Ukázka z knihy Kouzelná třída slaví Den dětí (Zuzana Pospíšilová)

kouzelna trida uvod
Na sobotu jsme pro všechny milovníky dětské literatury připravili ukázku z pera oblíbené české autorky. Tentokrát společně s malými hrdiny strávíme Den dětí a veselý příběh doplněný o krásné ilustrace, si určitě užijí malí i o něco větší čtenáři.

Knihu Kouzelná třída slaví Den dětí vydalo nakladatelství Bambook.

Barevný kolotoč

„To je paráda,“ pochvalovala si Maruška. Ve vodě neplavala už hrozně dlouho. Naposledy minulé léto. Adélka byla taky spokojená.
I když ještě neuměla pořádně plavat, v tomto vyhřívaném rybníku jí to šlo samo.
„Škoda, že tu nejsou i vlny jako na moři,“ posteskla si Petřička, která si vzpomněla na dovolenou u moře.
„Tady by to nešlo. Kdyby se udělaly vlny, tak by se za chvilku celý rybníček vylil,“ vložil se do jejich hovoru Michal.
Ten měl vždy na všechno nějaké vysvětlení a tisíc důvodů, proč něco nejde.
Michal ale nebyl jediný, kdo hovor děvčat zaslechl. Byla to i jejich učitelka, kouzelná víla Jasmína.
A protože se snažila děti pokaždé mile překvapit, dostala nápad.
„Je načase, abyste vylezli z vody,“ zavolala na děti.
Některým se ale z vody nechtělo. Dovádění v teplém a průzračně čistém rybníce se jim zdálo báječné.
Nechtělo se jim ještě končit. Když se ale na trávníku najednou objevil řetízkový kolotoč, hnali se z vody úplně všichni.
Byl to kolotoč, jaký bývá na poutích. Měl barevnou stříšku s ozdobami a z kovové konstrukce visely na řetězech sedačky.
Každá měla trochu jinou barvu. Děti, které byly stále oblečené v plavkách, se hrnuly ke kolotoči.
„Moje plavky už uschnuly,“ divila se nahlas Hanka. Bylo jí to divné, protože jindy se musela z mokrých plavek rychle převléknout, aby nenastydla.
Ostatní hned svoje plavky taky kontrolovali. Všichni na tom byli stejně, a tak si vybrali místo k sezení.
„Už jsme všichni?“ zeptala se Jasmína Bílá. Byla to zbytečná otázka. Dobře věděla, že kolotoč měl přesně tolik sedátek, kolik je žáků ve třídě. A jedno navíc. Pro ni.
To teď bylo prázdné. Rychle se do něj usadila a řekla: „Připoutejte se a pevně se držte!“
Děti poslechly. Dokonce i Standa Horák a René Stojka nic nenamítali. Měli dost rozumu na to, aby věděli, že je potřeba poslechnout.
Kolotoč se sám od sebe roztočil. A nejen to. Děti se při točení postupně zvedaly výš a výš, až se celý kolotoč odlepil od země. Vypadalo to, jako kdyby vzduchem letěl obří vrtulník.
Jen místo vrtule se otáčely děti v sedačkách kolotoče.

kouzelna trida ukazka 1

O autorce

Zuzana Pospíšilová je oblíbená autorka věnující se téměř výhradně původní tvorbě pro děti. S jejími texty se dětští čtenáři mohou setkávat od roku 2004, kdy jí vyšly první pohádkové příběhy v časopise Sluníčko. V roce 2005 začala publikovat knižně a dodnes je jednou z nejaktivnějších autorek píšících pro děti. Jen v nakladatelství Grada vydala téměř 120 titulů, z nichž nejúspěšnější jsou série Kouzelná třída: Kouzelná třída, Kouzelná třída, příběh pokračuje, Kouzelná třída – další kouzlení, Kouzelná třída – čtvrtý rok, Kouzelná třída v muzeu, Kouzelná třída v zoo, Kouzelná třída o Vánocích, Kouzelná třída o Velikonocích, Kouzelná třída – další rok s vílou Jasmínou a edice dětských detektivek DeTeKTiVoVé: DeTeKTiVoVéDeTeKTiVoVé a zachráněné penízeDeTeKTiVoVé a falešní stěhováciDeTeKTiVoVé a podivné krádežeDeTeKTiVoVé a zloději kabelekDeTeKTiVoVé a narozeninový případ Některé pohádkové příběhy se dočkaly rozhlasového zpracování a její texty se objevují i v čítankách a učebnicích českého jazyka. Zuzana Pospíšilová je maminka dvou dnes již dospělých dcer a původní profesí je dětská psycholožka. Odtud pramení porozumění dětské fantazii a humoru, které se v jejím bohatém díle odráží. V její tvorbě mají převahu pohádky a příběhy, ale věnuje se také poezii a výukovým textům. Od roku 2016 se věnuje literární tvorbě jako spisovatelka na volné noze. Čtenáři mohou znát i další knihy jako Dědečkovy povídačky nebo Domeček pro šneka Palmáce.

Zdroj informací: Bambook

Ilustrátor

Drahomír Trsťan je slovenský grafik, který se narodil v roce 1958 v Československu. Ilustroval již více jak 50 knih, některé vyšly pouze slovensky, mezi nimi také cvičebnice, doplňovačky a křížovky. Více z jeho tvorby najdete na oficiálním webu.


BambookNakladatelství BAMBOOK je součástí nakladatelského domu Grada. Nabídka Grady pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzelná třída slaví Den dětí

Pospíšilová, Zuzana

bambook, 2022

Napsat komentář