Ukázka z knihy Kouzelná třída v zoo (Zuzana Pospíšilová)

Kouzelna trida v zoo
Užijte si spolu s kouzelnou třídou další hravé i poučné dobrodružství. Tentokrát vás vílí učitelka vezme do zoo, kde se seznámíte s mnoha zajímavými zvířaty a zažijete kopec legrace!

Přinášíme vám ukázku z knihy Kouzelná třída v zoo,
kterou vydalo nakladatelství Grada v edici Čtení pro prvňáčky.

 

Hádanka

Když děti zjistily, že je učí kouzelná víla, do školy se těšily. Nejenom proto, že s vílou jim učení šlo samo. Byly také zvědavé na další a další nová kouzla. Nikdy nevěděly, co si pro ně paní učitelka Jasmína Bílá přichystá. Každý den je čekalo nějaké překvapení. Jak jinak než kouzelné!
„Příští hodinu budeme mít prvouku,“ oznámila paní učitelka dětem na konci matematiky. „Seznámíme se se zvířaty,“ dodala na vysvětlenou. Nic dalšího říct nestihla, protože zazvonilo a ona spěchala do kabinetu. Nemusela přitom vůbec projít dveřmi třídy. Stačila jen trocha vílího kouzlení.
„Zvířata jsou pro mrňata,“ utrousila znuděně Adélka, když si s Maruškou a Petřičkou sedly do jedné lavice. Dělaly to tak skoro každou přestávku. Daly dvě židle těsně vedle sebe a pak se na ně posadily. Nebylo to moc pohodlné, ale náramně si to užívaly. Měly k sobě blíž a mohly si nerušeně povídat.
„O zvířátkách jsme se učily už ve školce,“ přisadila si Maruška.
„Zvířata znají všichni. Paní učitelka by nás měla učit něco těžšího,“ dodala Petřička.
Přestávka utekla velmi rychle. Maruška ani nestihla dojíst celý banán, který měla ke svačině. Současně se zvoněním se ve třídě najednou objevila i paní učitelka. Děti už si na to zvykly. Nikdo nebyl překvapený, nikdo se nedivil. Prostě tady najednou byla a další hodina mohla začít.
„Dám vám hádanku. Dobře poslouchejte,“ navnadila děti.
Všichni se na ni upřeně zadívali. Dokonce i René Stojka a Standa Horák. Od té doby, co je učila víla Jasmína, zlobili mnohem méně než dříve.
„Které velké zvíře má chobot?“ zeptala se paní učitelka.
„Chobotnice,“ vykřikl bez rozmýšlení Standa Horák. Kdyby seděl na kouzelné židli, kterou Jasmína používala při zkoušení, určitě by se mu to nestalo.
Celá třída se hlasitě rozesmála.

Kouzelna trida v zoo

Co všechno víte?

„Všichni určitě dobře víte, že slon má chobot. Chapadla patří chobotnici. Ta ovšem žije ve vodě. V moři,“ vysvětlila dětem paní učitelka.
„Já už jsem byla u moře,“ vykřikla Lída.
Jasmína se usmála a pokývala hlavou. Hned ale Lídě připomněla, že by se měla hlásit o slovo. „Když se budeme překřikovat, bude to tu vypadat jako u paviánů.“
Honzík se začal hlásit. Rukou třepal ve vzduchu, aby si ho paní učitelka všimla.
„Copak, Honzo?“ vybídla ho.
„Co jsou to paviáni?“
Paní učitelka Honzovi neodpověděla hned, jak to měla ve zvyku. Jen se zamyšleně usmála a potom položila otázku celé třídě. „Kdo z vás zná paviány?“
Přihlásilo se asi pět dětí. Učitelka Jasmína smutně pokrčila rameny. Čekala, že jich bude více. Stále dětem neodpověděla.
„Jistě víte, že jsou zvířata, která žijí na zemi, jiná zase pod zemí, ve vodě nebo ve vzduchu. Některá zvířata mají peří, jiná srst a některá jen pokožku. Některá jsou malá, jiná velká. A taky vydávají různé zvuky. Myslím, že bychom je měli znát, když s nimi žijeme na stejné planetě. Zajímalo by mě, co všechno o zvířatech víte. Které zvíře létá ve vzduchu?“
Ve třídě se zvedl les rukou. Hlásili se snad všichni. Kromě Standy Horáka a Reného Stojky. Paní učitelka začala děti postupně vyvolávat.
„Sova, čáp, vrabec, orel, vrána,“ ozývaly se správné odpovědi.
„Netopýr,“ odpověděl Jirka.
„Výborně!“ pochválila ho víla Jasmína. „Většinou létají ptáci, ale netopýr je létající savec.“ Pak se obrátila ke zbytku třídy a dala dětem další úkol: „Teď mi zkuste říci nějaké zvíře, které začíná na písmeno Ž.“
To už se hlásilo méně dětí. Ale i tak se paní učitelka dozvěděla, co potřebovala.
„Žába, želva, žralok, žirafa, žížala,“ odpovídaly děti, když je paní učitelka vyvolala.
Byly to správné odpovědi, se kterými byla spokojená. Při zkoušení ji ovšem něco napadlo. Připraví dětem překvapení!

———————————

Mgr. Zuzana Pospíšilová

zuzana-pospisilovaZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si recenzi prvního dílu Kouzelné třídy a ukázky z některých dalších příběhů, např. Kouzelná třída, příběh pokračujeKouzelná třída: Další kouzleníKouzelná třída – čtvrtý rok, Kouzelná třída v muzeuNezralá, Hruška, k tabuli!Prázdninové pohádkyPohádkové uspávankyPolicejní pohádkyZáchranářské pohádkyVýlet do Pekla.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKouzelná třída v zoo

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2019

Napsat komentář