Thrillerový závěr týdne

Thriller - ilustrační foto
Páteční knižní tipy se nesou ve znamení thrillerů. Začneme temnými povídkami od Stephena Kinga, následuje politický thriller Arthura Koestlera a thriller pro ženy o posedlosti. Nechybí ani další případ vyšetřovatelky Kate Shugakové. A na závěr se podíváme do městečka Cherringham…

Čím jiným začít než dílem od krále hororů Stephena Kinga? Přečtěte si čtyři temné příběhy, které naleznete v knize Černočerná tma.

Bezpečí známého prostředí a každodenního života může být pouhá iluze. Člověk si nejenže nemůže být jistý, zda opravdu zná své nejbližší, ale ani sám sebe. V povídce Dobré manželství žena zjistí, že žije s masovým vrahem. Znásilněná spisovatelka detektivních románů v povídce Velký řidič nepochybně nevěděla, že dokáže své teoretické znalosti o vraždách převést do praxe. Farmář z úvodního příběhu 1922 chtěl pouze dál nerušeně hospodařit na svém pozemku. Ani v Prodlužování času, kde zdeptaný muž uzavře velmi podivnou smlouvu s velmi zvláštním obchodníkem, nakonec překvapivě není hlavním nositelem zla ďábel.

Černočerná tma

Autor: Stephen King
Přeložila: Linda Bartošková

Počet stran: 368
Vazba: brožovaná
Formát: 120×185 mm
ISBN: 978-80-7593-510-6
Doporučená cena: 420 Kč

Knihu Černočerná tma vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Jmenuji se Wilfred Leland James a toto je moje doznání. V červnu roku 1922 jsem zavraždil svoji manželku Arlettu Christinu Wintersovou-Jamesovou a jejího těla se zbavil tak, že jsem ho vhodil do staré studny. S tímto zločinem mi pomáhal syn Henry Freeman James, ale bylo mu čtrnáct let, takže nenesl odpovědnost. Přinutil jsem ho k tomu lstí, protože jsem v něm živil strach, a jeho zcela přirozené námitky jsem během dvou měsíců umlčel. Lituji toho víc než samotného zločinu, a to z důvodů, které v této listině uvedu. (úvod povídky Velký řidič)

O autorovi

Stephen King (*21. září 1947 Portland) je současný americký spisovatel, publikující také pod pseudonymem Richard Bachman. Vystudoval anglickou literaturu, krátce pracoval v prádelně, rozvážel noviny nebo učil. Spisovatelskou dráhu odstartoval v roce 1974 a úspěšně v ní pokračuje dodnes. Proslavil se zejména jako autor hororů, ale píše také thrillery nebo sci-fi a fantasy. Lákají ho i nejrůznější experimenty; tvoří teoretická díla popisující žánr hororu. Mnohé z jeho knih byly úspěšně zfilmovány. Na motivy Kingových děl byly natočeny snímky Vykoupení z věznice Shawshank nebo Zelená míle, které se dnes řadí mezi desítku nejlepších filmů všech dob. Přečtěte si také knihy Nespavost, Černý důmVšechno je definitivní, Pavučina snů, Z Buicku 8Billy SummersTalisman nebo Pátá čtvrtina aj. Více najdete v našem medailonu autora.

Zdroj informací: Pavel Dobrovský – BETA

————————————————

Co se stane, když politické přesvědčení převáží nad lidskou sounáležitostí? To vám prozradí Arthur Koestler v politickém thrilleru Noc o polednách.

Předchozí vydání tohoto mimořádného politického thrilleru nevycházela z německého originálu, ale z dobového amatérského anglického překladu. V něm chyběly celé odstavce a znehodnocovaly ho mylné interpretace. Jeho zdrojem byla raná verze textu, nikoliv definitivní autorské znění.
Teprve nedávno byl objeven Koestlerův originál, od roku 1940 považovaný za ztracený. Působí ostřejším dojmem, příběh je sevřenější, dialogy působivější, tón je ironičtější. Jako bychom hleděli na obraz, z něhož byla odstraněna vrstva prachu a barvy i tvary vystoupily v mnohem jasnějším světle.
Čím je tento román tolik burcující? Ukazuje, jak mnozí z nás dovolí, aby jejich úsudek zmátla sugestivní ideologie, aby jim přitažlivá vize zastřela zrak a aby politické přesvědčení převážilo nad lidskou sounáležitostí. Vyznění knihy je jednoznačné: Dávejme si velký pozor, abychom nepodléhali sebeklamu!
Noc o polednách, jeden z nejvýznamnějších politických románů v historii lidstva, vyjadřuje Koestlerův statečně prosazovaný názor, že z dlouhodobého pohledu je lepší škodlivá pravda než užitečná lež. V dnešní rozdělené společnosti jsou silně zastoupeni ti, jejichž vztah k realitě je pouze zprostředkovaný a které proto lze snadno ovlivnit, pomýlit. Je inspirující přečíst si tuto knihu – i dnes totiž má podvratný zvuk.

Noc o polednách

Autor: Arthur Koestler
Přeložil: Radovan Charvát

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7335-796-2
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Noc o polednách vydalo nakladatelství Leda v edici Slavné utopie.

O autorovi

Arthur Koestler (1905–1983) byl původem maďarský Žid z Budapešti. Ve třicátých letech byl členem německé komunistické strany, z níž vystoupil kvůli stalinským procesům, které literárně zpracoval v románě Tma o polednách (1941), jenž mu zajistil mezinárodní proslulost. Dále napsal např. Španělský testamentCizinec na náměstíNeviditelné písmo či Šíp do nebe.

Zdroj informací: knihkupectví Kosmas

————————————————

Co všechno je žena ochotná udělat pro to, aby zapadla mezi kamarádky? A co když se přátelství změní v posedlost? Přečtěte si thriller Ženy na lovu, který napsala May Cobbová.

Sophie chce pro svou rodinu jen to nejlepší – proto se rozhodne opustit slibnou kariéru a z rušného Chicaga i života plného shonu přesídlit do poklidného prostředí městečka ve východním Texasu. Věří, že ji v novém prostředí čeká štěstí a nenáročné dny zalité sluncem. Brzy ale zjistí, že se v malém městě nudí a že klidný život není pro ni. Chybí jí dobrodružství a vzrušení. Nudu rozčeří až přátelství s Margot, zajímavou, extravagantní a společensky velmi vyhledávanou členkou skupiny podobně smýšlejících žen, které se samy nazývají Ženy na lovu. Přátelství s nimi Sophii naprosto pohltí. Samotná Margot se pro ni stane skoro posedlostí. Sophiin svět zahlcuje opar nekonečných večírků a místy až nebezpečných zážitků. Stále hlouběji se propadá do osidel ženských intrik a ztrácí samu sebe. Vše se navíc v mnohém zkomplikuje ve chvíli, kdy se v lesích, v blízkosti místa tajných schůzek spolku, najde tělo zavražděné dívky. Život Sophiiny rodiny rozhodně není v takovém bezpečí, v jaké při stěhování doufala, a ona sama se ocitá uprostřed vyšetřování…

Ženy na lovu

Autorka: May Cobbová
Přeložila: Dana Konvičková

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-061-9
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Ženy na lovu vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Dneska v noci je všechno jinak. Má to tak elektrizující a silný náboj. Jako by se ve vzduchu soustředila energie, která mnou s praskotem a bzučením prochází. Dokážu určit přesný moment, kdy se to dnešního rána všechno změnilo.
Byla jsem doma. Klasická nudná rutina – přecházela jsem z místnosti do místnosti, sbírala poházené prádlo, když tu najednou jako by se něco rozzářilo a obklopila mě silná pulzující energie. Dokonce i ve chvíli, kdy jsem pěchovala oblečení do pračky a zasypávala ho vrstvou mýdlových vloček, jsem už věděla, že můj den se bude ubírat zcela jiným směrem, než je klasický stereotyp matky v domácnosti. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

May Cobbová pochází z východního Texasu, kam jsou také zasazeny její romány. Po studiích se přestěhovala do San Francisca, kde absolvovala magisterský program v oboru Viktoriánská literatura, ale brzy poté přilnula spíše k detektivním příběhům a zhlédla se v tvorbě tehdejších soudobých autorů. Momentálně žije s rodinou v Austinu v Texasu a užívá si procházky po jeho krásných parcích. Její texty se objevily v periodikách The Washington Post, The Rumpus, Austin Monthly, and Texas Highways Magazine. Román Ženy na lovu je její první česky vydanou knihou.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Oblíbili jste si sérii se soukromou vyšetřovatelkou Kate Shugakovou? Pak si nenechte ujít její již osmý případ! V knize Zrádné loviště se Kate vydá po stopách dalšího vraha…

Cal Meany je podvodník, pytlák, násilnický otec a nevěrný manžel. Jeho vražda proto nepříliš překvapivě vyvolá takovou vlnu nadšení, až soukromá vyšetřovatelka Kate Shugaková, která Calovu mrtvolu vyloví ze zátoky Alaganik, uvažuje, zda má vraha zatknout, nebo ho pochválit. Překvapivé ovšem je, že tělo nese známky zmlácení, smrtelného pobodání, uškrcení a utopení.
Hlavními podezřelými se stávají Meanyho nepříliš zarmoucená manželka a jeho děti. Motiv k vraždě by ovšem měla i většina sousedů. Nicméně poté, co se okolnosti dramaticky vyhrotí, začne Kate uvažovat o tom, že tenhle neobvyklý případ možná nepůjde tak snadno vyřešit…
Situaci navíc zkomplikují Kateiny tety, které se v rybářském táboře na Amartuq Creeku zapletou do vlastních pochybných obchodů, a Kate musí dokázat, že alespoň ony žádnou vraždu nespáchaly.

Zrádné loviště

Autorka: Dana Stabenow
Přeložila: Hana Láryšová

Počet stran: 272
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 157×211 mm
ISBN: 978-80-7588-429-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Zrádné loviště vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Letní obloha byla bez mráčku. Z modré vody vyskočil losos a vzápětí s plesknutím dopadl zpátky na hladinu, až se to rozlehlo po celé zátoce. Rybářská sezona začala přesně v poledne a bude trvat ještě hodiny, než výkupní loď vůbec začne přijímat dodávky od rybářů. A to i přesto, že se plováky na tenatových sítích zběsile houpaly a slibovaly rušné a produktivní období.
Rybáři se připravovali ke spuštění člunů, ale na palubě Freyi nastal čas, aby si na přídi rozložili lehátka, vyhodili si nohy na zábradlí a snědli tlusté sendviče z domácího chleba s rostbífem a štědrou vrstvou křenu. Nastal čas na líné komentáře o schopnostech, nebo spíš jejich nedostatku, které prokazovali kapitáni zhruba čtyřiceti lodí rozmisťujících sítě co nejblíž k říčním bójkám, aniž by na sebe upozornili poldu.

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Dana Stabenow se narodila v roce 1952 v aljašském Anchorage a vyrostla na rybářské lodi, kde mezi návaly mořské nemoci psala příběhy o „normálních“ dětech, které vyrůstají na pevnině, a nutila matku, aby je četla. Vystudovala žurnalistiku na Aljašské univerzitě a pak vyrazila s batohem na zádech na čtyřměsíční výlet po Evropě. Po návratu pracovala pro společnosti Alyeska Pipeline a British Petroleum a po třicítce se rozhodla, že v područí ropných magnátů život strávit nechce a stane se raději chudou spisovatelkou. Slíbila si, že první knihu vydá dřív, než se ocitne úplně na mizině, a povedlo se jí to jen tak tak. V roce 1991 vyšla její prvotina Druhá hvězda a rok nato první díl populární série o Kate Shugakové nazvaný Chladný den pro vraždu, který v roce 1993 získal cenu Edgar. Následně vyšly i další díly, např. Devátá oběťPod hladinouČerné zlato či Hra s ohněm.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

A na závěr se již poněkolikáté podíváme do městečka Cherringham. Co či kdo stojí za Prokletím Mabiny farmy? To musí zjistit hlavní hrdinové Jack a Sarah.

Temná historie Mabiny farmy sahá až do 17. století, kdy lidé žili ve strachu z ďábelských sil a čarodějnic. Podle legendy jsou statek a jeho obyvatelé stiženi prokletím. Možná proto dodnes na farmě skomírá úroda a dějí se podivné nehody. Jack a Sarah jsou ale přesvědčeni, že za zlovolnými událostmi nestojí nadpřirozené síly.

Vraždy v Cherringhamu – Prokletí Mabiny farmy

Autoři: Matthew Costello a Neil Richards
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 136
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-919-4
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Prokletí Mabiny farmy vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Charlie Fox se přes šířku údolí díval na slunce, které pozvolna klouzalo za kopce na obzoru.
Už bych měl bejt zpátky na farmě, pomyslel si. Dát si jedno pěkně vychlazený, zatímco Caitlin bude chystat večeři.
Pořád však trčel na pastvině a pokoušel se přimět ty zatracené krávy, aby zamířily po svahu pěkně domů k dojení, místo aby se zastavovaly každých pár kroků u kdejakého drnu, spásaly ho, poulily na Charlieho oči a zadumaně přežvykovaly.
Jako by mu chtěly říct: My půjdeme, až budeme chtít!
Tohle pasení krav se dařilo navlas stejně špatně jako všechno ostatní, co se farmy týkalo… Na co Charlie jenom sáhl, to šlo, jak říkal, do sraček.
Povídali mu: máš pár pěkných dojných krav, nic snadnějšího nemůže být! Malé stádo, nízké náklady, ale velký zisk – tak mu to tvrdili.
Krávy samy sežerou tu mizernou trávu a stroj je podojí.
Jistě. Jasně. (str. 1)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorech

Nenechte si ujít ani další příběhy Costella Matthewa a Richardse Neila ze série Vraždy v Cherringhamu! Kdo zabil ženu nalezenou v řece? To zjistíte v knize Vraždy v Cherringhamu – Mrtvá v Temži. Kdo zapálil panství Magdon, ve kterém uhořel jeho majitel? Tím se budete zabývat v příběhu Vraždy v Cherringhamu – Záhada panství Mogdon. Ve chvíli, kdy se na scéně objeví tři potomci mrtvého, kteří po něm mají dědit, bude jasné i vám, že nešlo o žádnou náhodu! V knize Vraždy v Cherringhamu – Tajemství prázdného trezoru budete pátrat po historickém artefaktu, který se ztratil z bezpečnostního sejfu. A v knize Vraždy v Cherringhamu – Poslední vlak do Londýna se vydáte po stopách vraha starého loutkáře.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČernočerná tma

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2023

zobrazit info o knizeNoc o polednách

Koestler, Arthur

Leda, 2023

zobrazit info o knizeŽeny na lovu

Cobbová, May

Jota, 2023

zobrazit info o knizeZrádné loviště

Stabenow, Dana

Mystery Press, 2023

zobrazit info o knizeVraždy v Cherringhamu – Prokletí Mabiny farmy

Costello, Matthew - Richards, Neil

Alpress, 2023

Napsat komentář