Různé odstíny krimi

krimi-tipy-nahled
V dnešních knižních tipech vám představíme čtyři napínavé krimi příběhy. Každý z nich je trochu jiný. V hlavní roli se totiž vystřídají parta amatérských vyšetřovatelů, zkušený právník, agentka FBI a kriminalistka z blízké budoucnosti.

Líbila se vám kniha Čtvrteční klub amatérských detektivů Richarda Osmana? Pak si nenechte ujít další setkání s oblíbenou čtveřicí amatérských detektivů. Čeká je totiž další případ!

Elizabeth, Joyce, Ron a Ibrahim – Čtvrteční klub amatérských detektivů – jsou stále nadšení ze svého nedávného skutečného případu vraždy a těší se v Coopers Chase, luxusní vesničce pro seniory, na chvíli klidu. Ovšem marně. Objeví se nečekaný návštěvník – Elizabethin dávný známý (nebo možná víc než jen známý) – a zoufale je žádá o pomoc. Nebezpeční lidé ho obvinili z krádeže diamantů v hodnotě mnoha milionů a on se teď musí skrývat. A pak se objeví první tělo. Jenže ne poslední. Elizabeth, Joyce, Ron a Ibrahim stojí opět proti nemilosrdnému vrahovi, který by bez váhání všechny čtyři sedmdesátníky zlikvidoval. Dokážou naši čtyři přátelé vraha dostat dřív, než vrah dostane je? A co když najdou i ukradené diamanty? No, nebyla by to parádní odměna? U Čtvrtečního klubu amatérských detektivů je možné všechno! Richard Osman se vrací s oblíbenou čtveřicí amatérských detektivů a další díl série je stejně důvtipný a milý jako ten první – nepustíte ho z ruky a od srdce se u něj zasmějete.

Muž, který zemřel dvakrát

Autor: Richard Osman
Přeložila: Eva Brožová

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-037-4
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Muž, který zemřel dvakrát vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Elizabeth s týmem seběhli po kamenných schodech, nebezpečných kvůli kluzkému lišejníku. Odliv za sebou nechal tělo, opřené, skoro vsedě, o nejbližší kamenný pilíř pod mostem. Ohledání mrtvoly proběhlo podle předpisů, Elizabeth na to dohlédla. Jeden člen jejího týmu prozkoumal oblečení a zkontroloval kapsy jeho teplého kabátu, mladá žena z Highgate pořídila fotografie a lékař potvrdil smrt. Bylo zřejmé, že muž skočil do Temže výš po proudu, nebo ho tam někdo strčil. To musel zjistit koroner. Někdo to všechno sepíše do hlášení a Elizabeth jen připojí dolů své iniciály. Čistá práce. (str. 14)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Richard Osman je kreativním ředitelem ve společnosti Endemol UK. Pracoval jako výkonný producent na nespočtu pořadů včetně 8 Out of 10 Cats a 10 O’Clock Live. Richard se proslavil uváděním televizní soutěže Pointless s Alexanderem Armstrongem. Jeho popularita a neuvěřitelné znalosti vedly k tomu, že začal na BBC uvádět vlastní soutěž Two Tribes along with Insert Name Here and Child Genious. Richard je také pravidelným hostem panelových diskusí jako Have I Got News For You a píše sloupek pro The Radio Times. V roce 2021 získal ocenění Autor roku v soutěži The British Book Awards.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Máte rádi příběhy z právnického prostředí? Pak se pusťte do knihy Zrušený rozsudek od Michaela Connellyho. Jaký bude další případ losangelského advokáta Mickeyho Hallera?

Mickey Haller je známý losangelský advokát, kterého šéf státního zastupitelství osloví se zvláštní nabídkou. Chce po něm, aby se v jistém mediálně sledovaném případu ujal role žalobce. Haller váhá, ale nakonec se nechá přesvědčit – mimo jiné i proto, že ho dráždí osoba obžalovaného. Jason Jessup byl před čtyřiadvaceti lety usvědčen z vraždy dvanáctileté dívky. Nejvyšší soud však nyní na základě analýzy DNA tento rozsudek zrušil a Jessup se až do nového procesu ocitl na svobodě. Navíc se stal miláčkem médií, prodává autorská práva na knihy i filmy a všude se stylizuje do role oběti justiční zvůle. Haller je však stále přesvědčen o jeho vině, a proto dělá maximum, aby navzdory nepříznivým okolnostem dosáhl Jessupova opětovného odsouzení. Najde si nejlepšího možného vyšetřovatele, detektiva Bosche, a rve se o každý důkaz, o každou svědeckou výpověď. Zároveň ale zjišťuje, že v mašinérii státního zastupitelství neběží vše tak, jak si původně představoval, a že spravedlnost musí mnohdy ustoupit politickým zájmům. A navíc se zdá, že se Jason Jessup na něco nekalého chystá…

Zrušený rozsudek

Autor: Michael Connelly
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-0477-7

Knihu Zrušený rozsudek vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Když jsem naposledy jedl ve Water Grillu, seděl jsem na-proti klientovi, který chladnokrevně a vypočítavě zavraždil manželku a jejího milence, v obou případech výstřelem do obličeje. Mé služby si zajistil nejen proto, abych ho hájil u soudu, ale abych ho i plně očistil a obnovil jeho dobré jméno na veřejnosti. Tentokrát jsem u stolu seděl s někým, na koho jsem si musel dávat ještě větší pozor. Stoloval jsem s Gabrielem Williamsem, šéfem losangeleského okresního státního zastupitelství. Bylo svěží odpoledne uprostřed zimy. Kromě William seseděl naproti mně i jeho personální šéf – čti politický poradce – Joe Ridell. Schůzka byla naplánovaná na půl druhou odpoledne, kdy už je většina právníků bezpečně zpátky v soudní budově, takže nehrozilo, že se do světa začnou zbytečně šířit informace o koketování státního zástupce s příslušníkem temné sféry. Čímž jsem míněn já, Mickey Haller, obhájce zatracených. (str. 4)

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorovi

Michael Connelly pracoval řadu let jako novinář (mj. Los Angeles Times) a za své články o policejní praxi a kriminalitě byl nominován na Pulitzerovu cenu. Na začátku 90. let vydal román Černá ozvěna (1992), ve kterém stvořil detektiva Harryho Bosche. Jeho knihy byly přeloženy do mnoha světových jazyků a některé z nich byly úspěšně zfilmovány – v režii Clinta Eastwooda byl na filmové plátno převeden román Krvavá stopa (2002), ve filmové adaptaci románu Obhájce z roku 2011 ztvárnil hlavní roli Matthew McConaughey. Mezi další romány patří např. Noční směnaDva druhy pravdyPádOdvrácená strana konce či Básník smrti.

Zdroj informací: michaelconnelly.com

————————————————

Zvláštní agentka FBI Laurel Snowová je hlavní hrdinkou knihy Uteč, dokud můžeš. Podaří se jí dopadnout sériového vraha, který se pravděpodobně ukrývá mezi obyvateli jednoho horského městečka ve státě Washington?

Zvláštní agentka FBI Laurel Snowová si předvánoční čas představovala docela jinak, ale když se v horách u jejího rodného města ve státě Washington najdou stopy řádění sériového vraha, rozhodne se vyrazit na místo činu a pustit se do pátrání.
Svérázná mladá žena s výjimečnou pamětí, která z domova coby zázračné dítě odešla už v jedenácti letech na univerzitu, se díky znalostem psychologie pokouší vžít do myšlení násilníka, jenž se skrývá mezi spořádanými občany horského městečka. Pátrání jí komplikuje nejen drsné zimní počasí, ale také stíny vlastní minulosti a nekontrolovatelná přitažlivost, kterou pociťuje k Hucku Riversovi, bývalému vojákovi a rangerovi, který se stal proti své vůli jejím parťákem ve vyšetřování.

Uteč, dokud můžeš

Autorka: Rebecca Zanetti
Přeložila: Veronika Lásková

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-7625-258-5

Knihu Uteč, dokud můžeš vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Zahlédla Sandy Jonesovou, jak se ve čtyřkolce před nimi obrátila a zamávala jí. Přes plastové zadní okénko ji viděla jen rozmazaně, se zářivě červenou čepicí nasazenou trochu nakřivo.
Tammy Jo kamarádce zamávala také a usmívala se při tom, až ji rozbolely tváře.
„Líbí se ti to?“ Hunter trhl volantem a vybral další zatáčku. Na bahnité a místy už namrzlé cestě to klouzalo a pneumatiky na okamžik zahrabaly naprázdno. Balvany na jeho straně cesty, za nimiž se rýsovaly holé zimní siluety stromů, pokropila sprška sněhu a bláta.
„To si piš,“ křikla, pevně se držela a pro jistotu se ani nedívala, jak na její straně mizí z dohledu stromy i zem. „Už jsme pěkně vysoko.“
Setřel si z hustých světlých vlasů kus bláta, který se mu tam přilepil, když předtím pomáhal Tysonovi vyměnit řemen na jeho polarisu. Obdivovala, jak si kluci dokážou v každé situaci poradit. „Neboj. Já vím, co dělám.“ Při těch slovech vylétl od terénního vozu před nimi další blátivý gejzír s kousky ledu. (str. 12)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Rebecca Zanetti vyrostla na americkém severozápadě a první příběh napsala už v šesti letech. Vystudovala žurnalistiku a práva a roky se živila jako advokátka, vášeň pro psaní ji ale neopustila. První román napsala v roce 2009. Od té doby má na kontě více než 70 publikovaných titulů napříč mnoha žánry od detektivky přes nadpřirozenou romanci po thriller. Její knihy, kterých se prodalo více než pět milionů, vycházejí v mnoha světových jazycích a často obsazují přední příčky žebříčků New York Times, USA Today, Publishers Weekly či Amazonu.

Zdroj informací: nakladatelství Metafora

————————————————

Jaké šokující tajemství odhalí Eva Dallasová? To zjistíte v detektivce Dostihne tě minulost, kterou napsala oblíbená autorka J. D. Robb.

Eva Dallasová řeší vraždu mrtvé informátorky, která byla nalezena v popelnici. Z případu ji ale vyruší druhá oběť, žena ověšená šperky, jejíž tělo bylo odhaleno při stavebních pracích. Evu nemile překvapí, že místo činu patří jejímu manželovi. Musí se ponořit do komplikovaného světa nemovitostí, zneklidňující rodinné historie a šokujících tajemství.

Dostihne tě minulost

Autorka: J. D. Robb
Přeložil: Dušek Zdík

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-859-3

Knihu Dostihne tě minulost vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Pro policistku z oddělení vražd smrt často představovala začátek dne. Pro míšenku nedbale zabalenou do plachty a pohozenou v kontejneru u staveniště vražda naopak představovala jeho konec.
Poručík Eva Dallasová se sklonila pod policejní páskou a vykročila přes sutiny z demoličních prací. Jela právě do centra na policejní ústředí, když přijala hovor z dispečinku, který ji nasměroval k jednomu staveništi v Hudson Yards.
Počasí bylo příjemné, teplé vánky května 2061 ještě nevystřídala červnová horka, jež budou jistě následovat. Kolem postávali stavební dělníci v přilbách a botách s ocelovými špičkami, popíjeli kávu, klábosili a civěli na kontejner, u něhož hlídkovali dva strážníci.
Eva věděla, že civění na smrt civilisté nedokážou odolat.
Odněkud k ní doléhala tvrdá staccatová ozvěna sbíječek připomínající kulomet. Celá oblast jich byla plná. (str. 1)

Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

J. D. Robb přišla na svět 10. října 1950 v Silver Springu v Marylandu jako Eleanor Marie Robertson (zkrácením jména si vytvořila svůj další spisovatelský pseudonym Nora Roberts). Chodila do katolické školy, kde se od jeptišek naučila disciplíně, která jí později v její spisovatelské kariéře velmi pomohla: „Můžete mít všechen talent světa, ale když nebudete mít disciplínu sednout si a psát, nepovede se vám napsat a publikovat žádnou knihu.“ Až do února 1979 byla Nora klasickou ženou v domácnosti, která pečovala o rodinu a malou farmu. Zlom v jejím životě nastal jednoho večera, kdy se přihnala sněhová bouře a uvěznila ji spolu s dětmi na týden v domě. „Už ani nevím, co mě to napadlo, že jsem vzala tužku a začala psát příběhy, které jsem měla v hlavě. Možná to bylo i z pudu sebezáchovy a ve jménu uchování zdravého rozumu. V té chvíli jsem ani v nejmenším nepocítila ambice stát se spisovatelkou.“ Rukopis, který tehdy vznikl, sice nakladatelé odmítli, Nora se však nedala odradit a psala dál. První román Irský plnokrevník jí vyšel v roce 1981. Začínající autorka, která kvůli inspiraci hodně četla, si jednoho dne objednala u místního truhláře knihovnu. Bruce Wilder přišel, postavil knihovnu, poté opravil nábytek v domě a pak už u Nory zůstal, protože se do sebe vášnivě zamilovali. Nora Roberts patří v současné době mezi nejplodnější spisovatele planety – na svém kontě má více než 200 titulů (včetně knih, které napsala pod pseudonymem J. D. Robb), které vyšly v celkovém nákladu 300 miliónů výtisků. Nakladatelství Alpress vydalo již několik desítek jejích románů, např. Znám tvou minulostZemřeš v další kapitoleSe mnou si nezačínejSchůzka s ďáblem, Jen ty a já či Kolotoč přání

Zdroj informací: nakladatelství Alpress


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž, který zemřel dvakrát

Osman, Richard

Jota, 2022

zobrazit info o knizeZrušený rozsudek

Connelly, Michael

Slovart, 2023

zobrazit info o knizeUteč, dokud můžeš

Zanetti, Rebecca

Metafora, 2023

zobrazit info o knizeDostihne tě minulost

Robb, J. D.

Alpress, 2023

Napsat komentář