Země radosti

radost
Přemýšlely jste někdy o tom, co se ve vašem těle děje, když jste šťastní? Když prožíváte radostný okamžik, když cítíte radost? Knihu o tomto blahodárném pocitu zpracovala Angela Köckritzová. Vydejte se do Země radosti i vy.

Je horký letní den. Nořím se pomalu do vody. Příjemný chlad prostoupí mé tělo a já vnímám pouze vůni řas a lesního rybníka. Jen několik temp a ztrácím pojem o čase. Připadám si najednou tak lehká. Obracím se naznak a nechám se nést. Pozoruji blankytné nebe a vrcholky stromů kolébající se v lehkém vánku, který roznáší po břehu zvuky léta. Veselé dovádění dětí, rytmickou hudbu bavících se teenagerů, šplouchání vody. Lenivě zamžourám směrem ke břehu, který je posetý slunečníky a osuškami. Lidé nechali své starosti před branami přírody a nyní si užívají slastné nicnedělání.“
Čím déle jsem o radosti přemýšlela, tím více jsem toužila ji prozkoumat. Zmapovat ji jako neznámou krajinu. Co se odehrává v mozku, když se radujeme? Jak na tyto procesy reaguje naše tělo? Jak se radost proměňuje v průběhu života? Co je to za pocit, co jej vyvolává a jak jej lidé oslavují v různých kulturách?
Tato kniha je výpravou do neodolatelné země. Země radosti.

Radost

O objevování lehkosti
Autorka: Angela Köckritzová
Přeložila: Magdalena Havlová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7670-114-4
Doporučená cena: 295 Kč

Knihu Radost vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Během psaní mi došlo, že se raduju mnohem častěji, než jsem si myslela. Dokonce za takových dní, které jsem dříve odbyla jako neradostné, protože byly poměrně nudné, chladné a deštivé, jsem si musela přiznat, že jsem se nejednou radovala z nějaké maličkosti. Také jsem lépe vnímala, co těší druhé. Psát o radosti je jako sledovat malého ptáčka. Vrabce. Dříve jsme ho snadno přehlédli. Nebyl nikterak nápadný, pokud nám zrovna v kavárně nezačal klovat do našeho croissantu na talíři – najednou ho ale vidíme všude. Poletuje kolem rohu, čeká pod stolem, že spadne drobeček, vykoukne zpoza květináče. Svým tenkým hláskem se tvrdošíjně procvrlikává dnem. Musíme mu jen naslouchat. (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Angela Köckritzová, narozená v Mnichově, studovala politologii, sinologii a dějiny umění v Berlíně, Mnichově a na Tchaj-wanu. Nejprve pracovala jako novinářka pro Süddeutsche Zeitung, poté pro Zeit. Od roku 2011 byla čtyři roky korespondentkou těchto novin v Číně, později dva a půl roku africkou korespondentkou v senegalském Dakaru. Roku 2015 vyšla její první kniha Wolkenläufer. Geschichten vom Leben in China (Mrakochodci. Příběhy o životě v Číně). Za svoji novinářskou práci byla několikrát oceněna. Dnes žije se svou rodinou v Berlíně jako autorka ve svobodném povolání.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRadost
O objevování lehkosti

Köckritzová, Angela

Kazda, 2023

Napsat komentář