Letem kriminálním světem

krimi-pribehy
Dnes se opět podíváme na několik knih, které jsou ideální volbou pro milovníky napětí. Nechybí tituly známých (např. Dominik Dán či Ruth Ware) i méně známých autorů (např. Lisa Barr a Michael Bennett). Koho z nich zvolíte vy?

Novozélandský spisovatel Michael Bennett napsal příběh Lepší krev o prvním sériovém vrahovi v dějinách Nového Zélandu. Vydejte se s vyšetřovatelkou Hanou Westermanovou po stopách rituálních vražd!

Sériové vraždy probudí temnou minulost Nového Zélandu. I v ráji číhá smrt.
Policejní vyšetřovatelce Haně Westermanové jednoho dne přistane v e-mailové schránce záhadné video, které ji zavede do zazděného pokoje, kde visí brutálně zavražděný muž. Pak následuje další zpráva a další mrtvý… Hana odhalí mrazivou spojitost se zločinem, který se odehrál před sto šedesáti lety, a zjistí, že vraždy souvisejí s utu, maorskou rituální odplatou, i s ní samotnou. Ocitá se tak na stopě prvního sériového vraha v dějinách Nového Zélandu a musí ho zastavit dřív, než dokončí svůj ďábelský plán. V sázce je totiž to nejcennější, co má.

Lepší krev

Autor: Michael Bennett
Přeložila: Alena Gentile

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 150×212 mm
ISBN: 978-80-271-3613-1
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Lepší krev vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Neoznačené policejní auto odjíždí z parkoviště. Stan neviděl, co se stalo. Pochopitelně věří všemu, co mu řekla Hana, to bezpochyby. Ale na vlastní oči neviděl nic. Hana dobře ví, že to bude její tvrzení proti Thompsonovu. Přesně tak to chtěl.
Ruka se jí nepřestává třást, když do ní vezme svůj telefon. Na displeji je pořád totéž video, které jí někdo anonymně poslal. Chvíli se dívá na podivný obraz zchátralé noclehárny pro bezdomovce. Palác. Pak video zavře.
Zatímco Stan řídí, Hana se dívá na ubíhající ulice. Přemýšlí o tom, jak asi nejspíš tahle šlamastyka se studentem dopadne.
Ale ani jeden ze scénářů nevypadá dobře. (závěr 2. kapitoly)

O autorovi

Michael Bennett je novozélandský scénárista a spisovatel. Jeho filmy byly představeny na mnoha filmových festivalech (Cannes, Berlín, Toronto i New York).

Zdroj informací: penguin.co.nz

————————————————

Dobrou zprávu máme pro fanoušky slovenského spisovatele Dominika Dána. Jeho hlavní hrdina Richard Krauz má před sebou další případ! Tentokrát se bude zabývat vraždou prostitutky.

Některé temné stránky nového demokratického režimu (drogy a prostituce) na sebe nenechaly dlouho čekat a projevily se již krátce po revoluci. Detektivové z oddělení vražd se s nimi setkávali běžně, ale v méně drastické podobě. Dnes to ale vypadá bledě – vrah nešetřil ani je, ani mladou pouliční prostitutku, kterou ubodal, podřezal a její mrtvolu naaranžoval, jako by ležela obnažená na márách. Ale byla opravdu pořezána? Opravdu ji vrah vystavil, aby jim zanechal nějaký vzkaz? Hraje si s nimi?

Tajemný závoj

Autor: Dominik Dán

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-276-0574-3
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Tajemný závoj vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Krauz začal jako zkušený detektiv, nejprve se soustředil na obálku. Běžná bílá kancelářská obálka, jaké jsou k dostání v každém papírnictví. Šéf mu ji podal holýma rukama, takže i on ji vzal jen tak – otisky prstů v tomto případě nebudou hrát roli. Adresa napsaná na stroji, autor neměl o struktuře policie ani šajnu, ale poradil si – pod zvýrazněné Policie dopsal jen Oddělení vražd, a bylo. Zřejmě si po sobě dílo přečetl a nelíbilo se mu, neboť úplně dolů připsali město, s ulicí si těžkou hlavu nedělal, tu nechal na pošťačce. Pošťačka byla na podobné úlety zvyklá, obálku doručila přesně tam, kam patří. Teď byla v Krauzových rukách, jakkoli o tom, zda patří právě sem, by mohl polemizovat. (str. 14)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Dominik Dán, slovenský autor detektivek píšící pod pseudonymem, vstoupil na literární scénu v roce 2005 románem Popel všechny zarovná. Příběh zabývající se citlivou kauzou únosu Michala Kováče ml. do Rakouska a vraždou Róberta Remiáše okamžitě vyvolal bouři spekulací o skutečné identitě autora. Tu však dodnes zná jen několik jeho blízkých, kolegů a jeho vydavatel. Dominik Dán má v současnosti na kontě 22 knih, z nichž se prodalo úctyhodné číslo převyšující 700 000 výtisků. Za všechny můžeme jmenovat tituly jako BásníkKrev není vodaKořeny zla či Cela číslo 17. Kromě knih spolupracoval i na scénáři k seriálu Kriminálka Staré město. Jeho román Rudý kapitán (Slovart, 2007) byl zfilmován a v roce 2016 uveden do kin.

Zdroj informací: dominikdan.com

————————————————

Švédská autorka Tina Frennstedt se ve svých příbězích inspiruje skutečnými nevyřešenými případy. Nenechte si ujít třetí díl její série Odložených případů s názvem Očistec.

Obyvatele Österlenu děsí žhář. Ve všech vypálených domech najde policie namalovanou číslici, a rozhovor s jedinou přeživší vyvolá v kriminální inspektorce Tess Hjalmarssonové vzpomínky na případ, při jehož vyšetřování v počátcích své kariéry selhala. Spolu s kolegyní Marií Erlingovou a profilovačem Carstenem Morrisem se Tess dostane na stopu vrahovi posedlém touhou po pomstě. Záhy se v ohrožení ocitá i Tess, která teď se svou novou láskou bydlí v domě v Österlenu. Dohnala ji totiž minulost a zdá se, že pachatel ji má na seznamu.

Odložené případy: Očistec

Autorka: Tina Frennstedt
Přeložila: Petra Hesová

Počet stran: 344
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-031-2
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Odložené případy: Očistec vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Ucítí štípání v nose a škrábání v krku. Linn se překulí na břicho, aby ji nerušilo světlo.
Vrať se zpátky, sem do tepla, kde je měkoučko, šeptá temný, pronikavý hlas. Poslechne, odkope se a na chvíli se znovu propadne do spánku.
Náhle ticho v ložnici prořízne posmutnělý, pronikavý zvuk smyčců.
Rozespale pootočí hlavu, pokouší se nadzvednout, ale hned se znovu ztěžka hroutí. Chvílemi ztrácí vědomí. (str. 7)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorce

Tina Frennstedt je jednou z nejuznávanějších švédských krimi reportérek, expertkou na nevyřešené a odložené případy a autorkou románů, ve kterých autenticky zobrazuje policejní práci. Pracovala pro periodika Svenska DagbladetDagens Nyheter a Expressen. V současnosti je manažerkou vysílání Crime Central. Z těchto oceněných reportáží také vyšla při psaní prvního dílu krimi série Odložené případy: Nezvěstná, za nějž získala ocenění Crimetime Awards za nejlepší debut roku 2019. Následoval druhý díl s názvem Odložené případy: Silnice č. 9. Žije v Södermalmu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Pustit se můžete také do dalšího pokračování série o televizní producentce Laurie z pera Mary Higgins Clark Alafair Burke. Jaké kauze se bude hlavní hrdinka věnovat tentokrát?

Laurie Moranová se zasnoubila s bývalým moderátorem své investigativní televizní show a nyní radostně plánují budoucnost. Když se na ni ale obrátí rodiče zastřeleného doktora Bella, nová kauza producentku zaujme. Navíc se ukazuje, že doktor Bell možná nebyl tak dokonalý, jak se zdálo. A jak tohle souvisí s nebezpečným mužem, který Laurii vytrvale pronásleduje?

Nepatřím ti

Autorky: Mary Higgins Clark, Alafair Burke
Přeložila: Sonia Tobiášová

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-848-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Nepatřím ti vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Laurie doprovodila Bellovy k výtahu a vrátila se do kanceláře, aby si oživila průběh a detaily případu Martina Bella. Vzpomněla si, jak byla nadšená, když v kupě pošty od fanoušků poprvé narazila na dopis jeho rodičů. Případ se zdál být pro její pořad jako stvořený. Martin byl podle všeho skvělý lékař a milující mladý tatínek z renomované newyorské rodiny. Jeho otec působil jako primář chirurgie na Mount Sinai a dědeček byl generálním prokurátorem státu. Jméno Bell se dalo číst na mnoha budovách po celém New Yorku.
A pak byl jejich drahý syn Martin zastřelen před svým přepychovým domem v Greenwich Village. (str. 1)

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Mary Higgins Clarková, královna napětí, jak se jí přezdívá, se narodila roku 1927. Ve 40. letech pracovala jako letuška, dokonce se zúčastnila posledního letu aerolinek Pan American do bývalého Československa těsně před spuštěním železné opony. Nedlouho poté se provdala za svého dlouholetého přítele Barvena Clarka a začala psát krátké příběhy. Po šesti letech a čtyřiceti zamítavých odpovědích prodala svůj první příběh do časopisu a obdržela honorář 100 dolarů. Po smrti manžela v roce 1964 zůstala Mary sama s pěti dětmi, což pro ni – jak přiznala – bylo velmi těžké období. Začala studovat filozofii a během následujících let obdržela devět čestných doktorátů a řadu ocenění. V roce 1987 se stala prezidentkou asociace detektivních autorů Mystery Writers of America a mnoho let zasedala v jejím předsednictvu. Její knihy byly úspěšně překládány do mnoha jazyků a vydávány po celém světě. Znát můžete např. tituly Do posledního dechuNezavírej očiMelodie stále zní, Celá v bílém, V podezření či Nikdy není pozdě. Českým vydavatelem mělo čest být nakladatelství Alpress. Řada jejích příběhů byla zfilmována. V lednu 2020 autorka ve věku 92 let zemřela.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Lisa Barr potěší milovnice odvážných ženských hrdinek knihou Žena v ohni. Tajemství ztraceného portrétu, který byl ve 30. letech ukraden nacisty, musí odhalit novinářka Jules Rothová.

Zapálená mladá reportérka Jules Rothová získá prestižní místo a s ním i přísně tajný úkol: vypátrat pro soukromého klienta obraz, který uloupili nacisté a od té doby je nezvěstný. Není však sama, kdo touží vzácné plátno získat. Totéž si předsevzala i jistá provokativní galeristka a Jules brzy zjistí, že její nepřátelé představují smrtelnou hrozbu…

Žena v ohni

Autorka: Lisa Barr
Přeložila: Hana Sichingerová

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7625-254-7
Doporučená cena: 459 Kč

Knihu Žena v ohni vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Možná si to jen představuje, ale zdá se jí, že se Margaux z pódia usmívá přímo na ni, letmým úsměvem, který se rychle rozplyne v úšklebku. Jules bouří krev v žilách, její hněv se stupňuje. Ten obraz jí nepatří.
Lhářko! křičí Jules z plných plic, ale nevydá ani hlásku. Slova z ní ne a ne vyjít. Po zádech jí pod značkovými šaty stéká pot. Tohle nemůže být pravda. Jenomže je. (str. 17)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Lisa Barr je zkušená novinářka, která pracovala jako redaktorka deníku Jerusalem Post, šéfredaktorka časopisů Today’s Chicago Woman a Moment a jako redaktorka a reportérka deníku Chicago Sun-Times. Během své novinářské kariéry referovala o událostech světového významu. Je autorkou románů Fugitive Colours (historický thriller z druhé světové války, získal cenu Hollywoodského filmového festivalu za nejlepší nepublikovaný rukopis a Zlatou medaili IPPY pro nezávisle píšící autory) a Unbreakables (feministický román o ženě hledající sama sebe). Jako autorka, novinářka a bloggerka se objevila v pořadech Good Morning America a Today. Žije poblíž Chicaga s manželem a třemi dcerami.

Zdroj informací: nakladatelství Metafora

————————————————

Vyprávění plné napětí s názvem Chata v horách si pro vás připravila britská spisovatelka Ruth Ware. Podaří se vám mezi deseti spolupracovníky jedné firmy odhalit vraha?

Každý má co získat, co skrývat a co ztratit…
Strávit týden v zasněžených horách se zdá jako skvělý nápad, který by neměla pokazit ani blížící se vánice. Co je víc než velkolepá vyhlídka, teplo sálajícího ohně a společnost známých lidí? Pokud ovšem těmi lidmi není deset spolupracovníků jedné firmy…
Když Topher St. Clair-Bridges, jeden ze zakladatelů úspěšného londýnského start-upu Snoop, zorganizuje pro zaměstnance týdenní pobyt ve francouzských Alpách, firemní akce probíhá naprosto běžným způsobem. Ovšem jen do chvíle, než spoluzakladatelka Snoopu Eva van den Bergová naruší všeobecnou pohodu, když se snaží protlačit sice lukrativní, ale spornou nabídku na odkup firmy jinou společností.
Sněhová bouře není nic v porovnání s tou, která se chystá propuknout uvnitř chaty. A když návštěvníkům odřízne spojení se světem lavina, mizerná nálada a napětí se rychle mění v ponorkovou nemoc. A zatímco s každou další hodinou bez vyhlídky na záchranu roste panika, teplota v domě bez elektřiny klesá a účastníci akce jeden po druhém umírají…

Chata v horách

Autorka: Ruth Ware
Přeložila: Petra Klůfová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-390-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Chata v horách vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Vysvětlila nám, že tím se lišíme od velkých ubytovacích řetězců. Osobní přístup. Jenže zvládnout to každý týden nanovo je náročnější, než se zdá. Minulý týden se Danny spřátelil s jistou Madeleine, ale když pak dorazily vyplněné formuláře s dotazníkem spokojenosti, ukázalo se, že ve skupině nebyla žádná Madeleine, ale dokonce ani žádné jméno nezačínalo na M. Danny vůbec netuší, s kým si celý týden tak pěkně povídal.

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorce

Ruth Ware je britská spisovatelka původem z Lewesu ve Východním Sussexu. Vystudovala anglický jazyk na Manchesterské univerzitě, a než se začala věnovat psaní na plný úvazek, vyučovala angličtinu v Paříži. Její literární styl bývá často přirovnáván k vypravěčskému umění Agathy Christie. Na kontě má sedm thrillerů, které byly přeloženy do čtyřiceti jazyků a ovládly žebříčky bestsellerů po celém světě. Čeští čtenáři její tvorbu dobře znají z románů Všude kolem černý lesŽena z kajuty č. 10Hra na lháře a Smrt paní Westawayové. Podle prvních tří se chystají filmové či seriálové adaptace. Pod vlastním jménem Ruth Warburton publikuje také knihy v žánru young adult. V současné době žije s rodinou poblíž Brightonu a ve volných chvílích rozvíjí svou fascinaci starověkými a středověkými texty.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLepší krev

Bennett, Michael

Cosmopolis, 2022

zobrazit info o knizeTajemný závoj

Dán, Dominik

Slovart, 2022

zobrazit info o knizeOdložené případy: Očistec

Frennstedt, Tina

Jota, 2022

zobrazit info o knizeNepatřím ti

Clark, Mary Higgins - Burke, Alafair

Alpress, 2022

zobrazit info o knizeŽena v ohni

Barr, Lisa

Metafora, 2022

zobrazit info o knizeChata v horách

Ware, Ruth

Mystery Press

Napsat komentář