Krimi na dovolenou

krimi uvodni
Léto je v plném proudu a my vám přinášíme další tipy na napínavé příběhy, které si můžete vychutnat nejen na dovolené. Potěšíme fanoušky autorů jako Michael Connelly či Tim Weaver. A nezapomeneme ani na příznivce audioknih!

Nejprve si představíme knihu Král bez kratochvíle. Drsná horská krajina, lidská krutost, záhadná zmizení… To vše v sobě ukrývají tři příběhy francouzského spisovatele Jeana Giona.

V horské vesnici na konci světa, ztrácející se pod závějemi sněhu, beze stopy zmizí Marie Chazottesová. Utekla? Někdo ji unesl? Zabil? Záhada narůstá, když začnou postrádat i dalšího souseda, a ani ten nebude poslední. Situaci přijíždí zachránit nepočetná rota četníků v čele s kapitánem Langloisem. Tajemný Langlois se však ve vesnici nečekaně zjeví znovu, o mnoho let později, a bude mít na mušce starého vlka. Do třetice ho poznáme ještě v jednom souboji, velmi osobním a ryze společenském. Blaise Pascal kdysi vysvětlil, proč nesmíme dopustit, aby král jen lelkoval – a Giono jeho tezi rozvíjí v koncertu o třech napínavých větách.

Jeden z nejslavnějších románů francouzského autora Jeana Giona vznikl v roce 1946, přesto i dnes zaujme jako ambiciozní literární experiment, v němž autor spojil detektivní žánr s filozofickým traktátem a podmanivými popisy panenské přírody. Poetické obrazy neukazují jen drsnou horskou krajinu, ale také lidskou krutost: i smrt může být krásná a fascinující, pozorujeme-li ji s odstupem, ve scenérii, kde rudá krev zlehka potřísnila běloskvoucí sníh.

Král bez kratochvíle

Autor: Jean Giono
Přeložila: Jovanka Šotolová

Počet stran: 172
Vazba: vázaná
Formát: 137×136 mm
ISBN: 978-80-7530-402-5
Doporučená cena: 300 Kč

Knihu Král bez kratochvíle vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Jean Giono (* 30. března 1895, † 9. října 1970) byl spisovatel původem z Francie, který se ve svém díle zabýval především popisem vesnického života v kraji Provence. Jeho literární tvorba se dá poměrně těžko zařadit. Jean Giono se stylem psaní vždy pohyboval na pomezí jiných spisovatelů. Přátelil se s Albertem Camusem či André Bretonem. Narodil se v Monosque, v malém městečku ve francouzských Alpách. Svá studia skončil už v šestnácti letech. Jeho otec byl už starý a nemocný, a tak musel Jean pracovat, aby finančně podporoval rodinu. Roku 1914 vstoupil do armády a v první světové válce bojoval v bitvě u Verdunu, jednoho z nejkrvavějších bojů v historii. V armádě byl až do konce války, a krátce nato, roku 1921, začal psát. Mezi jeho nejznámější díla patří Kéž tonu v radostiHlasy země, Člověk z horZemě zpívá a především pak Muž, který sázel stromy. Jeho strastiplné zážitky z války způsobily, že se z něj stal pacifista. V roce 1934 působil ve francouzské politické organizaci, odsuzující všechny směry a myšlenky, které vedou k válce, především pak fašismus. Po vypuknutí konfliktu mezi Německem a Francií během druhé světové války byl Jean Giono zatčen za navádění obyvatelstva proti nasazení ve válce. Jean Giono zemřel v roce 1970 v rodném Mosque ve věku 75 let.

Zdroj informací: Knižní klub

————————————————

Oblíbili jste si Michaela Connellyho a jeho detektivní sérii s Harrym Boschem? Pak si nenechte ujít další díl. Tentokrát se Harry ponoří do vyšetřování jednoho z odložených případů…

Renée Ballardová dostala životní šanci: obnovit oddělení nevyřešených případů LAPD a nalézt spravedlnost pro rodiny těch, na které se zapomnělo. Jediný háček spočívá v tom, že musí nejprve objasnit nevyřešenou vraždu sestry městského radního, který nad oddělením drží ochrannou ruku – jinak přijdou o všechno…

Harry Bosch figuruje na prvním místě seznamu vyšetřovatelů, které chce Ballardová na oddělení přivést. Detektiv Bosch je sice živoucí legendou, ale sleduje i vlastní cíl: chce vyřešit zločin, který mu léta nedává spát – vyvraždění celé rodiny a její pohřbení v poušti. Kdysi totiž slíbil, že tento případ dotáhne do konce. Vrah mu však stále uniká, důkazy se nedají pořádně uchopit, a Bosch tak neodvratně spěje k rozhodnutí, které nikdy v životě učinit nechtěl…

Pouštní hvězda

Autor: Michael Connelly
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-276-0722-8
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Pouštní hvězda vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

„Ty víš co. Finbar McShane.“
„Co je s ním?“
„Pořád běhá po svobodě. Někde. Chceš se mnou zkusit s tím něco udělat, anebo se chceš dusit vlastním vztekem?“
„O čem to mluvíš?“
„Když mě pustíš dál, tak ti to řeknu.“
Bosch zaváhal, ale pak ustoupil a zdráhavým zvednutím ruky ji uvedl do domu. Ballardová vešla dovnitř a postavila se kousek od stolu, kde Bosch před chvílí seděl.
„Žádná hudba nebude?“ zeptala se.
„Dneska ne,“ odpověděl Bosch. „Tak co ten McShane?“
Ballardová dala kývnutím najevo, že rozumí, a rovnou přešla k věci.
„Nechali mě šéfovat odloženým případům, Harry.“
„Pokud vím, tak oddělení otevřených nevyřešených případů kompletně zrušili. Prý je důležitější dostat policajty do ulic.“
„To je fakt, ale věci se mění. Vedení se dostalo pod tlak, aby na vychladlých případech dělalo dál. Víš, kdo je Jake Pearlman, že jo?“ (str. 10)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Michael Connelly pracoval řadu let jako novinář (mj. Los Angeles Times) a za své články o policejní praxi a kriminalitě byl nominován na Pulitzerovu cenu. Na začátku 90. let vydal román Černá ozvěna (1992), ve kterém stvořil detektiva Harryho Bosche. Jeho knihy byly přeloženy do mnoha světových jazyků a některé z nich byly úspěšně zfilmovány – v režii Clinta Eastwooda byl na filmové plátno převeden román Krvavá stopa (2002), ve filmové adaptaci románu Obhájce z roku 2011 ztvárnil hlavní roli Matthew McConaughey. Mezi další romány patří např. Noční směnaDva druhy pravdyPádOdvrácená strana konce či Básník smrti.

Zdroj informací: michaelconnelly.com

————————————————

Vydejte se společně s hlavními hrdiny thrilleru Echo holandského spisovatele Thomase Oldeho Heuvelta na odlehlou horu ve Švýcarských Alpách. K jakým nešťastným událostem během jejich cesty dojde?

Echo Thomase Oldeho Heuvelta je mrazivý thriller o posedlosti a nezdolné síle přírody.
Nicka Greverse a jeho lezeckého parťáka Augustina přitahuje Maudit, odlehlá hora ve Švýcarských Alpách. Informace o ní jsou skoupé a v jejím okolí vládne neobvyklý klid. Když horolezci vstoupí do přilehlého údolí, zmocní se jich zlověstný pocit, že nejsou sami. Nedlouho poté je Augustin mrtev a Nick se probere z kómatu zmrzačený, s obličejem omotaným obvazy. Čeká ho náročná rekonvalescence, brzy si však uvědomí, že trauma vyvolané nešťastnou událostí není to jediné, co ho pronásleduje. Něco se v něm probudilo…

Thomas Olde Heuvelt překonává románem Echo sám sebe. Strhující kniha, která vás už od první děsivě napínavé scény zcela pohltí.

Echo

Autor: Thomas Olde Heuvelt
Přeložila: Veronika Horáčková

Počet stran: 472
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4053-8
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Echo vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Julie ty lidi na schodech spatří, když v noci musí na záchod. Stojí tam ve tmě a nehybně na ni nahoru zírají, jako by na ni čekali. Levou nohu už má na horním schodu a zrovna se chystá stoupnout pravou nohou na další schod, ale prsty křečovitě sevře zábradlí a zarazí se. Samozřejmě se zarazí, protože najednou jí do polobdělého mozku pronikne: na schodech stojí lidé a nehybně na ni nahoru zírají. (str. 13)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

Holandský spisovatel Thomas Olde Heuvelt se narodil 16. dubna 1983 v Nijmegenu. Doposud vydal pět románů a řadu povídek, které byly přeloženy do angličtiny, italštiny, francouzštiny, čínštiny či japonštiny. V roce 2015 získal za anglicky publikovanou povídku The Day the World Turned Upside Down cenu Hugo a ve Spojených státech se tak stalo vůbec poprvé, kdy jedno z neprestižnějších ocenění v rámci fantastického žánru získala překladová práce. Za česky vydanou povídku Tušoznalci z Dój Saket, přeloženou do angličtiny pod názvem The Ink Readers of Doi Saket, byl o rok dříve nominován na Huga i Světovou cenu fantasy. V roce 2016 se prosadil na americkém knižním trhu s hororovým románem HEX (2013), jenž byl pro překlad do angličtiny zčásti upraven.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Nejnovější thriller Tima Weavera Nářek drozda je již dvanáctým dílem série s hlavním hrdinou Davidem Rakerem. Podaří se Davidovi vypátrat, kam zmizeli manželé Gascoigneovi, jejichž auto se zřítilo do hluboké propasti?

Krátce před nehodou zachytí Cate a Aidena Gascoigneovy na silnici dopravní kamera. Smějí se a všechno se zdá být v naprostém pořádku. Pouhých pár vteřin nato se jejich auto zřítí do třicet metrů hluboké propasti, kde okamžitě vzplane jako pochodeň.
Takovou nehodu nemohli manželé přežít. Jenže když se hasičům konečně podaří ohnivé peklo uhasit, čeká na ně překvapení. Ve voze ani v blízkém okolí nenajdou žádná těla nebo ohořelé ostatky. Po Gascoigneových se slehla zem.
Po dvou a půl letech se zoufalá rodina obrací na soukromého vyšetřovatele Davida Rakera, který se ihned pouští do rozplétání záhady. Proč sjelo auto Gascoigneových ze silnice? A kam se manželé poděli? Chtěli předstírat vlastní smrt? Ale proč zrovna takhle? A kvůli čemu? Nebo komu?
Před Davidem Rakerem se vrší otázky bez odpovědí. A to ještě netuší, jaké hrůzné tajemství pod vrstvami lží objeví a že se při honu za pravdou sám stane lovnou zvěří.

Nářek drozda

Autor: Tim Weaver
Přeložila: Alžběta Lexová

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 155×212 mm
ISBN: 978-80-7588-457-2
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Nářek drozda vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Měli být po smrti.
To jsem ve dnech před návštěvou místa činu slýchal pořád dokola. Mluvil jsem s rodinou a přáteli, se záchranáři a hasiči, kteří tam tehdy zasahovali, a všichni se shodli na tom, že Cate a Aiden Gascoigneovi autonehodu nemohli přežít.
V den, kdy jsem plánoval na to místo zajet, jsem si ráno ještě naposledy zapnul počítač a centimetr po centimetru si silnici, odkud se jejich auto zřítilo, prohlédl na mapách. Vinula se kolem východních svahů Surrey Hills a byl to prostý, dvouproudý pás asfaltu lemovaný stromy. Na západní straně se nacházel prudký sráz. Gascoigneovi by ho při cestě z kopce měli po pravici, třebaže by ho z auta neviděli. Cesta byla od vrcholku kopce k úpatí dlouhá sotva kilometr a půl. Na jednom konci ji ohraničovala křižovatka s M25 a na druhém vesnička Gatton. Na trase byly dvě mírné zatáčky a silnice jako taková se zdála být v dobrém stavu. Gascoigneovi se s autem do téměř třicetimetrové rokle zřítili večer, ale byl to jasný lednový večer. Žádná námraza, žádné náledí, ani náznak deště.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Tim Weaver je bývalý novinář a redaktor řady časopisů. Přestože byla jeho novinářská kariéra úspěšná, rozhodl se psát raději thrillery. Počínaje Honem na mrtvého tak vzniklo zatím jedenáct knih, které uvedly na scénu soukromého detektiva Davida Rakera, specialistu na hledání pohřešovaných osob. Weaverův čtvrtý a desátý román, Není cesty zpět a Nikdo není doma, byly prezentovány v prestižním britském knižním pořadu Richard and Judy Book Club. Jeho knihy se pravidelně objevují v žebříčku nejprodávanějších titulů podle Sunday Times a dvě z nich, Žena mého života a Nikdo není doma, se v něm udržely dokonce několik týdnů za sebou. V sérii dále vyšly knihy Němé obětiZlomené srdceÚdolí mrtvých či Muž bez minulosti. Dosud jediným autorovým románem mimo sérii s Davidem Rakerem je krimi thriller Ztracené střípky. Žije s manželkou a dcerou nedaleko Bathu v jihozápadní Anglii.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

A na závěr tu máme slíbený tip na audioknihu: poslechněte si příběh N či M? od královny detektivek Agathy Christie. Podaří se dvojici detektivů odhalit německé špiony?

V Evropě zuří druhá světová válka, každý britský občan se ve jménu lásky k vlasti snaží zapojit do boje proti fašismu. Hrozba však nepřichází jen zvenčí, největšími nepřáteli se ukazují být zrádci z vlastních řad. Jak je však odhalit? Tommy a Pentlička Beresfordovi už nejsou nejmladší, to však neznamená, že by pro tento úkol nebyli jako stvoření. Nenápadná, avšak dokonale sehraná dvojice se vydává do přímořského letoviska v Leahamptonu. Někde tam by se měli skrývat dva krajně nebezpeční agenti známí dosud jen pod písmeny N a M…

N či M? (Audiokniha)

Autorka: Agatha Christie
Interpreti: Rober Jašków, Miroslava Pleštilová a další
Přeložila: Eva Kondrysová

Délka: 1 hodina 18 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236118720
Doporučená cena: 249 Kč

Audioknihu N či M? vydalo nakladatelství Radioservis. Poslechněte si ukázku.

O autorce

Dáma Agatha Mary Clarissa lady Mallowanová, rozená Millerová, se narodila v přímořském letovisku Torquay v jižní Anglii. Je nejznámější autorkou detektivních příběhů a nejvydávanější spisovatelkou vůbec. Napsala např. Smrt staré posluhovačkySmrt v oblacíchHodinyHerkulovské úkoly pro Hercula Poirota atd. Svého Hercula Poirota učinila hrdinou 33 románů a téměř 60 povídek. V pětapadesátileté literární kariéře obohatila pátračskou scénu vedle slečny Marplové i o nepolapitelného pana Quina nebo o penzionovaného úředníka Parkera Pynea, avšak jejím nejoblíbenějším vyšetřovatelem nadále zůstává propagátor „šedých buněk mozkových“. Proslavila se též jako autorka divadelních her (Past na myši z roku 1952 je nejdéle uváděnou divadelní hrou historie) a pod pseudonymem psala i romance. Neutuchající zájem o její dílo potvrzují stovky filmových adaptací, k nimž se nyní řadí třeba nová verze Vraždy v Orient expresu (2017) a Smrti na Nilu (2022), Svědkyně obžaloby (2021) či dvoudílná minisérie Plavý kůň (2020).
Více v našem medailonu této autorky.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKrál bez kratochvíle

Giono, Jean

Malvern, 2023

zobrazit info o knizePouštní hvězda

Connelly , Michael

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeEcho

Heuvelt, Thomas Olde

Argo, 2023

zobrazit info o knizeNářek drozda

Weaver, Tim

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeN či M? (Audiokniha)
Případ Tommyho a Pentličky

Christie, Agatha

Radioservis, 2023

Napsat komentář