Nenechte si ujít v týdnu od 14. do 20. února 2022

nenechte_si_ujit
Před námi je další únorový týden a s ním i několik literárních akcí. Těšit se můžete nejen na on-line přednášku Budoucnost knihy ve světě digitálních médií, ale i na autorské čtení Jaromíra Typlta. Za zmínku stojí i 130. výročí narození Karla Poláčka.

Nejprve se podíváme do Svitav. V pondělí 14. února se v Alternativním klubu Tyjátr uskuteční beseda s Jitkou Kosíkovou. Tato žena se účastnila mnoha misí s Lékaři bez hranic. Byla v Afghánistánu, v Jižním Súdánu, Bangladéši, Jordánsku a v Iráku. Její kniha Břehy nejsou na dohled je složena z deníkových záznamů, které si autorka vedla na misi na záchranné lodi Bourbon Argos ve Středozemním moři. Vzpomínky na misi ve zhrouceném Středozemí uprostřed humanitární krize střídají postřehy z práce v pediatrickém týmu mobilního hospice Cesta domů a pasáže z osobního života. Beseda začíná v 17:00.

Nyní se přesuneme do Brna. Do Knihovny Jiřího Mahena jsou v úterý 15. února od 10:00 zváni rodiče s dětmi do tří let. V rámci projektu Bookstart se zde uskuteční veřejné čtení knihy Lyžníci z Plískanic. I další program je inspirovaný touto knihou ilustrátora a výtvarníka Bjørna Runa Lieho. Zimní krajinu a norské reálie představuje autor s notnou dávkou humoru, smyslem pro detail a samozřejmě s lyžařskou nostalgií.

Ať se nacházíte kdekoli, můžete se zúčastnit on-line přednášky na téma Budoucnost knihy ve světě digitálních médií, kterou pořádá Moravská zemská knihovna v Brně. Ta se uskuteční v úterý 15. února od 18:00 a sledovat ji můžete na facebookovém profilu MZK. Knižní influencerky Karolína Meixnerová a Lucie Zelinková se společně s Radkem Blažkem z nakladatelství Euromedia a spisovatelem Matoušem Hartmannem budou zabývat tím, jak dnešní lidé vnímají fenomén knihy a kde vůbec berou čas na čtení.

V úterý 15. února můžete ve Frýdku-Místku oslavit 130. výročí narození spisovatele, novináře a filmového scénáristy s židovskými kořeny Karla Poláčka. Z jeho děl je nejznámější legendární vyprávění o dobrodružstvích pěti nezbedných chlapců z malého českého městečka Bylo nás pět, které bylo i zfilmováno. Dále také např. humoristický román Hostinec U kamenného stolu (i ten se dočkal úspěšné filmové adaptace), povídka Kouzelná šunka či nedokončená pentalogie Okresní město. Akci si pro vás připravila Městská knihovna Frýdek-Místek v rámci svých večerů o knihách. Začátek je naplánovaný na 17:30.

krev_med_a_chmelNyní se podíváme do Prahy. Ve středu 16. února se v Domě čtení na ulici Ruská uskuteční autorský večer Hadise Medenčeviče. Jde o bosenského autora, který nedávno vydal autobiografický román Krev, med a chmel, ve kterém z pohledu vysokoškolského studenta reflektuje eskalaci napětí přerůstajícího ve válku v 90. letech, kdy vypukla válka v Bosně a Hercegovině. Hlavní myšlenka knihy spočívá v tom, že to, co máme, není samozřejmé a dá se snadno ztratit, obzvlášť pokud nacionalismus začne dominovat nad zdravým rozumem. Akce začíná v 18:00.

Ve středu 16. února se v Praze v Knihovně Václava Havla uskuteční autorské čtení. Spisovatel, esejista a výtvarný kurátor Jaromír Typlt vám představí své nové básně, které z velké části napsal během dlouhodobého pobytu v Paříži. Znát můžete i jeho další díla, např. Ladislav Zívr (kniha pojednává o jednom z nejdůležitějších představitelů českého moderního umění), Stisk a Že ne zas až (texty soustředěné kolem tématu pastí, nástrah a zrad). Hostem tohoto večera bude i francouzský básník a překladatel Benoit Meunier, žijící už od roku 2004 v Praze, odkud vytváří propojení mezi českou a francouzskou literaturou. Začátek je v 19:00.

A na závěr poslední pozvánka: Městská knihovna Mělník si pro vás připravila výstavu Listuj světem. Vernisáž této výstavy současné polské literatury pro děti v českém překladu se uskuteční ve čtvrtek 17. února od 16:00 v galerii Za Rohem (v prostorách u městské knihovny). Samotná výstava však potrvá až do 31. 3.2022.

Tipy na další literární události najdete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář