Sci-fi na úterý

Tipy_Povidky dedka_Apokalypsa Z
Na dnešek jsme si pro vás připravili dva zajímavé sci-fi tipy. Prvním je povídková sbírka Ondřeje Neffa, která vás zaručeně pobaví. Druhým tipem je dlouho očekávaný třetí díl apokalyptické série Manela Loureira.

Hu! Povídky Dědka Čucháka je název sbírky sedmi povídek ze života kyborga Dědka Čucháka a dobrodruha Kuby Nedomého v Arkádii. Napínavé i legrační příběhy jsou nutností pro fanoušky díla Ondřeje Neffa.

Hu! Povídky Dědka Čucháka

Autor: Ondřej Neff

Počet stran: 472
Vazba: vázaná
Formát: 155×212 mm
ISBN: 978-80-7588-343-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Hu! Povídky Dědka Čucháka vydalo nakladatelství Mystery Press.

Jedna rána bezzákluzového děla udělala z Kazika Pruse hromádku krvavého šrotu a lékař šarlatán pseudodoktor Kurz z něho udělal kyborga. Tak vznikl Dědek Čuchák, nerozlučný druh Kuby Nedomého, dobrodruha a podvodníka v oboru falešných starožitností. Oba se potloukají pestrým světem habitatů na Měsíci, především v Arkádii, méně už v Alhambře, protože tam je přísná policie. Kuba Nedomý se nechce do ničeho plést, ale zvědavost ho nezřídka vtáhne do nebezpečných detektivních pátrání. Daleko by se v nich nedostal bez pomoci Dědka Čucháka, který toho moc nenamluví (citoslovce Hu! je často maximum, které z něho lze dostat), zato robotická část jeho osobnosti umí leccos na hranici zázraku. A nezřídka i za touto hranicí. Tato kniha obsahuje sedm povídek z různých údobí jejich života v Arkádii, jak je popisován v románech Měsíc mého života, Rock mého života, Hvězda mého života a Ultimus, přičemž mezi nimi najdete příběhy napínavé, záhadné, někdy legrační, ale vždycky zábavné.

 

Ukázka z knihy

Úkol to byl velmi prostý. Na východním úpatí kráteru Gernsback zahynul v roce 2029 prospektor André Blanquard. Šlo o to najít pozůstatky zemřelého prospektora, převézt je k identifikaci a předat rodině.
Ta se bude nad mumií radovat ze dvou důvodů – a jeden je důležitější. Bude se radovat, že její milovaný André dojde klidu a důstojně ho pohřbí. Nádavkem banky uvolní tři a půl miliardy dědictví zablokovaného proto, že smrt Andrého Blanquarda nebyla doložena a úřady vzhledem k napětí mezi Zemí a Lunou nepřekypovaly ochotou spolupracovat.
Pokud se vyznáte v zemáckých záležitostech, pak tušíte správně. André Blanquard skutečně pocházel z té slavné rodiny. Byl to dokonce bratr Maurice Blanquarda, zakladatele firmy B&B, která převedla vynález Miagiho motoru na průmyslovou bázi. Ta umožnila kolonizaci Luny a tím pádem i vznik Arkádie, a tudíž i našeho starožitnického podniku Nedomý & spol, přičemž ten „spol“ je můj přítel, kyborg zvaný Dědek Čuchák.

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Ondřej Neff se narodil v roce 1945 v Praze. Svoji první sci-fi napsal v deseti letech, žánru se věnuje celoživotně. Dává přednost klasické dobrodružné hard sci-fi (série ArkádieMiléniumPán Modrého meče), kam patří i novinka Hu! Povídky Dědka Čucháka spadající do arkadského cyklu. Pozornost i mezi čtenáři mainstreamu vyvolala antiutopie Tma. Kratší texty publikoval v řadě povídkových sbírek (Vejce naruby, Zepelín na Měsíci, Bůh s. r. o. aj.). Je celoživotním fanouškem Julese Verna, deset jeho románů převyprávěl pro novou čtenářskou generaci. K nim přidal vlastní steampunkovou trilogii Tajemství pěti světadílů. Ondřej Neff žije nedaleko Prahy. Pod vlivem své ženy, herečky Ljuby Krbové, vyměnil karate za čínské tchaj-ťi a místo na motorce jezdí na elelektrokole. Rád fotí, chodí se psy do lesa a na svém web-magazínu Neviditelný pes strká nos do politiky. Pro cyklus Pán Modrého meče chystá pátý díl, a co bude dál, se teprve uvidí. Nahlédněte do rozhovoru s autorem a zjistěte o něm více i v našem medailonu!

Zdroj informací: Mystery Press

 

O nakladatelství

Nakladatelství Mystery Press se od svého založení v roce 2015 velmi rychle etablovalo na tuzemském knižním trhu jako specialista na detektivky, thrillery a krimi romány. V současnosti vydává zejména anglo-americké autory, z nichž pro české čtenáře objevilo např. Angličany Stevea Robinsona (genealogické thrillery Stopy v krvi a Hluboký hrob) a Tima Weavera (drsné krimi Není cesty zpět a Bez slitování), ale nebojí se ani velkých amerických jmen, jako jsou Janet Evanovich či Dan Simmons. Pod logem Mystery Pressu vycházejí rovněž knihy českých autorů, a to především v subžánrech klasické a historické detektivky, mysteriózního thrilleru či procedurální krimi.

————————————————

Dlouho očekávané vyvrcholení sci-fi trilogie o konci civilizace z pera Manela Loureira je konečně tady. Román Apokalypsa Z: Hněv Spravedlivých zanechá silný dojem v každém, kdo má v oblibě drsné, intenzivní příběhy.

Apokalypsa Z: Hněv Spravedlivých

Autor: Manel Loureiro
Přeložila: Iveta Gonzálezová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3746-0
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Apokalypsa Z: Hněv Spravedlivých vydalo nakladatelství Argo.

Nadešel konec civilizace. Pryč jsou internet, televize i mobilní telefony. Zůstalo jen málo z toho, co by člověku připomínalo, že je stále lidským tvorem. Nastala apokalypsa. Zbývá už jen jediný cíl: PŘEŽÍT. V nitru Evropy opanované nemrtvými se skrývá něco, co má blíž ke konečnému zatracení než k vytoužené spáse. Mladý španělský právník, žena, kterou miluje, a jeho bojem zocelený přítel se po záchraně před jistou smrtí na moři ocitají v pevnosti nenávisti. Ve Spojených státech zpustošených zombie nákazou nabízí útočiště pouze Gulfport v Mississippi… ovšem za cenu naprosté podřízenosti fašistickému diktátorovi a jeho brutálním vymahačům. Jejich hrůzovláda však nemusí mít dlouhého trvání…

 

Ukázka z knihy

Tak jako skoro všechno začalo to pouhou náhodou.
Tahle část Atlantského oceánu už měsíce nebyla svědkem ničeho výjimečného. Za poslední rok a půl zkřížilo mořskou plochu, která se rozkládá kdesi uprostřed mezi Amerikou a Evropou, jen několik velryb a pár plujících odpadků. Přestože tudy nikdy nevedly hlavní tepny námořní dopravy, lidská absence víc než kdy jindy bila do očí. Na obzoru nebylo vidět jedinou loď, jedinou plachtu nebo sloupek dýmu. Zkrátka vůbec nic.
Vypadalo to, jako by člověk zmizel z povrchu země. A nakonec to bylo přesně to, co se stalo. Nebo skoro přesně to. Každopádně na tom ztraceném místě uprostřed moře nebylo nic ani nikdo, koho by to zajímalo, nebo by se nad tím aspoň mohl zamyslet. A přesto se tam dál děly věci.
Nejdřív lehce, sotva o čtyři nebo pět stupňů stoupla teplota. Srpnové slunce zahřívalo vodní hladinu po několik dní za sebou, čímž docházelo k neznatelnému, nicméně nepřetržitému vypařování. Všechny ty tuny vodní páry rychle stoupaly do atmosféry, a to tak rychle, že se obratem ochlazovaly a vytvářely hustou vrstvu mraků. Zároveň začal střemhlav klesat atmosférický tlak a v přilehlých oblastech se vítr, poháněný rozdílem tlaku a zemskou rotací, začal pohybovat v líných gigantických kruzích, které se čím dál víc zrychlovaly. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Manel Loureiro se narodil v roce 1975 ve španělské Pontevedře. Vystudoval práva na univerzitě v Santiagu de Compostela a už během studií začal pracovat pro televizi, nejprve jako moderátor různých pořadů, posléze jako scenárista. Debutový román Apokalypsa Z: Začátek konce publikoval nejdříve na internetu, kde zaznamenal okamžitý úspěch. Knižní vydání se stalo bestsellerem nejen ve Španělsku, ale i v dalších zemích. Poutavý příběh o zombie apokalypse autor následně rozvinul v románech Apokalypsa Z: Temné dny a Apokalypsa Z: Hněv Spravedlivých. Následující romány Poslední pasažér, Co vidí jen ona a Pod dvacet jsou samostatnými příběhy, spadajícího do hororového žánru. Jeho prozatím posledním románem je psychologický thriller Brána. Autor dnes žije v rodné Pontevedře a plně se věnuje spisovatelskému řemeslu.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

 

O nakladatelství

Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní sci-fi tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHu! Povídky Dědka Čucháka

Neff, Ondřej

Mystery Press, 2022

zobrazit info o knizeApokalypsa Z: Hněv Spravedlivých

Loureiro, Manel

Argo, 2022

Napsat komentář