Nový pohled na Krista

Univerzalni Kristus
Většina z nás, i ti nevěřící, ví, kdo byl Ježíš. Celosvětově uznávaný ekumenický učitel se zaměřil na slovo Kristus a na základě Bible, historie a vlastní duchovní praxe ukazuje Ježíše Krista v novém světle, ve kterém nehraje roli kultura či náboženské rozepře.

Za ta desetiletí, kdy je celosvětově uznávaným duchovním učitelem, pomohl Richard Rohr milionům lidí uvědomit si, o co jde v otázkách víry a spirituality. Dosud nikdy však nepsal na téma, které je v křesťanství nejstálejší a nejčastější: na téma Ježíše. Kdo byl Ježíš, ví většina z nás. Ale kdo byl Kristus? Jedná se jen o Ježíšovo příjmení? Naše chápání, píše Rohr, bylo až příliš často omezeno kulturou, náboženským hašteřením a sklonem lidí stavět se do centra.
Rohr čerpá z Písma, historie a duchovní praxe a předkládá transformativní pohled na Ježíše Krista jako na zpodobnění Božího trvalého, stále se odvíjejícího konání ve světě. „Bůh miluje věci skrze to, že se jimi stává,“ píše. Ježíšův život byl míněn jako vyhlášení, že člověk není od Boha nikdy oddělen – pokud si sám oddělení od něho nezvolí. Když znovu objevíme tuto základní pravdu, ve víře už nepůjde tolik o dokazování, že Ježíš byl Bůh, jako spíše o to, učit se rozpoznávat Stvořitelovu přítomnost ve všem kolem nás a v každém člověku, s nímž se setkáme.

Ukázka z knihy

Už dlouho se mi na mysl znovu a znovu vracela ruská představa poníženého Krista, chromého Krista belhavě se vlekoucího Ruskem a žebrajícího o chleba – Krista, který se po všechny věky může vracet na zem a přicházet dokonce i k hříšníkům a ve svém strádání dosáhnout jejich soucitu.

Ohlasy na knihu

Rohr vidí Krista všude a nejenom v lidech. Připomíná nám, že prvním vtělením Božím je samo stvoření světa, a říká, že ‚Bůh miluje věci skrze to, že se jimi stává‘. Už jen pro tuto větu – a je jich tam mnohem víc – nemůžu tu knihu odložit.

- Bono, U2

V naší kultuře je třeba velké změny a to, jak Richard Rohr podává Univerzálního Krista, je zásadním krokem správným směrem. Když nebudeme zapomínat na své spojení s „každou věcí“, odrazí se to v našich náboženských tradicích, ve společnosti a – troufám si říct – také v politice.

- Kirsten Powersová, politická analytička CNN a sloupkařka USA Today

Křesťanství zde nachází své jádro a svůj osud ve všech věcech, ve veškeré hmotě, ve veškerém stvoření. A my zde nacházíme své spojení s univerzální sounáležitostí, univerzální důvěrou a univerzální láskou. Tato kniha změní náboženství – učiní je vlídným, láskyplným a transformujícím.

- Timothy Shriver, předseda představenstva Speciálních olympijských her

Univerzální Kristus

Jak může zapomenutá skutečnost změnit všechno, co vidíme, v co doufáme, v co věříme
Autor: Richard Rohr
Přeložila: Jana Ogrocká

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 145×213 mm
ISBN: 978-80-7364-112-2
Doporučená cena: 299 Kč

 

Knihu Univerzální Kristus vydalo nakladatelství Barrister & Principal.

O autorovi

Richard Rohr je celosvětově uznávaný ekumenický učitel svědčící o univerzálním probuzení v rámci křesťanského mysticismu a starobylého podání. Je františkánským knězem z Nového Mexika a zakladatelem Centra pro akci a kontemplaci (CAC.org) v Albuquerque. Jeho učení je založeno na františkánské alternativní ortodoxii – praktikující rozjímání a sebe-vyprázdnění – a projevuje se v radikálním soucitem, zejména pro sociálně marginalizované. P. Richard je autorem mnoha knih, včetně Všechno má své místo, Adamův návrat, Nahá přítomnost, Dýchání pod vodou, Pád vzhůru, Nesmrtelný diamant, Touha milovat: Alternativní cesta Františka z Assisi, Božský tanec: Trojice a vaše proměna.

Zdroj informací: nakladatelství Barrister & Principal


Nakladatelství Barrister & Principal vydává původní i překladovou prózu a poezii včetně dětské literatury, knihy z dějin a teorie umění, z českých a světových dějin, náboženství a teologie, psychologie, sociologie, politologie a politiky, médií, filozofie, ekonomiky, literární vědy, dále jazykové příručky, obrazové publikace a průvodce se zaměřením na výtvarné umění a architekturu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUniverzální Kristus
Jak může zapomenutá skutečnost změnit všechno, co vidíme, v co doufáme, v co věříme

Rohr, Richard

Lukáš a syn, 2020

Napsat komentář