Nenechte si ujít v týdnu od 11. do 17. července 2022

nenechte_si_ujit
Měsíc autorského čtení pokračuje, a tak si ani v následujícím týdnu nenechte ujít autorská čtení v Brně či Ostravě. Těšit se můžete nejen na české autory (např. Alice Horáčková či Kateřina Tučková), ale i na islandské, protože letošním čestným hostem je Island. 

Brněnský Měsíc autorského čtení

Nejprve se podíváme do Brna, kde se hned v pondělí 11. července uskuteční čtení islandského autora Bergsveinna Birgissona. Píše beletrii, pohádky, historickou literaturu faktu. Česky vyšla jeho kniha Hledání Černého vikinga (2019), v níž se vydal po stopách svého vzdáleného předka, který patřil k předním kolonizátorům Islandu. Díky různorodým zdrojům a vlastnímu bádání odhaluje zajímavá fakta o nordické kultuře a jejích reáliích. Ve svém díle spojuje současné s dávno minulým, zabývá se střetem starých a nových mytologií, popisuje útěky před civilizací i návraty domů. Autorské čtení začíná v 19.00.

úterý 12. července se od 20.30 představí Alice Horáčková. Od roku 2014 publikovala čtyři knihy: Vladimíra Čerepková (2014), 7 × ve vedlejší úloze (2016), Neotevřené dopisy (2018) a Rozpůlený dům (2022). Tu nejnovější nakladatel charakterizuje jako „román o svobodomyslných ženách a pytlácích, kšeftsmanech s textilem a spiritistech“, který se odehrává v sudetské vesnici první poloviny 20. století. Češi a Němci tu žijí ve smíšených manželstvích, ale také se handrkují o to, k jaké národnosti se kdo přihlásí při sčítání lidu a kdo komu zamordoval psa jménem Masaryk.

Ve čtvrtek 14. července se pak v Brně můžete těšit na autorské čtení Kateřiny Tučkové. Píše prózu, věnuje se publicistice, literární historii a kunsthistorii, překládá ze slovenštiny, adaptuje pro divadlo. Proslavila se romány Vyhnání Gerty Schnirch (2010), Žítkovské bohyně (2012) a Bílá Voda (2022). Na své novince pracovala dlouhých deset let a inspirovala se skutečnými událostmi. Vytvořila dramatický příběh, ve kterém se soustředí na život řeholních sester v dobách komunistického režimu. Čtení začíná v 20.30.

Velice zajímavé čtení vás v Brně čeká také v neděli 17. července od 17.00, kdy své dílo představí spisovatelka a novinářka Auður Jónsdóttir, jeden z nejsilnějších ženských hlasů současné islandské literatury. Psaní má v krvi, jejím dědečkem byl nobelista Halldór Laxness (islandský prozaik, básník, dramatik, esejista a překladatel). S románem Fólkið í kjallaranum (2004, Lidé ve sklepě) získala Islandskou literární cenu, za autobiograficky laděnou knihu Ósjálfrátt (2012, Bezděčně) zase Islandskou cenu za literaturu psanou ženami. Ve svých knihách spojuje fikci a skutečnost, s humorem vypráví o soucitu a lidské nedokonalosti.

Brněnská autorská čtení se konají v Divadle Husa na provázku na Zelném trhu. Kompletní program brněnských autorských čtení najdete na webu akce.

Ostravský Měsíc autorského čtení

V Ostravě můžete v pondělí 11. července od 19.00 zajít na čtení Kristíny Ómarsdóttir – nejoceňovanější islandské spisovatelky své generace. Píše prózu, poezii, dramatické texty. Zabývá se také vizuálním a výtvarným uměním. Byla dvakrát nominována na Cenu Severské rady za literaturu, a sice za svůj pátý román Elskan mín ég dey (1997, Lásko, já umírám) a osmou sbírku poezie, Kóngulær í sýningargluggum (2017, Pavouci ve výloze). Při psaní mistrně využívá plastičnosti jazyka a surreálných tónů, má schopnost fascinovat a odpuzovat zároveň – toto autorčino umění se projevuje napříč žánry, především však v její uhrančivé poezii.

Rovněž se představí česká spisovatelka Irena Dousková. Začínala s poezií, věnuje se příležitostně scenáristice, proslavila se jako prozaička, autorka románů, novel a povídek. Debutovala sbírkou básní Pražský zázrak (1992), následovalo čtrnáct dalších titulů, naposledy Darda (2011), Medvědí tanec (2014), Napůl ve vzduchu (2016), Rakvičky (2018) a Konec dobrý (2021). Ve svých textech střídavě ladí světlou a temnou strunu: na jedné straně humoristicky odlehčené, často autobiograficky přiživované zprávy o stavu českého člověka zejména posledního půlstoletí, na straně druhé pak obecněji, nadosobně pojaté příběhy na věčná témata, protkaná často starozákonními motivy.

Ve čtvrtek 14. července se můžete od 19.00 těšit na další dvě významné osobnosti. Seznámíte se s Jónem Magnúsem Árnarssonem, který vystupuje ve filmu, televizi, rozhlase, divadle i reklamách. Jde o bývalého rappera a islandského šampiona ve slam poetry. Jeho první divadelní hra Tvískinnungur (Dvojakost), uvedená v Reykjavickém městském divadle v roce 2018, byla oceňována jako nejoriginálnější dramatický debut posledních let – částečně rýmovaný text plynoucí na vlně slam poetry popisuje brutální, zčásti autobiografický příběh mocenského souboje mezi dvěma hereckými kolegy – milenci i protivníky.

Dorazí také publicistka, prozaička, editorka, autorka divadelních her, rozhlasových a televizních dokumentů Dora Kaprálová. Knižně debutovala divadelní hrou Výšiny (2002), prozaicky novelou Zimní kniha o lásce (2014). Mezitím vydala knižní rozhovor s Květou Legátovou Návraty do Želar (2005). Známý je také její román Berlínský zápisník (2016) či povídková kniha Ostrovy (2019).

Ostravská autorská čtení se konají v Klubu Brno, který provozuje kulturní centrum Provoz u řeky na ulici Kostelní 24. Kompletní program ostravských autorských čtení najdete na webu akce.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář