Portrét Ameriky ve 30. letech

ctyri-vichry
Hospodářská krize, sucho, nezaměstnanost. Žít v americkém Texasu ve 30. letech 20. století nebylo zrovna snadné. Elsa, stejně jako mnoho dalších, musí vyřešit, zda chce setrvávat na vlastní půdě anebo se vydá na západ za lepší budoucností.

Texas, 1934. Velké planiny sužuje tragické sucho. Miliony lidí jsou bez práce. Farmáři bojují o zachování své půdy i živobytí, plodiny však skomírají, voda vysychá a všechno halí oblaka dusivého prachu. Do životů místních lidí se s neodvratnou neúprosností prašné bouře přihnaly „Špinavé třicítky“, jedno z nejtemnější období velké hospodářské krize.
Doba je nejistá a nebezpečná, a tak je Elsa Martinelliová – stejně jako řada jejích sousedů – postavena před nelehkou volbu: zda dál bojovat o půdu, kterou miluje, nebo se vydat na západ, do Kalifornie, kde by mohla začít lepší život. Román Čtyři vichry představuje jedinečný portrét Ameriky a amerického snu v podání nezkrotné ženy, jejíž odvaha a sebeobětování se staly vzorem pro celou jednu generaci.

Čtyři vichry

Autorka: Kristin Hannahová
Přeložila: Jitka Jeníková

Počet stran: 380
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-257-3877-1
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Čtyři vichry vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

 Elsa zamířila ke vstupním dveřím a vešla do stinného domu. Ve dnech, kdy to vypadalo, že bude horko, zůstávaly všechny závěsy zatažené. V této části země to znamenalo spoustu dní strávených v potemnělých místnostech. Zavřela za sebou dveře a uslyšela, jak si Maria v kuchyni něco prozpěvuje španělsky.

Elsa proklouzla domem, vyšla po schodech a zmizela ve svém pokoji. Tam rozbalila hnědý papír a fascinovaně hleděla na jasně rubínové hedvábí. Nemohla si pomoct a musela se ho dotknout. Jeho jemnost ji konejšila a připomněla jí stuhu, kterou svírala jako malé dítě a cucala si přitom palec.

Dokázala by to? Dokázala by provést tu šílenou věc, která jí bleskla hlavou? Začínalo to jejím vzhledem…

Buď statečná.

Elsa sevřela v hrsti své k pasu sahající vlasy a ustřihla je až u brady. Připadala si trochu šíleně, ale nepřestávala, dokud se všude kolem ní nepovalovaly dlouhé, světle blonďaté prameny. (str. 18)

Pokračujte na celou ukázku.

 

O autorovi

Kristin Hannahová se narodila v roce 1960 v Kalifornii, od svých osmi let žila ve státě Washington. Chvíli pracovala v reklamní agentuře, poté studovala práva. Když jí maminka předpověděla, že se stane spisovatelkou, nevěřila jí, ale začala si dělat poznámky ke svému prvnímu románu. Během těhotenství se k poznámkám vrátila, napsala první knihu a zanedlouho se stala profesionální spisovatelkou. Její román Firefly Lane (2008) se stal nečekaným bestsellerem. Velký úspěch zaznamenaly epický historický román Slavík (Argo 2016) i zatím poslední román Velká samota (Argo, 2019).

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vydává kvalitní prózu, poezii, nonfiction, dětskou literaturu a komiksy. Značnou část produkce tvoří překladová literatura. Důraz klade na anglofonní literatury; „rodinným stříbrem“ je edice angloamerických autorů (AAA), jež českým čtenářům nabízí autory jako Kazuo Ishiguro, Cormac McCarthy, Don DeLillo, Marilynne Robinsonová, Thomas Pynchon, Nicole Kraussová, Michael Chabon či Nick Cave.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČtyři vichry

Hannahová, Kristin

Argo, 2022

Napsat komentář