Život – různé aspekty našeho bytí

stastny-zivot
V dnešních tipech se dozvíte mnoho zajímavých informací o životě a jeho podivuhodném vývoji. Kromě toho také zjistíte, jak to chodí při terapii, a to prostřednictvím komiksu! A nebudou chybět ani zdravé recepty pro lepší funkci střev.

Kniha Záhada života od Nicka Lanea se pokouší nalézt odpověď na nelehkou otázku – proč je život takový, jaký je? Kdyby existoval život na jiných planetách, vyvíjel by se stejně, nebo úplně jinak?

Záhada života

Proč je takový, jaký je?
Autor: Nick Lane
Přeložil: Pavel Pecháček

Počet stran: 304
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 152×230 mm
ISBN: 978-80-7675-058-6
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Záhada života vydalo nakladatelství Dokořán.

Veškerý komplexní pozemský život má společného předka: buňku, která během 4 miliard let vznikla pouze jednou, a to z jednoduchých bakteriálních předchůdců. Byla to mimořádná náhoda, anebo ostatní „experimenty“ v evoluci komplexity selhaly? V samém srdci biologie tak zeje černá díra. Řečeno bez obalu: netušíme, proč se život vyvíjel tak podivně, jak se vyvíjel, a proč jsou buňky poháněné tak zvláštním způsobem. Na obě otázky se snaží odpovědět kniha Nicka Lanea, která načrtne přesvědčivý scénář proměny jednoduchých buněk v buňky komplexní s jejich charakteristickými vlastnostmi, doprovozený nezbytným vysvětlením biochemických základů fungování živých buněk a miliardy let vzdáleného zrodu života v těsné blízkosti hydrotermálních průduchů. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

 

Ukázka z knihy

Aristoteles řekl, že příroda nesnáší prázdnotu. O dva tisíce let později tuto myšlenku zopakoval Newton. Oba se trápili tím, co vyplňuje prostor. Newton věřil, že jde o záhadnou substanci zvanou éter. Ve fyzice tato představa ve 20. století o svou pověst přišla, ale v ekologii si horror vacui zachoval plnou sílu. Zaplňování veškerého ekologického prostoru krásně zachycuje jeden starý rým: „Velké blechy malé maj, co ustavičně je kousaj, na těch malých menší jsou, a tak pořád blechy jdou.“ Každá myslitelná nika je obsazená a každý druh dokonale adaptovaný na svůj prostor. Všichni živočichové, rostliny i bakterie jsou sami o sobě místem k životu, džunglí příležitostí pro všechny skákající geny, viry a parazity, a to nemluvě o velkých predátorech. Všechno je možné.
Jenže není. Pouze to tak vypadá. Nekonečná mozaika života je pouze zdáním, v jehož srdci se skrývá černá díra. Je načase vypořádat se s největším paradoxem biologie: proč se veškerý život na Zemi dělí na prokaryota, která postrádají morfologickou komplexitu, a eukaryota sdílející ohromné množství specifických vlastností, jež se u prokaryot vůbec nevyskytují. Mezi oběma skupinami je propast, mezera, vzduchoprázdno, které by se přírodě mělo opravdu ošklivit. Veškerá eukaryota sdílejí víceméně všechno. Veškerá prokaryota nemají z morfologického úhlu pohledu skoro nic. Neexistuje lepší ukázka nespravedlivé biblické zásady: „Kdo má, tomu bude dáno.“ (str. 169)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Nick Lane (* 1967) je profesorem evoluční biochemie na katedře genetiky, evoluce a životního prostředí University College London. Vedle biochemie se zabývá bioenergetikou. Je autorem desítek odborných článků a čtyř popularizačních knih, k nimž vedle Kyslíku patří Síla, sexualita a sebevražda (2005, česky 2013), Vývoj života (2009, česky 2011) a The Vital Question (Otázka života, 2015).

Zdroj informací: Dokořán

————————————————

Vstupte do terapeutické pracovny prostřednictvím jedinečného komiksu, kde proti sobě sedávají psychoterapeutka Pat a advokát James. Staňte se svědky jejich podnětných sezení a dozvíte se řadu zajímavostí ze světa duševního zdraví.

Příběhy z pohovky

Psychoterapie v komiksu
Autorka: Philippa Perry
Ilustrovala: Flo Perry
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 146
Vazba: vázaná
Formát: 154×213 mm
ISBN: 978-80-262-1943-9
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu Příběhy z pohovky vydalo nakladatelství Portál.

Přemýšlíte o tom, že byste chtěli navštívit psychoterapeuta? Nebo by vás lákalo stát se muškou na zdi jeho pracovny, kde byste mohli nerušeně pozorovat, co všechno se během sezení děje? Komiks Philippy Perry vám ukáže, jak to v terapii chodí. Zjistíte, že je běžné, že se vy i váš terapeut během sezení odmlčíte, že pokud si někdy neporozumíte, není to konec světa, a určitě ne terapie. Že je běžné, když se budete chvilku cítit nervózně, úzkostně, nebo naopak bujaře, to když najednou přijdete na to, co možná stojí za vašimi obtížemi. Terapeutka Pat, v sandálech obutá milovnice koček, začíná pracovat s ambiciózním advokátem Jamesem, kterého do terapie dovedlo neustálé nutkání strčit si v obchodě jen tak něco bez placení do kapsy. Být advokátem a kleptomanem je trochu trapné, že? Pat ale rozhodně nezastává mravokárný přístup, a i když se jejich setkávání neobejde bez trapných chvilek ticha a nejistoty, stane se časem její pracovna místem, kde James najde odpovědi na některé své otázky. Odpoví si na ně sám, tak to v psychoterapii chodí.

 

Ukázka z knihy

Pribehy z pohovky_ukazka

Prohlédněte si další ukázky.

 

O autorce

Philippa Perry pracovala jako právní referentka, manažerka McDonald’s a získala akademický titul ve výtvarném umění. Přesto se nakonec rozhodla stát se v 53 letech psychoterapeutkou a kromě knihy Příběhy z pohovky je také autorkou bestselleru pro rodiče o výchově dětí Kéž by to naši četli. Vystupuje v rozhlase i televizi, na Channel 4 má pořad se svým manželem, výtvarníkem Graysonem Perrym, mj. držitelem Turnerovy ceny, udělované galerií Tate nejlepším britským umělcům.

Zdroj informací: Portál

————————————————

Nová kniha Williama Davise nazvaná Zdravá střeva vám pomůže vypořádat se s četnými onemocněními a zdravotními problémy. Nabízí také přes 40 receptů pro lepší funkci střev a tím pádem i pro spokojenější život.

Zdravá střeva

Autor: William Davis
Přeložila: Jana Kordíková

Počet stran: 415
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-967-5
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Zdravá střeva vydalo nakladatelství Jota.

Autor bestselleru Život bez pšenice tentokrát představuje další převratné téma – lidský mikrobiom a skrytou epidemii SIBO. Kniha Život bez pšenice čtenáře varovala, že dnešní pšenice není stejná jako pšenice a obiloviny našich předků a že nám může způsobovat řadu zdravotních problémů. V knize Zdravá střeva zachází Davis ještě o krok dál a ukazuje nám, že kvůli tomu, že se živíme zpracovanými potravinami plnými pesticidů a nadužíváme antibiotika, nám ve střevech chybí mnoho prospěšných bakterií, které potřebujeme pro tělesné a duševní zdraví. Postupně je nahradily škodlivé mikroby, jež negativně ovlivňují náš zdravotní stav. Doktor Davis odhalil souvislost mezi zdravím střev a řadou současných nemocí. Když u lidí vymizely celé bakteriální druhy, objevily se u nich zdravotní potíže, které v minulosti byly vzácné. Hlavním důsledkem je tzv. SIBO (přerůstání bakterií v tenkém střevě), jež zasahuje jednoho člověka ze tří a má na svědomí mnoho našich zdravotních problémů. V knize najdete čtyřtýdenní plán na přeprogramování mikrobiomu, díky němuž můžete ze střev odstranit škodlivé bakterie a vrátit do nich chybějící prospěšné bakterie. Ověřené metody vám pomohou s vyléčením řady nemocí a také jsou schopné zvýšit hladinu oxytocinu (tedy hormonu štěstí a lidské pospolitosti), zlepšit fungování mozku, zpomalit stárnutí, usnadnit hubnutí, udržet duševní čilost a zajistit hlubší spánek. V knize Zdravá střeva jsou všechna vědecká stanoviska vysvětlena srozumitelně, navíc zde najdete více než čtyřicet receptů, jídelníček a další zdroje, které vám umožní odhalit problémy se střevy, napravit je a dlouhodobě si udržet zdraví i duševní pohodu. A nejen to.

 

Ukázka z knihy

V řadě ohledů se podobáte svým rodičům a prarodičům. Možná jste po matce zdědili kudrnaté vlasy, stejně jako dědečkovi vám nechutná koriandr. Ale na rozdíl od genů, jež určují vlastnosti jako typ vlasů a oblíbené chutě, mikrobiom, který máte ve střevech, není mikrobiom vašich předků, generací lidí, kteří tu žili před vámi, liší se dokonce i od toho, který měli vaši rodiče i prarodiče. Sbírka mikrobů, které v sobě nosíte, se totiž proměnila téměř k nepoznání.
Žijeme na planetě Zemi v jednadvacátém století a na vlastní oči vidíme znepokojivé změny celosvětového klimatu: zvyšování kyselosti oceánů, mizení korálových útesů, zmenšování ledových čepic na pólech, extrémní sucha, požáry a záplavy – všechny tyto jevy jsou pochopitelně součástí proměny životního prostředí, kterou způsobila lidská činnost. (str. 19)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

William R. Davis, MD (* 1957) je preventivní kardiolog a horlivý zastánce stravy s nízkým obsahem sacharidů a autorem řady knih o zdraví. Proslavil se zejména tituly upozorňující na nebezpečí pšenice, kterou nazývá dokonalým jedem. Jeho prvotina Život bez pšenice se stala bestsellerem listu New York Times. Česky vyšly také knihy Život bez pšenice: 30minutová kuchařka, Život bez pšenice: 10denní detox, Život bez pšenice: deník pro každodenní praxi, Život bez pšenice: 150 receptů pro zdravou kuchyni. medicínským ředitelem Track Your Plaque, internetového preventivního programu srdečních nemocí, a často přispívá do národních publikací a na webové stránky o zdraví. Žije se svou ženou a třemi dětmi ve Fox Pointu ve Wisconsinu a v jeho spíži nenajdete žádné buchty ani koblihy.

Zdroj informací: Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás naše tipy pro duševní i fyzické zdraví? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZáhada života
Proč je takový, jaký je?

Lane, Nick

Dokořán, 2022

zobrazit info o knizePříběhy z pohovky
Psychoterapie v komiksu

Perry, Philippa

Portál, 2022

zobrazit info o knizeZdravá střeva

Davis, William

Jota, 2022

Napsat komentář