Nenechte si ujít v týdnu od 22. do 28. května 2023

nenechte_si_ujit
Ani příští týden nebudou chybět zajímavé literární akce. Chystá se například beseda o domácím psychickém násilí s autorkou knihy Buď hodná Irenou Pilouškovou, autorské čtení Věry Slabé či autogramiáda Kristýny Trpkové.

Nejprve se podíváme do Brna, kde se v pondělí 22. května můžete zúčastnit poetického podvečera s Olgou Stehlíkovou a Milanem Ohniskem. Oba autoři představí své nové sbírky básní: Olga sbírku Zkouška Sirén a Milan Zuta a svlečena. Zejména Olgu můžete znát i díky jejím dalším dílům: napsala např. sbírku Týdny, za kterou získala cenu Magnesia Litera za poezii v roce 2015, příběh nabitý emocemi o desetileté dívce nazvaný Mojenka či knihu pro děti od 10 let Kluci netančej!, v níž zkombinovala taneční soutěž, vrcholový sport, lásku k umění a boj s genderovými předsudky. Buďte v Kleinově paláci na náměstí Svobody v 17.30.

A v Brně ještě zůstaneme. V úterý 23. května si nenechte ujít besedu o domácím psychickém násilí s Irenou Pilouškovou. Irena je autorkou psychologického románu Buď hodná. Vypráví příběh o ženě, která čelí psychickému nátlaku. Beseda začíná v kavárně knihkupectví Knihy Dobrovský v Brně „na Čáře“ v 17.00.

Ani tentokrát nezapomeneme na děti do 6 let: Knihovna Jiřího Mahena v Brně zorganizovala akci s názvem Roztančená kniha, která se koná ve středu 24. května. Na vlastní kůži si můžete vyzkoušet, že knihu lze „hltat“ doslova všemi smysly. Vydejte se i vy po stopách prožitkového čtení a spojte knihy, tanec a hudbu. Začátek je v 9.00 na pobočce Vinohrady.

Městská knihovna v Praze připravila na středu 24. května autorské čtení Věry Slabé z knihy Paulin příběh. Autorka vás zavede do kondičního střediska, které vypadá jako ideální a bezpečné místo pro restart, vyplavení adrenalinu a oddech – byť tu panují přísná pravidla a ne všechny členky programu je akceptují… Přijďte na pobočku Hostivař v 17.00.

Na stejný den, tedy na středu 24. května, naplánovala Městská knihovna v Praze diskuzi o vztahu současné literatury a environmentálního myšlení, ekokritiky a umění. Diskuze se zúčastní básnířka a geomorfoložka Lucie Kubalíková (A spánek je ztrátou času, 2021), spisovatelka a fotografka Klára Černá a básnířka a editorka Michaela Horynová (V zahradách, 2015). Začátek je v 18.00 v Domě čtení na ulici Ruská.

A ještě se podíváme do Hradce Králové, kde se ve čtvrtek 25. května můžete v rámci akce Autor za pultem setkat s Kristýnou Trpkovou. Přijďte se nechat obsloužit oblíbenou spisovatelkou a pořiďte si její novinku Vetřeleckterou si rovnou můžete nechat i podepsat. Kristýna bude stát od 16.00 za pokladnou knihkupectví Luxor v 1. patře OC Futurum.

V Brně si v pátek 26. května nenechte ujít vernisáž výstavy k výročí 100 let od narození básníka Josefa Suchého, který patří k nejvýznamějším brněnským literárním osobnostem. Dozvíte se mnoho zajímavých informací spojených s jeho životem i tvorbou. Zatím si můžete přečíst např. knihu Slzy věcí, která je výborem z jeho tvorby (poezie, próza, překlad). Večerní posezení začíná v 17.30 v pobočce Maloměřice brněnské Knihovny Jiřího Mahena.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář