Jak na to

Rady_a_tipy_pro_lepsi_zivot
Máte rádi knihy, které jsou plné rad z různých oblastí života? Pak vás zaujmou dnešní knižní tipy. Dozvíte se třeba, jak se podílet na záchraně divokých včel, naučíte se upravovat digitální fotografie, pracovat na své psychické odolnosti a hlavně odpočívat!

Kolik toho víte o divokých včelách? I vy můžete tomuto užitečnému hmyzu ulehčit život. Nevíte jak? Několik rad naleznete v knize Jak zachránit včely.

Včely jsou nesmírně důležité pro opylování rostlin, a k tomu vedou fascinující a rozmanitý život. Nebylo by skvělé vědět, co to kolem vás poletuje a jak je možné udělat pro tenhle užitečný hmyz něco dobrého? Naši odborníci vám ukážou, jak vytvořit zahradu přátelskou pro včely: Jde vlastně o to, abyste divoké včely a jejich životní prostor co nejlépe poznali a pomocí těch správných rostlin jim zajistili dostatek potravy. Díky promyšleným hnízdním pomůckám se pak na vaší zahradě, balkoně či terase zabydlí nejrůznější druhy divokých včel. Věděli jste, že existují také kukaččí včely, které svá vajíčka ukrývají do hnízd jiných druhu?
Všude se mluví o tom, že včely vymírají. O které včely by se ale mělo jednat? Divoké včely nemají své zastánce, a přitom to jsou nejdůležitější opylovači a neobyčejní živočichové. To ony tu jsou doma a právě je bychom měli nejvíce chránit. A začít můžete teď hned. Jako odborníci zaměření na ochranu přírody a zabývající se divokými včelami víme jedno: každá původní rostlina a jakýkoliv původní hmyz napomáhají k zachování přírody. Zapojte se také – na zahradě či balkoně stačí vysadit vhodné rostliny a pořídit hnízdní pomůcky pro divoké včely.

Jak zachránit včely

Balkonové, terasové a zahradní projekty na podporu divokých včel
Autoři: Sebastian Hopfenmüller, Eva Stanglerová
Přeložila: Jana Čeřenová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 148×210 mm
ISBN: 978-80-7670-069-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Jak zachránit včely vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Dospělé včely se živí nektarem a jsou v tomto ohledu méně náročné než jejich potomci. Včelí samičky totiž stráví velkou část svého života tím, že pro ně sbírají vhodný pyl a nektar. Jakmile shromáždí dostatečné množství a nanosí ho do komůrky v hnízdě, nakladou na dané zásoby vajíčka. Potomstvo se může vyvíjet jedině tehdy, má-li vhodný pyl. U různých druhů včel přitom nacházíme různý stupeň specializace.
Takzvané polylektické včely – k nimž náleží asi 70 % druhů včel – mohou využívat pyl mnoha rostlin. Příkladem je zednice rezavá (Osmia bicornis). Využívá pyl rostli 18 čeledí, z nichž každá zahrnuje velké množství rodů a druhů. To je důvodem, proč se tato včela vyskytuje hojně takřka všude. (str. 34)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Sebastian Hopfenmüller po studiu geoekologie proměnil svou vášeň pro divoké včely v kariéru. Podílí se na projektu „BienABest“ na univerzitě v Ulmu a pracuje pro soukromou nadaci na ochranu přírody Kulturlandschaft Günztal.
Eva Stanglerová přišla do styku s divokými včelami během studia biologie. V rámci doktorátu se zabývala samotářskými včelami a vosami a dnes, jako odbornice na ochranu přírody, má včely stále na paměti.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

Patříte k lidem, kteří neustále drží nějakou dietu? Ale výsledky se pořád nedostavují? Pak je nejvyšší čas začít zjišťovat relevantní informace. Poradí vám specialista v oblasti výživy Michael Greger.

Každý měsíc se někde objeví zázrak slibující dieta nebo nový trend v hubnutí, ale počet lidí trpících nadváhou i tak stále roste. Obezita je spojena s riziky a dalšími chorobami. Je tedy ten správný čas konečně něco udělat jinak, neopakovat stejné chyby a netočit se v bludném kruhu. Známý specialista v oblasti zdravé výživy vám v knize Jak nedietovat vysvětlí, jak konkrétní potraviny ovlivňují vaše zdraví a dlouhověkost. Poradí jak léčit stravou, vyhnout se rychlým a škodlivým dietám a zhubnout konečně jednou provždy.

Jak nedietovat

Přelomová publikace založená na vědeckých poznatcích
Autor: Michael Greger
Přeložila: Jana Loudová

Počet stran: 744
Vazba: vázaná
Formát: 145×227 mm
ISBN: 978-80-8111-574-5
Doporučená cena: 699 Kč

Knihu Jak nedietovat vydalo nakladatelství Noxi.

Ukázka z knihy

Jste frustrovaní současným politickým klimatem a výsledky nejrůznějších vládních jednání v oblasti alternativních faktů? Vítejte v mém světě. Celé průmyslové odvětví zabývající se dietami je postaveno na základech z fake news. V oblasti výživy se šíří plešaté lži a knihy o dietách v tom mohu být nejhoršími provinilci. „Všechny dobře informované hlasy bývají často přehlušeny deseti nejhlasitějšími extrémními hlasy,“ napsali dva známí profesoři v oboru výživy na téma knih o dietách. „Je třeba také vydělat peníze.“
Spoustu peněz. Skoro každý měsíc se objeví trendy nová dieta nebo módní prostředek ke snižování tělesné váhy, a ty (nové) se vždy prodávají, protože (ty předešlé) vždy selhávají. (str. 11)

O autorovi

Michael Greger je americký lékař, autor a celosvětově uznávaný řečník, který hovoří o hned několika důležitých tématech týkajících se veřejného zdraví. Je autorem New York Times bestselleru Jak nezemřít (ukázka) a vede NutritionFacts.org, první webovou stránku svého druhu, která je nezisková a založená na vědeckých poznatcích a která denně zdarma přináší videa a články o nejnovějších objevech ve výživě. Mezi jeho další díla patří také Jak nezemřít: Kuchařka.

Zdroj informací: nakladatelství Noxi

————————————————

Digitální fotografie dnes pořizujeme všichni, abychom mohli později vzpomínat na vše, co jsme prožili. Občas se však některá nepovede. Řešení je jednoduché: upravte fotku podle rad, které naleznete v knize Scotta Kelbyho.

Naučte se Sedmibodový systém Scotta Kelbyho, který vám pomůže s úpravami fotografií v Adobe Lightroomu!

Představte si to: otevřete v Lightroomu fotografii, a přestože vidíte, že je naprosto zpackaná, okamžitě přesně víte, co udělat, aby byla skvělá. Víte, co udělat jako první, co má následovat, a znáte každý další krok a postupujete jeden za druhým ke skvělé fotografii. Nemůžete minout. A přesně o tom tato kniha je. Učíte se systém – stejný, který se vyučuje na vysokých školách a univerzitách po celém světě – který vytvořil světově uznávaný odborník na Lightroom, proslulý fotograf a nejprodávanější autor knih o Lightroomu a digitální fotografii.
Představí vám nový způsob přemýšlení o úpravách fotografií, který navždy změní postup, jakým v Lightroomu pracujete. Strávíte díky němu méně času opravováním fotografií a víc času jejich dokončováním a kreativní tvorbou v postprodukci.
Celý proces možných úprav zúžil na sedm hlavních bodů, které je třeba zvládnout, abyste své fotografie dostali na úroveň profesionálů. A co je důležitější, přesně určil, kdy a v jakém pořadí kterou z těchto sedmi technik použít.
Kouzlo této knihy však nespočívá v pouhém výčtu sedmi technik. Mnohem důležitější je způsob, jak se doplňují a používají dohromady. Tato kniha totiž není pouze ke čtení, ale je to praktická příručka, kdy každou úpravu, kterou tento známý fotograf provádí, děláte i vy. Nabízí vám totiž i soubor fotografií v RAW kvalitě, které si můžete stáhnout, a vše si můžete vyzkoušet přesně tak, jak je to předvedeno v knize. Každou lekci začínáte fotografií v RAW kvalitě přímo z fotoaparátu. Poté na každou z nich použijete Sedmibodový systém a tak pořád dokola, dokud se pro vás těchto sedm bodů nestane druhou přirozeností. Jakmile se systém naučíte, už u žádné fotografie nebude nic, co byste nedokázali vylepšit, opravit, upravit a dokončit jako profesionál!
Když budete procházet knihou, budete překvapeni, jak dobře tento systém funguje na tak široké škále fotografií, od krajin po portréty, od architektonických fotografií po sportovní fotografie, od svatby až po letecký den. Kniha obsahuje jednadvacet krátkých lekcí (včetně dvou bonusových, kde pracujete s Lightroomem a Photoshopem dohromady), a pokud nad nimi strávíte třeba jen deset minut denně, za tři týdny už nebude existovat fotografie, kterou byste nezvládli opravit.

Lightroom – Sedmibodový systém

Autor: Scott Kelby
Přeložil: Pavel Kristián, ml.

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 203×254 mm
ISBN: 978-80-7413-473-9
Doporučená cena: 439 Kč

Knihu Lightroom – Sedmibodový systém vydalo nakladatelství Zoner Press.

Ukázka z knihy

Lightroom_Sedmibodovy_system

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorovi

Scott Kelby je americký fotograf, designér, autor příruček k počítačovému programu Adobe Photoshop – na svém kontě má více než padesát úspěšných knih o fotografování, z nichž mnohé získaly i různá ocenění. Vydává a edituje časopis Photoshop User Magazine. Spoluzaložil a zároveň vede společnosti NAPP (National Association of Photoshop Professionals) a Kelby Media Group, která poskytuje kurzy na ovládání programu Photoshop a celkové vzdělávání v tomto sektoru. V češtině vyšly i jeho další knihy, např. Digitální fotografieFotografujeme krajiny, Portrét v přirozeném světle či Tipy a triky pro Photoshop.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Ačkoli psychická odolnost je dnes běžně požadovanou vlastností, je čím dál těžší odolávat všem tlakům, které jsou na člověka kladeny. Jak se tedy naučit vypořádat se vším, co na vás život klade, a vyhnout se tak depresím a úzkosti? To vám poradí Stephanie Azri ve své knize Aktivujte svou psychickou odolnost.

Psychická odolnost je vlastnost, kterou v dnešním světě opravdu potřebujeme. Pomáhá nám vypořádat se s nesnázemi, které nás potkávají. Je mocnou zbraní, díky níž překonáme i ty největší výzvy svého života. A co je na ní nejlepší? To, že ji můžeme budovat, ať jsme jakéhokoli věku.
Autorka představuje 12 základních dovedností, které potřebujeme k aktivaci své psychické odolnosti. V každé kapitole najdete kromě krátkého popisu dané schopnosti také různá cvičení, aktivity a samozřejmě též příklady ze života lidí, kteří procházeli něčím podobným jako vy. Každá dovednost v sobě pojí techniky známé z kognitivně-behaviorální terapie, pozitivní psychologie a intervence zaměřené na řešení.
Knihu uvítají lidé se zájmem o téma psychické odolnosti a zvládání životních výzev.

Aktivujte svou psychickou odolnost

Zvládání životních výzev
Autorka: Stephanie Azri
Přeložila: Petra Diestlerová

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-262-1853-1
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Aktivujte svou psychickou odolnost vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Dobře si pamatuju, jak jsem v dospívání slýchala lidi mluvit o„sebevědomí“. Bylo to něco, o co jsme měli usilovat, něco, co nám mělo přinést úspěch a štěstí, a přesto mi nikdo nedokázal vysvětlit, jak to získat. Bylo to cosi vzdáleného a neuchopitelného, podobně jako duhy a jednorožci, s jediným rozdílem: získat sebevědomí byl zásadně důležitý cíl a já jsem byla odhodlaná odhalit, kde se schovává!
Skok o několik desetiletí později – a moc se toho nezměnilo. Seběvědomí na svém mlžném obláčku je něco, o čem víme, že bychom na tom měli pracovat, a nedostatečné sebevědomí je jedním z nejčastějších důvodů, proč lidé vyhledávají terapii. Neboť mnozí dospělí s nízkým sebevědomím či sebehodnocením také hlásí, že trpí špatnými náladami, nízkou psychickou odolností, malou motivací, a to vše často doprovázejí dlouhodobé sociální a psychické problémy. (str. 19)

Další ukázky naleznete zde.

O autorce

Stephanie Azri pracuje jako klinická sociální pracovnice. Má více než desetiletou zkušenost s budováním psychické odolnosti a rozpoznáváním časných depresivních příznaků a dalších psychických problémů u dětí a mladých lidí.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Jste neustále v jednom kole a nemáte čas odpočívat? Sami nejspíš tušíte, že je to obrovská chyba. Fab Giovanetti vám poradí, jak si zachovat duševní pohodu a zorganizovat si svou práci tak, abyste měli čas i sami na sebe.

Autorka vás pomocí správných otázek donutí uvědomit si, čeho chcete vlastně ve skutečnosti v životě dosáhnout a že chcete-li pracovat chytřeji a naučit se odpočívat, budete se muset naučit prosadit si právo na odpočinek.

Proč se nám nedaří zdravě vyvážit osobní a pracovní život?
Proč se permanentně cítíme podráždění a přetížení, nervózní a ustaraní?
Proč je dobré umět se nudit a odpočívat?
Proč jsou pořád všichni a všechno důležitější než my samotní?
Jak se zbavit špatných návyků a dosáhnout životní rovnováhy?
Jak udržet pracovní život za patřičnou hranicí a naučit se říkat ne?
Jak se vyvarovat vyhoření a proč je přepracování mnohými považováno za důkaz úspěchu?
Jak pomocí tří kroků zjednodušte – delegujte – automatizujte pracovat efektivněji?

Tato kniha je výjimečná tím, že neopakuje známé poučky, naopak je často důvěryhodně vyvrací. Nabízí spoustu zajímavých myšlenek, o kterých jste dosud v žádné knize nečetli.

Pracujte chytřeji a naučte se odpočívat

Jak si zachovat duševní pohodu a zorganizovat práci
Autorka: Fab Giovanetti
Přeložila: Lenka Štěpáníková

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-3344-4
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Pracujte chytřeji a naučte se odpočívat vydalo nakladatelství Grada.

O autorce

Fab Giovanetti je zakladatelkou komunity Creative Impact Group – sdružení kreativců, kteří se snaží působit pozitivním vlivem na ostatní lidi i na planetu.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak zachránit včely
Balkonové, terasové a zahradní projekty na podporu divokých včel

Hopfenmüller, Sebastian – Stanglerová, Eva

Kazda, 2022

zobrazit info o knizeJak nedietovat
Přelomová publikace založená na vědeckých poznatcích

Greger, Michael

Noxi, 2022

zobrazit info o knizeLightroom – Sedmibodový systém

Kelby, Scott

Zoner Press, 2021

zobrazit info o knizeAktivujte svou psychickou odolnost
Zvládání životních výzev

Azri, Stephanie

Portál, 2022

zobrazit info o knizePracujte chytřeji a naučte se odpočívat
Jak si zachovat duševní pohodu a zorganizovat práci

Giovanetti, Fab

Grada, 2022

Napsat komentář