Nová kniha Olgy Stehlíkové

mojenka
Česká autorka Olga Stehlíková napsala příběh nabitý emocemi o desetileté dívce. Magdaléna, milovnice přírody, si užívá život a procházky lesem – do chvíle, než zjistí, že její maminka bojuje s vážnou nemocí.

Všichni jsme propojení – stromy, houby, zvířata i lidé.
Magdaléna má ráda les, mech, kapradiny, různé odstíny zelené barvy, zvířecí stopy a parůžky. Nesnáší svoje nemožné jméno, chovatelský kroužek, kde „vězní“ zvířata, a učitelku přírodopisu, protože ta její nadstandardní zájem o určité oblasti přírodopisu považuje za provokaci. Ale hlavně Magdaléna nenávidí parazity, hálky na listech stromů a raky. Proč? Protože její maminka je nemocná.
Silný příběh dívky, která se musí vyrovnávat se situací, kdy do úzkého rodinného kruhu zasáhne nemoc a otřese zdánlivými jistotami jako zemětřesení. Díky vřelému humoru a pevným vztahům mezi nejbližšími se podaří vyžehlit i Mojenčiny hodně „telecí“ nápady.
Olga Stehlíková má cit pro přesné odměření emocí, její příběh své čtenáře pevně lapí, citově zaangažuje, ale nevydírá. Navíc je tak nabitý zajímavostmi z říše zvířat, rostlin a stromů, že zatoužíte listovat encyklopediemi a bloumat lesem s očima navrch hlavy.

Mojenka

Autorka: Olga Stehlíková
Ilustrátorka: Andrea Tachezy

Počet stran: 180
Vazba: vázaná
Formát: 133×200 mm
ISBN: 978-80-275-1090-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Mojenka vydalo nakladatelství Host.

O autorce

Olga Stehlíková (nar. 1977) je básnířka, spisovatelka, editorka, literární redaktorka a autorka knih pro děti. Za svůj básnický debut Týdny (2014) získala cenu Magnesia Litera v kategorii poezie. Její dětské tituly se pravidelně objevují ve výběru Nejlepší knihy dětem. Např. pro čtenáře ve věku 10–14 let napsala příběh Kluci netančej!, v němž zkombinovala taneční soutěž, vrcholový sport, lásku k umění a boj s genderovými předsudky.

Zdroj informací: nakladatelství Host

O ilustrátorce

Andrea Tachezy je česká výtvarnice, ilustrátorka a grafička. Vystudovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, ateliér alternativních technik a ateliér filmové a televizní grafiky. Získala Stipendium Ministerstva kultury. Nezaměnitelnou speciální technikou koláže ilustruje knihy pro děti. Věnuje se i volné tvorbě. Vystavovala na mnoha domácích i zahraničních výstavách.

Zdroj informací: Kosmas


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMojenka

Stehlíková, Olga

Host, 2022

Napsat komentář