Detektivní příběh pro děti

Magnifier.
Seznamte se s partou malých kluků a jejich velkým dobrodružstvím. Nechte své děti začíst se do napínavého detektivního příběhu, ve kterém nechybí napětí ani akce.

Útlá knížka pro děti s názvem DeTeKTiVové v sobě skrývá počáteční písmena všech malých aktérů – Dana, Tadeáše, Kuby, Tomáše a Vaška. Bratři Tomáš a Kuba se přestěhovali s rodiči do nového bydliště. Moc se jim nechtělo, ale brzy si našli nové kamarády. Chodili všichni do jedné školy, nenavštěvovali ale stejnou třídu, a tak si dávali sraz na záchodě v prvním patře. Tuto tajnou chlapeckou partu, k níž se připojili, pojmenovali Detektivové. Společně s novými kamarády se stali svědky krádeže vzácného obrazu. Velmi hezky je popsáno detektivní pátrání, při němž kluci sehráli opravdu důležitou úlohu. Pomáhali policistům v pátrání – od vystopování zloděje, přes shánění důkazů, až po jeho identifikaci. Děti se při četbě seznámí s postupem vyšetřování a policejními metodami.

Profily jednotlivých dětí jsou popsány v závěru knihy, a tak se čtenář dozví, jaká jsou příjmení kluků, kdy mají narozeniny, jejich koníčky, sportovní činnosti i oblíbená jídla. Nechybí ani pěkné barevné obrázky jejich posta. Ilustrace Markéty Vydrové jsou téměř na každé straně.

Po dopadení pachatele si čtenář může zkusit odpovědět na několik detektivních otázek: Jak se jmenoval policejní pes? Co je potřeba k vytvoření odlitku stopy? Co bylo nezvyklého na dveřích muzea, když z nich muž vyšel? Kam zamířil zloděj s ukradeným obrazem?  Jaké důkazy měli policisté proti zloději? Co zjistili, když jim kluci nadiktovali číslo registrační značky černého BMW? Co se našlo na zadním sedadle černého auta? Pomocí těchto úkolů se dá zjistit, jak pozorně dítě text četlo a jak mu porozumělo. Zjišťovací otázky, zdali jsme pochopili text, nebývají u knih časté, proto jsem jimi byla mile překvapena. Jsou srozumitelné a děti si při nich děj hezky zrekapitulují.

Autorka knihy Zuzana Pospíšilová je „dětskou Agathou Christie“. Kniha se líbila nejen mně, ale i mému předškolákovi, kterému jsem ji předčítala. Doporučila bych ji především dětem na prvním stupni základní školy. Je snadno pochopitelná a pro děti velmi lákavá.

Publikaci vydalo nakladatelství Grada Publishing v Praze roku 2012.

Ukázka z knihy

Jeden z policistů, který byl v civilním oblečení, jim vyšel s úsměvem naproti. Všem postupně podal ruku a přitom říkal: „Díky vám jsme se alespoň někam posunuli. Na zadním sedadle jsme našli úlomek pozlaceného rámu. Pravděpodobně pochází z ukradeného obrazu.“

( str.26)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDetektivové

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2012

Napsat komentář