Malé šedé buňky opět zasahují

Christie_Hodiny_audio
Většina lidí se s mrtvým lidským tělem nikdy nesetká. O to děsivější tedy objev mrtvoly může být, zvláště jste-li mladé a nevinné děvče, jež své životní zkušenosti teprve sbírá. Bezpečná náruč odvážného mladíka a pomoc intelektu nejlepšího světového detektiva se pak hodí.

Jednadvacátého dubna 2021 přišlo vydavatelství OneHotBook s audioknihou Agathy Christie Hodiny (The Clocks, 1963, česky prvně 2000). Překlad tištěné předlohy pochází od Pavla Krejčíře, interpretace zvukové verze se ujal Lukáš Hlavica.

Představovat Agathu Christie by bylo jistě zcela zbytečné. Román Hodiny patří do série případů belgického detektiva jménem Hercule Poirot a pyšní se pořadovým číslem třicet dva, alespoň v překladech vydaných v Česku. Na rozdíl od většiny příběhů, jež autorka této postavě do vínku přidělila, právě v Hodinách hraje Poirot roli spíše epizodní. Ale nepředbíhejme.

Jak to má u správné detektivky být, objeví se první mrtvola hned na samém počátku příběhu. Mladou stenografistku Sheilu Webbovou si telefonicky údajně vyžádá slečna Millicent Pebmarshová. Nenechte se zmást, slečna Pebmarchová není žádné děvče, ale zralá žena, navíc slepá. Svůj handicap ovšem využívá ve prospěch dětí se zrakovým postižením. Když Sheila do jejího domku dorazí, nikdo není doma. Zato na podlaze leží tělo probodnutého muže. Celá vyděšená vyběhne na ulici, kde vrazí přímo do hlavní postavy celého příběhu, Colina Lamba. Colin zavolá policii a spolu se svým kamarádem, inspektorem Hardcastlem, jemuž je případ svěřen, se pustí do hledání identity mrtvého i pachatele. Colin Lamb, jehož skutečné příjmení ovšem zní zcela jinak, nepracuje pro policii. Je členem jedné z odnoží MI5 a pohybuje se ve světě výzvědných služeb. Do ulice, kde se náhodně srazil s vystrašenou Sheilou Webbovou, přišel hledat někoho, o koho se kontrašpionáž právě zajímá. Víc už zase neprozradím. Snad až na fakt, že u jedné mrtvoly nezůstane. A také musím vysvětlit poznámku na konci předchozího odstavce. Hercule Poirot funguje v tomto případu spíše jako poradce mladého Colina. Přesto samozřejmě za pomoci svých slavných malých šedých buněk k řešení dospěje, ale stejně tak k němu vhodnými poznámkami doprovodí i svého přítele.

Příběh Hodin se ubírá hned po několika dějových liniích. Za hlavní lze považovat v první osobě vyprávěné pátrání Colina Lamba, které nás ale zavede i na jiná místa než jen na místo činu, případně do Poirotova bytu. S jistým odstupem pak sledujeme jak práci inspektora Hardcastla, tak i životy a úvahy lidí ze sousedství domu číslo devatenáct na Wilbraham Crescent, kde byl nalezen onen první mrtvý. Zajímavostí pro znalce mohou být odkazy na jiné knihy Agathy Christie, jež se v Hodinách objevují. Konkrétně dojde na zmínku o prvním případu z Herkulovských úkolů pro Hercula Poirota (The Labours of Hercules, 1947, česky prvně 1994) a na odkaz na Hru na vraždu (Dead Man’s Folly, 1956, česky prvně 2001). Podobně si pozorný posluchač může všimnout poznámky, že Lambovým otcem byl superintendant Battle, jehož postavu vsadila autorka hned do pěti románů vydaných mezi lety 1925 až 1944. Ostatně i malou holčičku pozorující svět z okna skrz čočky dalekohledu si možná autorka tak trochu vypůjčila z jednoho slavného filmu z poloviny padesátých let.

V roli vypravěče české verze Hodin a zároveň tedy i v postavě Colina Lamba se představil Lukáš Hlavica. Z filmového plátna nebo televizních obrazovek ho nutně znát nemusíte, ale s jeho hlasem jsme se měli možnost potkat v několika stovkách dabingových případů. Za všechny zmiňme třeba postavu otce Harryho Pottera Jamese Pottera ve filmu Harry Potter a ohnivý pohár, případně Morgana Jonese ze seriálů Živí mrtví i Živí mrtví: Počátek konce. Není tedy divu, že v jeho podání vyznívají Hodiny jako velice profesionální práce. Je velmi těžké uvěřit, že mladistvě znějící Colin Lamb je ve skutečnosti muž o nejméně dvě desetiletí starší.

Necelé tři stovky stran tištěné předlohy zastupuje ve zvukové podobě třiatřicet stop ve formátu mp3. Celková doba poslechu se vyšplhala k devíti hodinám a osmnácti minutám. Audiokniha je distribuována na jednom kompaktním disku zasazeném do plastového slim lože obaleného papírovým přebalem. Na něm najdeme jak medailonky autorky a interpretky, tak i seznam deseti ukázek z další tvorby vydavatelství OneHotBook, jež se opět na médiu objevují jako pozornost i lákadlo v jednom.

Hodiny tedy sice nepůsobí jako typický poirotovský případ, ale možná o to svěžeji celkově vyznívají. Rozhodně ve své zvukové podobě přinášejí mnoho hodin příjemné zábavy, během níž si dokonce ani nemusíte uvědomit, že se na trhu poprvé objevily už před téměř půl stoletím.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHodiny (Audiokniha)

Christie, Agatha

OneHotBook, 2021

Napsat komentář