Spisovatel a novinář, který má psaní v krvi

Ondrej_Neff
Novinář tělem i duší, milovník a pisatel sci-fi, mezi jejími příznivci známý pod přezdívkou Aston, ale i zastánce manželství a kompaktní rodiny, to vše je Ondřej Neff. Člověk, který umí rozlišit dobro a zlo a prostřednictvím svých článků a zamyšlení to učí i své čtenáře a posluchače.

Pokud můžeme o někom říct, že se jako spisovatel snad již narodil, pak je to právě Ondřej Neff, narozený v Praze 26. června 1945. Jeho rodiči byli herečka Vlastimila Petrovičová (1903-–1980) a spisovatel Vladimír Neff (1909–1983), a tak se mu již do kolébky dostalo slovesného talentu měrou hojnou a natřesenou.

Již po maturitě v letech 1962-1963 pracoval v časopise Svět v obrazech a vystudoval Institut osvěty a novinářství (1969). Titul PhDr. získal roku 1970 rigorózní studií Ano a ne. V letech 1970–1971 Neff pokračoval na FF UK studiem kulturních dějin Dálného východu. Souběžně byl od roku 1970 zaměstnancem nakladatelství Albatros, mj. jako promítač. Živil se i jako propagační pracovník, fotograf (v letech 1979–1981 vystudoval ještě Institut výtvarné fotografie) a zejména jako novinář. Zkoušel žít i jako spisovatel na volné noze, ale protože se bytostně potřebuje vyjadřovat k aktuálním tématům doby, opětovně se nechává zaměstnat jako novinář (Mladá fronta Dnes, Kmen) a píše do měsíčníku sci-fi Ikarie, kde působil i jako šéfredaktor. Roku 1995 propadl internetu a začal přispívat do různých internetových periodik, 23. dubna 1996 umístil na web poprvé svůj vlastní deník Neviditelný pes pojmenovaný na počest psa Gordona. K „Psovi“ připojil Neff roku 1999 i specializovaný deník Digineff věnovaný fotografii a dále spoluzaložil Institut digitální fotografie, kde dodnes přednáší. Působí i jako komentátor v rozhlase, můžeme ho slýchat na Českém rozhlase 2 i na Frekvenci 1.

Byl ženatý s Michaelou Šprachtovou (zemřela 2002), s níž má syna Davida a tragicky zesnulou dceru Irenu. Jeho novou partnerkou a manželkou se stala herečka Ljuba Krbová, s níž žije ve Zvoli u Prahy.

Mimo novinářských počinů má Ondřej Neff na svém kontě i rozsáhlé spisovatelské dílo. Psal jak pro mládež (Holky se perou jinak, Klukoviny a tátoviny, Podivuhodný svět Julese Verna), sci-fi romány pro dospělé (Jádro pudla, Čarodějův učeň, Šídlo v pytli, trilogii Milénium), scénáře ke komiksům Káji Saudka (Arnol a dva dračí zuby, Noc upírů), fotografická díla a eseje, rozhlasové dramatizace světových autorů (Válka světů – H. G. Wells) i svoje vlastní rozhlasové hry (Ano, jsem robot, Havárie Drakkaru). Za zmínku jistě také stojí jeho nové přepracování děl Julese Verna 20000 mil pod mořem, Patnáctiletý kapitán, Tajuplný ostrov, Dva roky prázdnin a Zemí šelem, které tak chce zpřístupnit současnému mladému čtenáři.

K jeho narozeninám mu přeji hodně zdraví a aby mu nevyschla studnice těch fantastických nápadů, kterými zahrnuje svoje věrné čtenáře. Kéž by u nás přibylo lidí se zdravým rozumem v politice, aby jeho Neviditelný pes mohl komentovat jen samé dobré zprávy. Všechno nejlepší!



Zdroje:
http://www.neff.cz/
http://www.spisovatele.cz/ondrej-neff
http://neviditelnypes.lidovky.cz/

Foto: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ondrej_Neff.jpg

Doporučení:
Share

Spisovatel a novinář, který má psaní v krvi - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Jan Janouš napsal:

    Dobrý den pane Neffe,nevím jak Vám napsat svůj dotaz. Proto bez souvislost s touto stránkou se chci ptát co se děje s češtinou v televizi, rozhlasu, a v médiích.Je mi líto,že se tak snadno usadily tvary ve čtvrtém pádu a s tím i právnický obrat zmiňovat něco nebo někoho. Dokonce v dabingu filmu „Malý lord“ zazní věta „Zmiňte svým přátelům…..“ místo řekněte. Dnes tímto slovem dokáží žurnalisté nahradit mnoho přesných českých výrazů. Zkuste si přečíst znovu Váš článek „Historický happening“!Kdo vzpomíná Ho (výročí) a proč nevzpomínáme, v dalším odstavci NA třicáté výročí?
    Poslanci v klubech nedsikutují o něčem ala něco atp.
    Mám ještě jeden příklad, kdy mě ze sledování přenosů z F1 vyhnal komentář pana Richtra a jeho odborných spolukomentátorů, kteří se během několika málo přenosů dokáží jeho zmiňováním nakazit.
    Tak se nezlobte že jsem zmiňovaním svych pocitů zdržoval.
    Genialitu češtiny jsem pochopil až při potřebě naučit se používat němčinu. Nasmál jsem se, když jsme se v jednom slovníku docetl, že v roce 2007 doslo k modernizaci gramatiky a tam např. u slova Brennessel(kopřiva) pribylo třetí n.
    Troch o něčem jiném. Čtu Vaše články- ne vždycky souhlasím, ale tak to má asi být.
    S pozdravem Jan Janouš.

Napsat komentář