Mistr hororu Stephen King slaví 66 let

Untitled 6
Možná to začalo již nevinnými povídkami o králíčku Trikovi. Tehdy byl malý Stephen pochválen od své mámy a hned věděl, že tato pochvala pro něj znamená víc, než ty ostatní. Autor titulů jako Zelená míle, To, nebo Temná věž dnes v našem medailonu!

Stephen Edwin King se narodil 21. září 1947 jako druhý syn Donalda a Nellie Ruth Pillsbury Kingových, v úplné rodině však nevyrůstal dlouho. Po rozvodu rodičů zůstal i se svým bratrem Davidem u matky, se kterou se často stěhovali. Část svého dětství prožil ve Fort Wayne v Indianě a také ve Stratfordu v Connecticutu. Studoval na základní škole v Durhamu, a pak pokračoval na Lisbon Falls střední škole ve státě Maine.

Na konci padesátých let literární agent a sběratel vědeckofantastických memorabilií Forrest J. Ackerman začal vydávat časopis Spacemen o vědeckofantastických fimech a Stephen do něj v roce 1960 poslal povídku, bylo mu v té době třináct let. Byla to jeho první povídka, kterou nabídl k otištění. Forrest povídku nevydal, ale nechal si ji, a podle memoárů Stephena Kinga ji o dvacet let později Forrest přinesl na Stephenovu autogramiádu, aby mu ji Stephen podepsal – ale to předbíháme.

Mezitím psal pro bratrův časopis, který vydával jen pro nejužší okolí v nákladu asi šedesáti výtisků. Psát povídky ho velmi bavilo; co se týče tiskařské a žurnalistické práce, ta ho bavila méně. I přesto však začal psát pro lisabonský týdeník Weekly Enterprise, konkrétně do sportovní rubriky.  King tvrdí, že tato práce mu byla velmi prospěšná. Nejen, že to bylo poprvé, kdy mu za jeho psaní někdo nabídl plat, ale také se toho hodně přiučil.

Matka Stephena Kinga věděla, že chce být spisovatelem. Radila mu však, aby se dal po střední škole ještě na další studia. Stephen tak učinil a začal studovat na Mainské univerzitě v Oronu, kde vystudoval pedagogickou fakultu. V tomto období již začaly vznikat jeho první profesionální povídky, mezi nimi i povídka Skleněná podlaha (The Glass Floor), kterou vydali v čtvrtletníku Startling Mystery Stories.

Po studiích King nemohl sehnat práci v oboru, a proto chvíli pracoval v prádelně, pak jako vrátný, a až v roce 1971 se stal učitelem angličtiny na Hamdenské veřejné škole v Maine. Mezitím se oženil s Tabithou Spruceovou a zplodil s ní tři děti Joa, Naomi a Owena.

V roce 1973 pak vznikl první velmi úspěšný hororový román Carrie, který si žádal i dotisk. Tímto okamžikem se Stephenu Kingovi změnil život. Carrie zaznamenala nebývalý čtenářský úspěch a z do té doby neznámého Stephena Kinga udělala uznávaného autora. Mohlo by se zdát, že autorově úspěchu už nestálo nic v cestě. Krátce před úspěchem Carrie však zemřela Stephenova matka a Stephen King začal mít neustále se zvětšující problémy s alkoholem a drogami. V těch letech vznikl román Misery a na jaře roku 1986 pak Tommyknockeři, jakožto „science fiction napsaná ve stylu čtyřicátých let“. V té době však Stephenovy problémy narostly do té míry, že se na to jeho manželka Tabby (jak jí říká) už nemohla dívat a podnikla rázná protiopatření. Mimo jiné upozornila na jeho problém rodinu. Ta pak na něj společně s Tabby apelovala, aby svůj problém začal řešit. Jak už to tak bývá, Stephen se bránil a oponoval tím, že má vše pod kontrolou a léčení nepotřebuje. Tabby však byla neústupná a dala mu na vybranou. Buď se začne léčit, nebo se bude muset odstěhovat, aby ho v jeho stavu nemusely vídat děti. Stephen King ustoupil a rozhodl se podstoupit léčbu.

Nepochybně to bylo šťastné rozhodnutí, protože od té doby napsal více než 40 románů a vytištěno bylo více než sto milionů kusů jeho knih v mnoha desítkách jazyků. V roce 1999 prodělal těžkou autonehodu, která si vyžádala dlouhou a náročnou rekonvalescenci a omezila ho v jeho tvorbě. Následky autonehody však překonal a tak vznikly další romány jako například Pavučina snů nebo Černý dům.

Stephen King se dostal svými hororovými romány do podvědomí mnoha milionům lidí na celém světě a je mezinárodně uznávaným spisovatelem. Několikrát byl nominován na literární ceny a nemálo jich také získal (Alex adwards, British Fantasy Society Awards, Horror Writers Association, nebo také World Fantasy Awards a další). V současné době poskytuje stipendia místním studentům středních škol a také přispívá na mnoho charitativních projektů, pro které občas také hraje se svou rockovou kapelou Rock Bottom Remainders. Mnoho jeho knih bylo i zfilmováno, v některých snímcích si dokonce i sám zahrál, i když šlo jen o vedlejší role (postavy řidičů nebo hlídačů). V současné době se čtenáři a fanoušci Stephena Kinga mohou těšit na jeho novelu Doctor Sleep, která by měla být ve Spojených státech vydána už 24. září 2013.


Zdroje:
http://www.stephenking.com/index.html
http://stephenking.kbx.cz/biografie.php
KING, Stephen. O psaní: Memoáry o řemesle. Praha: Beta Dobrovský, 2005. ISBN 80-7306-188-0.
Foto: Pinguino, cs.wikipedia.org

Doporučení:
Share

Napsat komentář