Cesty za zdravím a sebevědomím

Osvojte-si-nove-dusevni-dovednosti
V dnešním knižních tipech se zaměříme na naučnou literaturu. Dozvíte se mimo jiné to, jak najít svůj vnitřní rytmus či jak se stát sebevědomým člověkem a akceptovat své slabosti. Tak se vydejte společně s námi na cestu za zdravím a sebevědomím.

Spíte doporučený počet hodin, ale stejně vstáváte unavení? Chcete zhubnout, ale zaručené diety prostě nefungují? Pak by vám mohla pomoci kniha Seřiďte se, díky které odhalíte svůj jedinečný vnitřní rytmus. Přizpůsobení životního stylu vašim konkrétním potřebám pak bude hračka!

Žijete zdravě, cvičíte, máte dostatek spánku, ale i přes to přibíráte na váze a ráno pětkrát posouváte budík? Diety, které radí odborníci fungují na všechny ostatní, ale na vás zásadně ne? Řešení je jednoduché – seřiďte se!

V knize Seřiďte se (Change Your Schedule, Change Your Life) Dr. Suhas Kshirsagar, jehož výzkum spojuje starodávnou ájurvédskou moudrost s nejnovějšími vědeckými poznatky, předkládá čtenářům 30denní plán, pomocí kterého se vydáte na cestu za harmonií, zdravím a ideální váhou. Na příbězích svých pacientů ukazuje, jak důležité je si uvědomit jedinečný vnitřní rytmus vedený cirkadiánním kódem a Clock geny a přizpůsobit svůj životní styl potřebám těla. Uvědomuje si, že každý jsme jiný, máme jiný metabolismus, což je koneckonců důvod, proč nikdy nefungují ony výše zmíněné diety. Dělí čtenáře do čtyř skupin a pro každou z nich navrhuje individuální postup, jak dosáhnout cíle, aniž by se trápili, měli hlad, nebo pociťovali jiné nepříjemné dopady změn.
Dovolte svému tělu přirozeně řídit váš život. Změnou, kterou pocítíte téměř okamžitě, budete příjemně překvapeni a po pár týdnech budete udiveně přemýšlet nad tím, jak jste někdy mohli žít jinak. Šťastnou cestu k seřízení!

Seřiďte se

Zázračná síla Clock genu
Autor: Dr. Suhas Kshirsagar
Přeložila: Pavla Němečková

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 150×230 mm
ISBN: 978-80-7413-502-6
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Seřiďte se vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

Popište mi svou denní rutinu a já vám řeknu, jak se cítíte. Povězte mi, kdy jíte, a já vám povím, jestli je pro vás snadné udržet si váhu, nebo naopak. Povězte mi, kdy cvičíte, a já vám řeknu, jestli své tělo posilujete, nebo vyčerpáváte. Řekněte mi, v kolik hodin večer vypínáte televizi a počítač, a já vám povím, jak moc jste odolní vůči stresu. Řekněte mi, v kolik hodin usínáte, a já vám povím, jestli potřebujete kávu, abyste odpoledne neusnuli, nebo jestli jste po dlouhém dni protivní na své blízké, i když jste si chtěli udržet chladnou hlavu.
Zní to jako kouzla a čáry? Ale nejsou. Stále více vědeckých výzkumů odhaluje, jak moc jsou naše těla ovlivňována cirkadiánním rytmem světla a tmy, a to dokonce na buněčné úrovni. Tyto studie dokazují, že to, kdy jíme, je stejně důležité jako kvalita potravin, kdy chodíme spát, je stejně důležité jako délka spánku, a kdy cvičíme, je stejně důležité jako intenzita cvičení. Denní režim ovlivňuje vaši váhu, energii, zdraví i náladu. Nevěříte? Už je to několik desítek let, co vědci zjistili, že cukrovku lze u laboratorních myší vyvolat jednoduše tím, že je pravidelně krmí a budí během jejich spánkového cyklu. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Doktor Suhas Kshirsagar, BAMS, MD (ájurvéda) je celosvětově uznávaný ajurvédský léčitel a učitel původem z Indie. Je ředitelem společnosti Ayurvedic Healing, vedoucím kliniky Integrative Wellness Clinic v Severní Kalifornii a autorem knihy The Hot Belly Diet. Je držitelem titulu BA v ajurvédské medicíně a na prestižní univerzitě Pune University absolvoval tříletý rezidenční MD program (doktorát v ajurvédské interní medicíně) s vyznamenáním. Působí jako poradce a konzultant v Chopra Center a je členem několika ajurvédských institucí.

Zdroj informací: nakladatelství Zoner Press

————————————————

Mindfulness se poslední dobou dostává do stále širšího povědomí veřejnosti a je oblíbeným prostředkem osobního rozvoje jednotlivců i firemních zaměstnanců. Mezi naučnou literaturou naleznete mnoho knih zabývajících se touto problematikou, ale František Lomský se pokusil zaměřit na některé z aspektů, o kterých se příliš nemluví.

Co byste měli vědět, abyste se při rozvoji mindfulness vyhnuli zklamání a naplno využili její potenciál.

Mindfulness je přirozená schopnost uvědomovat si celou paletu prožitků, které vnímáme v přítomném okamžiku. Přestože je v posledních letech populární, téměř se nemluví o mnoha jejích aspektech. Záměrem knihy je tuto mezeru zacelit. Proto se věnuje tématům, jako je vliv mindfulness na duševní zdraví, nebezpečná úskalí, zvládání překážek v průběhu výcviku, souvislost s osobní integritou a etikou, role ve firemních programech, využití v mentálním koučinku či vztah ke spirituálním tradicím.

Mindfulness: Co vám ještě neřekli?

Autor: František Lomský

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7650-709-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Mindfulness: Co vám ještě neřekli? vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

Za několik desítek let si mindfulness našla následovníky po celém světě a postupně také využití v řadě dalších oblastí, jako je psychoterapie, psychologie, sport či osobní rozvoj ve firmách a v soukromé sféře. Můžeme se dokonce setkat s „mindful“ sexem, tancem, výchovou dětí, výživou a podobně zaměřenými semináři, které účastníkům pomáhají věnovat se těmto činnostem vědoměji, s hlubším pochopením, pozorností a laskavostí.
Na druhou stranu se čím dál častěji vynořují pochybnosti, zda se jedná stále o tu samou mindfulness praktikovanou buddhistickými mnichy či účastníky dlouhodobých zásedů v meditačních centrech. Lze od těchto moderních přístupů vůbec čekat stejné výsledky? A proč bychom vlastně měli? Jaké jsou v současnosti hlavní motivy pro rozvíjení všímavosti? A má vůbec smysl porovnávat tyto dva světy – spirituální s jeho duchovními aspiracemi, z něhož mindfulness vzešla, a takzvaně světský s hlavním cílem žít spokojený a harmonický život? (str. 24)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

František Lomský prošel mnoha profesemi: parkurový jezdec, generální sekretář České jezdecké federace či spoluzakladatel a ředitel společnosti Iswari vyrábějící bio veganské potraviny, které se dnes úspěšně prodávají v řadě zemí Evropy. V současnosti se naplno věnuje výuce mindfulness a koučinku. Odjakživa cítil potřebu porozumět sám sobě a světu, v němž žije. To ho přivedlo před dvaceti lety k praxi mindfulness a také buddhistické meditaci vhledu (tzv. vipassaná). Mindfulness se stala přirozenou součástí jeho každodenního života. Mnoho let vede v pražském buddhistickém Centru Lotus pravidelné meditace pro veřejnost a také je obsahovým spoluautorem meditační aplikace Calmio.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

Patříte k lidem, kteří by si přáli být sebevědomější? Není to tak těžké, jak se může zdát. Stefanie Stahl napsala knihu Vědomí vlastní hodnoty, ve které vám poradí, jak si sám sebe více vážit.

Vlastní já, hodnota a vědomí – tato tři slova znamenají vnitřní přesvědčení, které je rozhodující pro způsob života a spokojenost člověka se svým životem i se sebou samým. Sebevědomí do velké míry ovlivňuje, jak se chováme a jak se cítíme. Mnohdy se lidé mylně domnívají, že jejich hodnota je přímo úměrná jejich úspěchům ve vztazích nebo v pracovní sféře, jsou zklamáni a plní bezmocnosti. Čím se liší sebevědomý člověk od člověka s nedostatečným sebevědomím? Odpověď na tuto otázku je překvapivě jednoduchá. Sebevědomý člověk se akceptuje i se svými slabostmi. Naopak nejistý člověk nedokáže své slabé stránky přijmout, nebo je bere příliš vážně. Nejistí lidé jsou zaměřeni na nedostatky. Co s tím? Terapeutka Stefanie Stahl ve své knize Vědomí vlastní hodnoty vysvětluje, jak se vymanit z kolotoče frustrace, smutku a hněvu a jak opět získat dobrý pocit ze sebe sama.

Vědomí vlastní hodnoty

Aby se vám žilo lépe
Autorka: Stefanie Stahl
Přeložila: Tereza Těšínská

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 132×205 mm
ISBN: 978-80-8111-583-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Vědomí vlastní hodnoty vydalo nakladatelství Noxi.

Ukázka z knihy

„Sebe“ a „úcta“ – tato dvě slova stojí za vnitřním přesvědčením, které je zásadní pro to, abychom dokázali být v životě spokojení. Každý člověk by mohl spontánně říct něco o sebeúctě. Každý se tím očividně nějakým způsobem zabývá. Většina lidí, se kterými se setkávám, se trápí kvůli příliš nízkému vědomí vlastní hodnoty. Nejčastěji v souvislosti s tímto tématem slýchávám: Sebeúcta – tu bych potřeboval! Synonymně mluvíme také o sebedůvěře, sebejistotě nebo sebevědomí. Kdybych tak byla sebevědomější! Kdo si to ještě někdy nepomyslel? (str. 18)

O autorce

Stefanie Stahl se narodila roku 1963 v Hamburku. K psychoterapii přilnula již v útlém věku díky své matce, která se tomuto zaměstnání také věnovala. V letech 1984 až 1990 Stefanie vystudovala obor psychologie na univerzitě v Trevíru a následně si založila vlastní praxi. Vedle psychoterapie se intenzivně věnuje psaní a svým dvěma podcastům, ve volném čase cestuje, hraje na klavír nebo chodí na túry.
Je autorkou mnoha populárně-naučných knih s psychologickou tematikou, ve kterých uplatňuje své zkušenosti z praxe. Český čtenář ji může znát díky knihám Tvé vnitřní dítě musí najít domov a Každý dokáže mít vztah.

Zdroj informací: webové stránky autorky

————————————————

O lidech s duševní nemocí ještě stále panuje mnoho předsudků. Alespoň některé z nich se pokusí vyvrátit psycholožka Anita Hubner prostřednictvím své knihy Mám to o sobě říct?. Dobře totiž ví, jak život s duševní nemocí vypadá: i jí byla diagnostikována psychóza.

Když bylo autorce 21 let a studovala psychologii, byla u ní diagnostikována psychóza a její psychiatr jí řekl: „Někdo s psychózou se nikdy nevyléčí. Raději studium ukončete a najděte si chráněné bydlení.“ Kdyby ho poslechla, nikdy by se nestala známou nizozemskou odbornicí na téma stigmatu duševní nemoci. V knize Mám to o sobě říct? zúročuje své zkušenosti poradkyně a lektorky a snaží se lidem s duševním onemocněním pomoci v tom, aby se v maximální míře zapojili do společnosti a fungovali nezávisle. Dává praktické rady, v jaké míře o své nemoci hovořit třeba při pracovním pohovoru nebo na první schůzce a jak se vypořádat se stigmatem, které člověku dává nejen společnost, ale i on sám. Cílem knihy je stručným, výstižným jazykem posílit a dát naději. Kniha je určena pro lidi s duševním onemocněním, ale i pro jejich blízké a profesionály, kteří s nimi pracují.

Mám to o sobě říct?

Jak se vypořádat se stigmatem duševní nemoci
Autor: Anita Hubner
Přeložila: Milena Nováková

Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1870-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Mám to o sobě říct? vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Duševní onemocnění vám může obrátit život vzhůru nohama. V nejhorším případě se ocitnete v akutní fázi. Avšak každá akutní fáze jednou skončí. Jakkoli se zotavení někdy vleče, nakonec budete opět stabilní a naučíte se žít se svou zranitelností. Potom ale narazíte na jiné věci: Jak se znovu vrátit do života? Jak zase začít pracovat? Jak řešit společenské situace? Máte, nebo nemáte říct, že jste prodělali psychózu? Zkrátka: Jak se vypořádat se stigmatem a pocitem hanby?
Tuto knihu jsem napsala pro každého, kdo má duševní onemocnění nebo ho prodělal v minulosti. Sama jsem byla třikrát hospitalizována kvůli psychóze. Zotavení trvalo dlouho. Těžší pro mě však byl návrat do běžného života: vrátit se ke studiu, nebo si najít zaměstnání? A vybudovat si nové kontakty? (str. 10)

Prohlédněte si i další ukázky.

O autorce

Anita Hubner je psycholožka, která se zaměřuje na boj se stigmatem spojeným s duševními nemocemi. V organizaci, kterou založila, pomáhá takto znevýhodněným lidem nacházet si práci. V Nizozemsku působí také jako žádaná lektorka a řečnice.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Oblíbili jste si knihy indického duchovního učitele Osha? Jeho názory jsou často velmi kontroverzní a právě tím na sebe přitahuje mnoho pozornosti. Chcete-li si rozšířit sbírku jeho děl, neměla by vám uniknout ani kniha Nic není nemožné. Dozvíte se, jak se stát pánem své mysli, být sami sebou a nepodléhat vlivům společnosti.

Mistr Osho promlouval ke svým žákům, přátelům ale i zvědavým návštěvníkům více než třicet let. Během té doby mu položili desetitisíce otázek. Tato kniha je výběrem ze série promluv původně nazvané Satjam – šivam – sundaram neboli Pravda – dobro – krása a obsahuje jeho odpovědí na otázky vztahující se k základním problémům osobnosti člověka i okolního světa. Nevyhýbal se žádnému tématu a nebál se tnout do živého. Jeho jazyk je nesmírně živý, úvahy jdou do hloubky a přitom nepostrádají ani tolik potřebný humor.

Nic není nemožné

Hledání pravdy, dobra a krásy
Autor: Osho
Přeložila: Jana Žlábková

Vazba: brožovaná
Formát: 143×205 mm
ISBN: 978-80-7593-416-1
Doporučená cena: 280 Kč

Knihu Nic není nemožné vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

Láska sama o sobě úplně stačí. Není třeba ji zdokonalovat. Je dokonalá tak, jak je; není možné ji nějak zdokonalit. Už to samotné přání je důkazem nepochopení lásky a její podstaty. Můžete získat dokonalý kruh? Všechny kruhy jsou dokonalé; kdyby nebyly dokonalé, nebyly by to kruhy.
Dokonalost je kruhu dána a totéž platí i o lásce. Nemůžete milovat míň a nemůžete milovat víc – protože tu nejde o kvantitu. Je to kvalita, jež se nedá vyčíslit.
Samotná otázka ukazuje, že jsi dosud nezakusil, co je láska, a snažíš se skrýt svou nelásku za touhu „víc milovat“. Ten, kdo lásku poznal, tuhle otázku nikdy nepoloží.
Lásku je třeba pochopit; není to biologické poblouznění – v tom případě jde o chtíč, jenž je projevem všech zvířat. Není na něm nic zvláštního; je dán dokonce i stromům. Je to přirozený způsob reprodukce. Není na něm nic duchovního a nic výjimečně lidského. (začátek 2. kapitoly)

O autorovi

Oshovo učení nelze zařadit do žádné přesně vymezené kategorie, neboť se zabývá jak individuálním hledáním smyslu života, tak naléhavými společenskými a politickými problémy, před nimiž dnes stojí naše společnost. Jeho knihy nejsou jím psané, ale jsou to přepisy audio- a videonahrávek z jeho improvizovaných hovorů obracejících se k mezinárodnímu publiku během posledních pětatřiceti let. Londýnský deník Sunday Times označil Osha za jednoho z „tisícovky tvůrců dvacátého století“ a americký autor Tom Robbins za „nejnebezpečnějšího člověka po Ježíši Kristu“.
Osho řekl o své práci, že se snaží vytvořit podmínky pro zrození nového druhu člověka. Tohoto nového člověka často charakterizoval jako „Buddhu Zorbu“, jenž je schopen užívat si světských rozkoší jako Řek Zorba a zároveň tichého klidu Gautamy Buddhy. Ústředním motivem obsaženým v celém jeho díle je vize, do níž je zahrnuta jak věčná moudrost Východu, tak nejvyšší potenciál západní vědy a technologie.
Osho je známý také svým revolučním příspěvkem k učení o vnitřní transformaci a jeho přístup k meditaci reaguje na zrychlené tempo moderního života. Cílem jeho unikátních „aktivních meditací“ je odstranění nahromaděného tělesného a psychického stresu, což je nezbytný předpoklad dosažení uvolněného stavu meditace osvobozeného od těkající mysli. Mezi jeho další díla patří např. O čakráchTantrická transformaceNebojte se tmyTady a teďHledáníHarmonie těla a mysliOsho na každý den a další.

Zdroj informací: nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSeřiďte se
Zázračná síla Clock genu

Dr. Kshirsagar, Suhas

Zoner Press, 2022

zobrazit info o knizeMindfulness: Co vám ještě neřekli?

Lomský, František

Pointa, 2022

zobrazit info o knizeVědomí vlastní hodnoty
Aby se vám žilo lépe

Stahl, Stefanie

Noxi, 2021

zobrazit info o knizeMám to o sobě říct?
Jak se vypořádat se stigmatem duševní nemoci

Hubner, Anita

Portál, 2022

zobrazit info o knizeNic není nemožné
Hledání pravdy, dobra a krásy

Osho

Pavel Dobrovský – BETA, 2022

Napsat komentář