Nejlepší přítelkyně

devcata_z_firefly_lane
Může přátelství mezi ženami vydržet po celý jejich život? I když je každá úplně jiná? To zjistíte, pokud si přečtěte román Děvčata z Firefly Lane. Autorka Kristin Hannahová v něm zachytila více než třicet let vztahu dvou odlišných žen: extrovertní Tully a nesmělé Kate.

Píše se rok 1974 a čtrnáctiletá Kate se už smířila s tím, že ve škole patří mezi vyvrhele a musí se obejít bez přátel. To se však rázem změní, když se naproti přes ulici přistěhuje Tully, „nejúžasnější holka na světě“. Obě se cítí osamělé, přestože každá jinak, společné tajemství je ale sblíží a brzy mezi nimi vznikne přátelství na život a na smrt.
Nebojácná, extrovertní Tully je pravým opakem uzavřené, přemýšlivé a nesmělé Kate, jako kamarádky ale dokážou držet při sobě v dobrém i zlém. Léta plynou, z dívek se stávají ženy a jejich životy, v nichž se zrcadlí proměny americké společnosti a popkultury, se přehoupnou do dospělosti. Ctižádostivá Tully chce dobýt svět a všem (v první řadě své nepřítomné matce) dokázat, že za něco stojí, kdežto Katiny touhy jsou mnohem skromnější. Zůstanou kamarádkami i poté, co se každá rozhodne vydat vlastní cestou, na níž pro tu druhou nezbývá příliš místa? Obstojí jejich přátelství ve zkoušce času a překoná všechny nesnáze, nedorozumění a drobné i větší zrady?

Román Děvčata z Firefly Lane na prostoru více než třiceti let mapuje vztah dvou zcela rozdílných žen, které však – snad právě díky vzájemným odlišnostem – pojí nesmírně silné pouto. Jejich příběh, v němž nechybí komické chvilky ani dojemné okamžiky, je tak především velkolepou oslavou ženského přátelství.

Děvčata z Firefly Lane

Autorka: Kristin Hannahová
Přeložila: Eva Maršíková

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-257-3810-8
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Děvčata z Firefly Lane vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Lidé jim říkávali „děvčata z Firefly Lane“. Je to tak dávno, přes tři desítky let. A přece jí to teď, když ležela v posteli a poslouchala, jak venku zuří zimní bouřka, připadalo jako včera.
Za uplynulý týden (bezpochyby nejhorších sedm dní v jejím životě) pozbyla schopnost držet si od vzpomínek odstup. Ve snech se až příliš často vracela do roku 1974. Opět se ocitla na prahu dospívání v éře poznamenané vědomím prohrané války a jela na kole vedle své nejlepší kamarádky tak naprostou tmou, že si připadaly neviditelné. Místo, kde se to všechno odehrálo, nemělo žádný zvláštní význam, a přesto si je vybavovala v živých detailech: klikatý pás asfaltu, po obou stranách lemovaný příkopy s kalnou vodou a kopci porostlými střapatou travou. Než se seznámily, zdálo se, že ona silnice nikam nevede. Byla to jen venkovská cesta pojmenovaná po hmyzu, který v těchto drsných modrozelených končinách jaktěživ nikdo nezahlédl. Firefly Lane, ulice Svatojánských mušek.
A pak ji obě spatřily očima té druhé. Když spolu stály na vrcholku kopce, neviděly vysoké stromy, blátivé výmoly ani zasněžené hory v dálce, nýbrž všechna místa, kam se jednou rozjedou. V noci se pokaždé vyplížily ze svých domů ve stejné ulici a setkaly se právě tam. Na břehu řeky Pilchuck kouřily kradené cigarety, dojímaly se nad verši skladby „Billy, Don’t Be a Hero“ a navzájem se svěřovaly úplně se vším. Jejich životy postupně srůstaly, až už na konci léta nikdo nepoznal, kde jedna z nich končí a druhá začíná. Pro celé své okolí se staly nedělitelnou jednotkou známou jako „Tully a Kate“ a přes třicet let tvořilo toto přátelství v jejich životech jakýsi ochranný val – pevný, věčný, nezdolatelný. Populární hudba se možná s uplývajícími roky měnila, avšak sliby dané ve Firefly Lane platily dál.
Nejlepší kamarádky na věky věků. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Kristin Hannahová se narodila v roce 1960 v Kalifornii, od svých osmi let žila ve státě Washington. Chvíli pracovala v reklamní agentuře, poté studovala práva. Když jí maminka předpověděla, že se stane spisovatelkou, nevěřila jí, ale začala si dělat poznámky ke svému prvnímu románu. Během těhotenství se k poznámkám vrátila, napsala první knihu a zanedlouho se stala profesionální spisovatelkou. Její román Firefly Lane (2008) se stal nečekaným bestsellerem. Velký úspěch zaznamenaly epický historický román Slavík (Argo 2016) i román Velká samota (Argo, 2019).

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěvčata z Firefly Lane

Hannahová, Kristin

Argo, 2022

Napsat komentář