Do nového roku s fantazií

Knizni tipy_napinava sci-fi
Proč nezahájit nový rok pořádným dobrodružstvím a výletem do nějakého fantastického světa? V našich tipech na vás čekají hned tři napínavé, magické a působivé romány, tak si je nenechte ujít.

Máte rádi romány pro ženy od Nory Roberts a také pohádkové příběhy plné magie? Pak dejte šanci autorčině sérii Strážci, jejíž druhý díl s podtitulem Čarovná zátoka vás nepochybně okouzlí.

Čarovná zátoka

Autorka: Nora Roberts
Přeložil: Zdík Dušek

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-523-3
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Čarovná zátoka vydalo nakladatelství Alpress.

Šest strážců spojilo síly, aby našli tři hvězdy, které ohrožují osud všech světů. Annika pochází z moře a tam se taky musí po završení jejich mise vrátit. Na souši se ocitá poprvé a její čistota a krása bere ostatním dech. Když Sawyer sleduje Anniku v jejím živlu, zjišťuje, že podléhá jejímu kouzlu. Uvědomuje si, že pokud se ztratí v jejím srdci, žádný kompas už ho nikdy nedovede zpátky na pevnou zem…

 

Ukázka z knihy

Ten příběh se předával z generace na generaci v písních i próze, až z něj časem vznikly báje a pověsti. Někteří jim věřili, protože jim přinášely útěchu.
A někteří věděli, že ten příběh je pravdivý.
Že v jiném čase a v říši staré jako samo moře tři bohyně vytvořily hvězdy jako dar pro novou královnu. Hvězdu ohně, Hvězdu vody a Hvězdu ledu, jež měly ozařovat všechny světy a do nichž vložily přání silného srdce, silné mysli a silného ducha.
Tyto měsíční bohyně byly strážkyně světů: hlídaly bohy, polobohy, smrtelníky i nesmrtelné. Ač byly samy bytosti světla, věděly, co je válka a smrt, krev a boj.
A kolem nich se pohybovala bohyně temnoty, jejíž srdce stravovala touha po moci a neukojitelná chamtivost. Nerezza, matka lží, hvězdy proklela, ač po nich sama prahla. V noci jejich vzniku za nimi vyslala svoje kouzlo, zatímco stoupaly na oblohu, a očarovala je. Podle její klatby se měly jednoho dne zřítit z jasné blízkosti měsíce. (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorce

Nora Roberts přišla na svět 10. října 1950 v Silver Springu v Marylandu. Chodila do katolické školy, kde se od jeptišek naučila disciplíně, která jí později v její spisovatelské kariéře velmi pomohla: „Můžete mít všechen talent světa, ale když nebudete mít disciplínu sednout si a psát, nepovede se vám napsat a publikovat žádnou knihu.“
Až do února 1979 byla Nora klasickou ženou v domácnosti. která pečovala o rodinu a malou farmu. Zlom v jejím životě nastal jednoho večera, kdy se přihnala sněhová bouře a uvěznila ji spolu v dětmi na týden v domě. „Už ani nevím, co mě to napadlo, že jsem vzala tužku a začala psát příběhy, které jsem měla v hlavě. Možná to bylo i z pudu sebezáchovy a ve jménu uchování zdravého rozumu. V té chvíli jsem ani v nejmenším nepocítila ambice stát se spisovatelkou.“ Rukopis, který tehdy vznikl, sice nakladatelé odmítli, Nora se však nedala odradit a psala dál. První román Irský plnokrevník jí vyšel v roce 1981. Začínající autorka, která kvůli inspiraci hodně četla, si jednoho dne objednala u místního truhláře knihovnu. Bruce Wilder přišel, postavil knihovnu, poté opravil nábytek v domě a pak už u Nory zůstal, protože se do sebe vášnivě zamilovali. Nora Roberts patří v současné době mezi nejplodnější spisovatele planety – na svém kontě má více než 200 titulů, (včetně knih, které napsala pod pseudonymem J.D. Robb), které vyšly v celkovém nákladu 300 miliónů výtisků.
Nakladatelství Alpress vydalo již několik desítek jejích románů. Za všechny jmenujme například Na růžích ustlánoKouzla osuduZaváté stopyNový začátekCizinecJen ty a jáPosvěcené zloKolotoč přání či Smrtící nevinnost.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Objevte nástrahy tajemného světa vymyšleného Miroslavem Žambochem ve druhém díle série Veterán. Max Bronštejn se vrací, aby se vypořádal s nebezpečnými nepřáteli i pozměněnou realitou v knize Kapitán.

Kapitán

Autor: Miroslav Žamboch

Počet stran: 472
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7553-975-5
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Kapitán vydalo nakladatelství Triton.

Lidské armády, vojáci i čarodějové, desetitisíce mužů – všichni vybavení tou nejmodernější a nejničivější technikou, postupují do Pustiny na území, kam lidská noha už stovky let nevstoupila. Max Bronštejn se jako velitel průzkumného tankového oddílu musí vypořádat jak s nástrahami magií pozměněné reality, tak i se smrtelně nebezpečnými nepřáteli, které si udělal doma, v obydleném světě. K tomu všemu se soukolí válečné mašinérie postupně zadrhává, jak do něj někdo, nebo něco, sype písek. Lidská civilizace se najednou nejeví tak mocná a neotřesitelná, jak o tom byli všichni ještě nedávno přesvědčeni.

 

Ukázka z knihy

Dva strážní v ranním šeru kouřili cigaretu a choulili se přitom v závětří provizorní budky u závory. O kus dál mezi stromy vykukovaly hranaté obrysy narychlo postavených dřevěných budov, lomené střechy provizorních dílenských hal, velké nádrže s vodou pro lokomotivy. Vlak, který mě sem zavezl, tady nezastavoval, strojvůdce mi pouze přibrzdil. Dostat se ze Staagu bylo jednoduší, než jsem čekal. Stačilo obléct se do uniformy a na nádraží si vybrat vlak směřující na jih podél hranice, k Bremsku, poslednímu dopravnímu uzlu v civilizaci, dál už ležela jen Pustina. Teď už vlastně ne Pustina, ale území nově obsazené Spojenou aliancí států. Ale pro mě Pustina.
Ti dva mě pozorovali, svobodník s desátníkem, cigarety chráněné v dlani, pušky na popruzích hlavněmi dolů.
Napůl jsem čekal, že na mě štěknou: „Stůj, kdo tam!“, jako by hlídali muniční sklad, ale místo toho mi v poslední chvíli ležérně zasalutovali.
„Vracím se z dovolené,“ řekl jsem.
„Dneska tady nestaví žádný vlak, pane rotmistře,“ řekl svobodník.
Vypadalo to, že bude chtít vidět mé doklady. Jako strážný na to měl nárok. (str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Nadějný autor a sběratel Miroslav Žamboch v roce 1990 vystudoval gymnázium v Bílovci. Podle uvedených informací v roce 2000 byl studentem ČVUT FJFI. Mezi jeho zájmy patří judo, kulturistika, vojenská technika, chladné zbraně. K SF ho prý přivedla technika a její perspektivy. V roce 1990 vstoupil do fandomu, začal si vymýšlet vlastní světy a v roce 1992 se zúčastnil Parconu. K jeho oblíbeným autorům patří F. Herbert se svou Dunou, J. R. R. Tolkien – Pán prstenů, časopis poutník a J. Jiran – Živé meče Ooragu. Bydlí v Kopřivnici. Žamboch je autorem knih Bakly: Hledání smrtiBakly: V objetí smrtiBakly: ArmádaZakuti v oceliMegapolis či Predátoři (viz naše recenze).

Zdroj informací: legie.info

————————————————

Temná Afrika vás zve na dobrodružství, ve kterém nájemný žoldák Stopař pátrá po ztraceném dítěti. Vrhněte se na napínavou ságu Temná hvězda od jamajského autora Marlona Jamese, jejíž první díl nese název Černý Leopard, Rudý Vlk.

Černý Leopard, Rudý Vlk

Temná hvězda 1
Autor: Marlon James
Přeložil: Ladislav Šenkyřík

Počet stran: 640
Vazba: brožovaná
Formát: 130×215 mm
ISBN: 978-80-276-0087-8
Doporučená cena: 469 Kč

Knihu Černý Leopard, Rudý Vlk vydalo nakladatelství Slovart.

Dobrodružná sága je příběhem bojovníka a nájemného žoldáka Stopaře, který hledá ztracené dítě. V sázce však není „jenom“ jeden lidský život, ale osudy mnoha dalších lidí. Děj, protkaný množstvím odboček, halucinací a snů, plynoucí v horečném tempu, se odehrává ve starobylé a temné Africe, která spíše než skutečné místo připomíná fantasy svět. Marlon James, který v roce 2015 obdržel jako první jamajský autor prestižní Man Bookerovu cenu, v ní čerpá z afrických mytologií, kniha je však také protkána nesčetnými narážkami na světovou literaturu, od Krvavé komnaty Angely Carterové po Satanské verše Salmana Rushdieho, na popkulturní ikony, komiksové hrdiny, oblíbené seriály. Archetypální cesta hlavního hrdiny odkazuje k Jungovi stejně jako k postavám Luka Skywalkera nebo Froda. Rozsáhlá kniha je prvním dílem zamýšlené trilogie Dark Star (Temná hvězda).

 

Ukázka z knihy

Dítě je mrtvé. Víc není třeba vědět.
Na jihu prý přebývá královna, která zabije člověka, jenž jí přinese špatné zprávy. Když tedy promluvím o chlapcově smrti, znamená to, že jsem si tím podepsal rozsudek smrti? Pravda požírá lži právě tak, jako krokodýl požírá lunu, a přesto je mé svědectví stejné, jako bude i zítra. Ne, já ho nezabil. I když možná jsem chtěl, aby byl mrtvý. Toužil jsem po tom způsobem, jakým nenasyta touží po kozím mase. Ach, natáhnout tak luk, prostřelit jím jeho černé srdce a dívat se, jak z něj tryská černá krev, sledovat, jak jeho oči už ani nemrkají, přestože se ještě dívají, ale přestávají vidět, poslouchat jeho skřehotavý hlas, slyšet, jak se mu ve smrtelném chropotu zvedá hrudník a říká: Pohleď, můj bídný duch opouští toto nejbídnější z těl. A usmát se nad podobnými zvěstmi a tančit nad takovou ztrátou. Ano, sytím se tou představou. Ale ne, já ho nezabil.
Bi oju ri enu a pamo.
Ne o všem, co oko vidí, by měla mluvit ústa.
Tato cela je větší než ta minulá. Cítím zaschlou krev popravených; ještě pořád slyším křičet jejich přízraky. Ve vašem chlebě jsou pilousi a ve vaší vodě chcanky deseti a dvou strážných a kozy, kterou pro zábavu mrdají. Mám vám vyprávět příběh? (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Marlon James se narodil roku 1970 na Jamajce. Jeho román A Brief History of Seven Killings vyhrál v roce 2015 cenu Man Booker Prize, kromě toho získal další ocenění. Je vůbec prvním jamajským autorem, jenž prestižní Man Bookerovu cenu obdržel.  Svůj čas dělí James mezi Minnesotu a New York. Je absolventem University of the West Indies (1991), kde vystudoval jazyk a literaturu. Na Wilkes University (2006) získal magisterský titul v oboru tvůrčí psaní. Nyní vyučuje angličtinu a kreativní psaní. Jeho první román John Crow’s Devil (Ďábel Johna Crowa) byl 70krát zamítnut, než byl přijat k vydání. Více informací najdete na webu autora.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbily se vám naše tipy na sci-fi a fantasy romány? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČarovná zátoka

Roberts, Nora

Alpress, 2021

zobrazit info o knizeKapitán

Žamboch, Miroslav

Triton, 2021

zobrazit info o knizeČerný Leopard, Rudý Vlk
Temná hvězda 1

James, Marlon

Slovart, 2021

Napsat komentář