Poslední job

King_BillySummers
Asi to znáte. „Tohle bude naposled“ by mohla být věta téměř zaručující, že se věci zvrtnou. Pokud jde o poslední kornout zmrzliny, který si toho dne dáme, není to ještě tak zlé. Ale jedná-li se o poslední nájemnou vraždu v zabijákově kariéře, pak je rozumné zpozornět.

Květen 2022 si nakladatelství Beta Dobrovský zvolilo k vydání novinky Stephena Kinga Billy Summers, která ve svém anglickém originálu spatřila světlo světa o rok dříve. Překlad pochází z dílny Adély Bartlové.

Jedno z našich posledních setkání nad dílem Stephena Kinga se odehrálo v souvislosti s knihou Zhubni (Thinner, 1984, česky prvně 2012) a audioknihou Povznesení (Elevation, 2018, česky 2019). Zatímco první zmíněný titul se jako čistý horor objevil už téměř před čtyřiceti lety, lehoučké Povznesení představovalo před dobou desetkrát kratší novinku ze zcela opačné strany emočního spektra.

Stephen King se v případě Billyho Summerse vydal zcela jinou cestou. Nepoužívá žádné fantastické ani hrůzostrašné prvky, úspěch románu buduje na zcela realistických situacích, takže ten by klidně mohl budit dojem biografie. Pojďme to ale vzít od začátku. Ostatně hlavní dějová linie je v podstatě prostá a postavená na osvědčeném schématu. Špičkový nájemný zabiják se ještě před svým odchodem do předčasného důchodu uvolí vzít onen klasický „poslední job“. Slíbená odměna dvou milionů dolarů se hodí, i když pro Billyho neznamená zásadní přilepšení a rozhodně není větší motivací než fakt, že cílem je jiný opravdu „zlý“ hitman. Billy totiž nikdy nezabíjí nikoho, kdo není z jeho pohledu špatný. Na rozdíl od většiny filmových verzí na podobné téma, v Kingově pojetí se přípravná fáze na akci neredukuje na pár fotografií a perfektní palebnou pozici. Naopak, celá skupina lidí tvořící mezičlánek mezi zadavatelem a vykonavatelem připravuje podmínky pro osudový výstřel po celé měsíce. Jedním ze základních předpokladů pro přežití v branži je i schopnost přizpůsobit se okolnostem. V tom je Billy opravdu dobrý. Před svými kontakty umí nasadit tvář přitroublého střelce, zatímco ve své pravé podstatě žije život velice vzdělaného jedince s pronikavým intelektem. Co by to ale bylo za „poslední job“, kdyby se nakonec věci nezašmodrchaly, že?

Dvacet čtyři kapitol, rozdělených ještě na kratší očíslované bloky, zaplňuje celkový rozsah lehce přes čtyři stovky stran. A jedna jako druhá se čtou jedním dechem. Ať už jde o hlavní dějový proud popisující přípravu atentátu, jeho provedení a nevyhnutelné následky, nebo o vyprávění hlavní postavy o tom, jak z malého Williama vyrostl odstřelovač, to všechno do sebe postupně zapadá a nenechává čtenáře ani na chvilku vydechnout. žádný náznak jakékoli nudy. Billy Summers se čte jako Oskary ověnčený film, to je bez debat.

Stephen King ani tentokrát nepodcenil patřičnou přípravu, a tak podrobné popisy zbraní, výbušnin a další vojenské techniky budí dojem osobní zkušenosti. Při jejich četbě nelze nevzpomenout na Jacka Reachera z pera Lee Childa, případně na bezpočet titulů o moderních bojovnících, jež často připravovali veteráni nedávných konfliktů. Jako jednoho za všechny zmiňme třeba Dona Manna.

Za zmínku jistě stojí i datování vzniku knihy. V samém závěru se dočteme, že jde o období mezi dvanáctým červnem 2019 a třetím červencem roku následujícího. Hlavní dějová linie si z tohoto období odkrajuje spíše první polovinu. Ostatně na mnoha místech si autor neodpustí narážky na blížící se celosvětovou koronavirovou pandemii. Stejně tak zajímavé a zároveň typické je využití vedlejší ženské hrdinky, které Stephen King nadělil do vínku rychlé zrání a přerod z naivky v silnou a cílevědomou mladou dámu. Ano, tak trochu milostný nádech nemůže chybět, byť v mezích rozhodně jemnějších a nejspíš i realističtějších, než jak jsme zvyklí z pláten kin a obrazovek televizních přijímačů.

Jak to celé skončí? Jsem si jist, že právě to v tuto chvíli vědět nechcete. Raději popadněte svůj výtisk Billyho Summerse a pusťte se do čtení. Jste-li fanoušky Stephena Kinga, máte to v podstatě povinné. Pokud s tímto americkým autorem teprve začínáte, pak právě dnes probíraná novinka může posloužit jako ideální odrazový můstek ke Kingově nepřeberné tvorbě. Ačkoli Stephen King už dávno nemusí dokazovat, jak skvělým vypravěčem se stal, právě Billy Summers, příběh zásadně vybočující z jeho hlavního proudu, by mu trůn v říši spisovatelů nepochybně zajistit dokázal.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBilly Summers

King, Stephen

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

Napsat komentář