zahlcenými rodiči existují rozdíly, ale všichni mají společnou neschopnost uvědomovat si, chápat a respektovat pocity svých dětí. Děti to vnímají jako nezájem o to, jaké jsou ve skutečnosti jako lidé – o jejich myšlenky, city, sny a cíle. Děti vychovávané náročnými, perfekcionistickými, roztržitými či zahlcenými rodiči se učí, že pokud budou dokonalé, získají si tak pozornost a chválu nebo jim to pomůže vyhnout se tvrdým trestům a kritice. (str. 49)

Nezapomeňte se podívat i na další ukázky.

O autorce

Sharon Martin je psychoterapeutka specializující se na problémy s perfekcionismem a spoluzávislostí.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Moderní život a křesťanské tradice ve své knize spojuje celosvětově uznávaný ekumenický učitel Richard Rohr. Seznamte se s jeho Vzorcem moudrosti a pokuste se společně s ním o vnitřní proměnu.

V průběhu času lze ve všech společnostech, duchovních směrech a filozofiích nalézt určitý univerzální vzor. Vidíme ho ve střídání ročních období, v biblických příbězích, v životě, smrti a vzkříšení Ježíše Krista, ve vzestupu a pádu civilizací, a dokonce i v našich životech. V této knize Richard Rohr osvětluje, jak nám pochopení a přijetí tohoto vzorce může dát naději v těžkých dobách a odvahu prosadit se i přes opravdu velký chaos a najít nový způsob bytí ve světě.

Vzorec moudrosti

Řád, zmatek, obnovený řád
Autor: Richard Rohr
Přeložila: Jana Ogrocká

Počet stran: 220
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7364-154-2
Doporučená cena: 338 Kč

Knihu Vzorec moudrosti vydalo nakladatelství Lukáš a syn.

O autorovi

Richard Rohr je celosvětově uznávaný ekumenický učitel svědčící o univerzálním probuzení v rámci křesťanského a obecněji náboženského mysticismu. Je františkánským knězem z Nového Mexika a zakladatelem Centra pro akci a kontemplaci v Albuquerque. Jeho učení je založeno na františkánské alternativní ortodoxii – praktikující rozjímání a sebe-vyprázdnění – a projevuje se radikálním soucitem, zejména pro sociálně marginalizované. Napsal mnoho knih – např. Univerzální KristusČíst Bibli jako Ježíš, Svět, tělo a ďábelBožský tanec: Trojice a vaše proměna, Všechno má své místo, Adamův návrat, Nahá přítomnost, Dýchání pod vodou, Pád vzhůruNesmrtelný diamant, Očekávání Vánocaj.

Zdroj informací: nakladatelství Lukáš a syn

————————————————

Chcete být v životě spokojení a úspěšní? Pak je nutné neustále přehodnocovat vaše předchozí rozhodnutí a uvědomovat si, co je pro vás zrovna důležité. Jen tak se v životě můžete posunout do další fáze. Jak na to se dozvíte v knize Odpověď je v tobě.

Kdo vlastně jsem a co v životě chci? A jak na to přijdu?
Zkus si odpovědět na 100 překvapivých a velmi otevřených otázek, které ti otevřou nové obzory. Kdo se správně ptá, dostává i správné odpovědi a může se pak v životě lépe rozhodovat. Vydej se s námi na vzrušující cestu sebeobjevování, na cestu k větší svobodě a životní spokojenosti.

MALÁ OCHUTNÁVKA:

Za co se dokážu ocenit?
Patřím do korporátu?
Jaké povolání by se mi líbilo, kdyby mi šlo pouze o peníze?
Čemu bez výhrad věřím?
Kdo přemýšlí jinak než já a co mi to může přinést?
Řídím svůj život?
Kde mi stojí v cestě vlastní morálka?
Miluju jen proto, aby mi ten druhý lásku opětoval?
Jsem v zajetí své kultury nebo svého vzdělání?
Stojím za seznámení?

Odpověď je v tobě

100 neotřelých otázek, které ti ukážou, kým doopravdy jsi
Autoři: Barbara Rörtgenová, Tim Prell
Přeložil: Martin Richter

Počet stran: 192
Vazba: vázaná
Formát: 133×188 mm
ISBN: 978-80-7670-124-3
Doporučená cena: 295 Kč

Knihu Odpověď je v tobě vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Někdy se nám může zdát, že život těch druhých, těch, které považujeme za své vzory, plyne hladce a bez zásadnějších zádrhelů. Při bližším pohledu ovšem zjistíme, že to obvykle nebývá až tak pravda. Je tomu právě naopak. Mnoho z těch, které dneska považujeme za úspěšné, muselo nejprve překonat nemalé potíže, aby dosáhli toho, díky čemu se proslavili. (str. 4)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Barbara Rörtgenová je mentální koučka, systemická poradkyně a zakladatelka a majitelka laboratoře nápadů ENTWICKLUNGSHELFER. S Timem Prellem už 21 let radí klientům v důležitých obdobích jejich života, kdy se odhodlávají dělat životní změny, pomáhá jim najít nové směřování, rozvíjet nové perspektivy a udělat si jasno tam, kde tápou.

Tim Prell je filozofický poradce, zakladatel a majitel laboratoře myšlenek ENTWICKLUNGSHELFER. S Barbarou Rörtgenovou jsou považováni za dvě nejvýraznější osobnosti zabývající se rozvíjením potenciálu. Jejich jedinečné koučovací koncepty doporučují často média.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Duševním zdravím se v knize Čas zpomalit zabývá psycholožka Tereza Škorupová. Přesvědčí vás, jak důležité je zpomalit – jen tehdy totiž uvidíte věci, kterých si běžně nevšímáte.

Seberozvojová kniha napsaná psycholožkou, která si všímá, jak kult rychlosti a zaneprázdněnosti negativně ovlivňuje naše duševní zdraví. Přináší zamyšlení, ale i praktické nápady, jak z toho ven.

Výzkumy ukázaly, že lidé, kteří stále někam spěchají a denně zažívají stres, k sobě obvykle nemají zdravý vztah. Autorka je psycholožka, která to sama zažila – ve svých 23 letech vážně onemocněla, a díky tomu zcela přehodnotila svůj pohled na sebe i na život. A zjistila, že pocity štěstí silně korelují se schopností milovat přítomnost a vnímat každodenní život a sebe sama v něm jako dar. K tomu je ale nutné zpomalit, abychom konečně viděli věci „za oponou“. I v tom vám tato kniha může pomoct.

Čas zpomalit

… dřív než nám život uteče
Autorka: Tereza Škorupová

Počet stran: 288
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7650-926-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Čas zpomalit vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

Svět okolo vnímáme podle nastavení naší mysli. Když je naše mysl radostná a plná soucitu, svět okolo nás také a také se tak jeví. Je-li naše mysl plná negativních myšlenek, svět se samozřejmě jeví jako negativní a plný zla. Když se cítíte vystresovaní, pamatujte, že nejste v této chvíli bezmocní – když se zklidní vaše mysl, život okolo se zklidní také. (str. 7–8)

Nezapomeňte si prolistovat celou ukázku.

O autorce

Tereza Škorupová je psycholožka působící v Ostravě. Její oblíbenou činností od doby, kdy se přestala stydět, bylo povídání si s lidmi a poznávání jejich životních příběhů. Lidé a mezilidské vztahy ji inspirovaly a zajímaly natolik, že vystudovala psychologii a její práce se stala jejím posláním. Co se týče zkušeností se psaním, nemá žádné. Čeština a literatura jí vždy výborně šly, ale že vydá vlastní knihu, ji nikdy nenapadlo – až když jí došlo, že její osobní cesta by mohla pomoci ke zdraví a štěstí i někomu dalšímu, rozhodla se jednat. Počátky knihy Čas zpomalit totiž vznikaly v roce 2017, kdy se léčila z vážné nemoci, která jí převrátila život naruby – tato zkušenost započala její osobní transformaci, jejíž prožitky využívá i při práci s klienty.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePsychologie pro každý den
aneb Co nás ve škole o nás ani druhých neučili

Urban, Jan

Grada, 2023

zobrazit info o knizeBýt perfektní nemusí být perfektní
Zvládejte svůj perfekcionismus

Martin, Sharon

Portál, 2023

zobrazit info o knizeVzorec moudrosti
Řád, zmatek, obnovený řád

Rohr, Richard

Lukáš a syn, 2023

zobrazit info o knizeOdpověď je v tobě
100 neotřelých otázek, které ti ukážou, kým doopravdy jsi

Rörtgenová, Barbara – Prell, Tim

Kazda, 2023

zobrazit info o knizeČas zpomalit
… dřív než nám život uteče

Škorupová, Tereza

Pointa, 2023

Napsat komentář