Vydejte se do tajemných Karpat za magickými bohyněmi

bohyne
Pro velký úspěch připravilo nakladatelství Host druhé vydání románu o magických ženách z Bílých Karpat. Kniha získala v roce 2012 cenu Josefa Škvoreckého.

Kateřina Tučková: Žítkovské bohyně

Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele — její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…

Žítkovské bohyně

Vydalo nakladatelství HOST

Autor: Tučková, Kateřina

Počet stran: 456 stran

Vazba: brožované

Formát: 125×194 mm

Rok vydání: 2013

Cena: 229 Kč

ISBN: 978-80-7294-858-1

Více o knize se dozvíte zde 

O autorce

Kateřina Tučková (nar. 1980) vystudovala dějiny umění a bohemistiku na FF MU v Brně, v současné době pracuje jako kurátorka. Debutovala novelou Montespaniáda (2006), v roce 2009 vydala román Vyhnání Gerty Schnirch, za který obdržela cenu Magnesia Litera 2010 — Knižní klub Cena čtenářů a byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého, Magnesii Literu za prózu a Cenu Jiřího Ortena. Je autorkou několika odborných publikací z oblasti českého výtvarného umění, na pomezí historie a krásné literatury se pohybuje beletrizovaný životopis Můj otec Kamil Lhoták (2008).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŽítkovské bohyně

Tučková, Kateřina

Host, 2013

Napsat komentář