Životy slavných

portrét
Rádi čtete o životě jiných lidí? A nemáte čas na rozsáhlé biografie? Pak je tato kniha určená právě vám.

Britský římskokatolický novinář a syntetik Paul Jonhson se psaní knih věnuje už velice dlouho. Mezi jeho nejznámější knihy patří například Dějiny 20. století či Intelektuálové.
Autor studoval v Oxfordu historii. Po službě v armádě pracoval jako redaktor v New Statesman. V současné době přispívá do předních světových deníků, jako jsou New York Times, Wall Street Journal či Daily Mail.

Do současnosti vydal již přes čtyřicet knih, které se těší velké oblibě. Hlavním tématem jeho prací je samozřejmě historie. Snaží se svým čtenářům přiblížit důležitá data i osobnosti, které nějakým způsobem ovlivnily chod našeho světa. Z počátku své kariéry se spíše ztotožňoval s levicí, v současné době je však spíše konzervativním historikem, proto můžeme v jeho pracích nalézt drobné rozdíly.

Jeho nejnovějším počinem je dílo s názvem Bleskové portréty 20. století. Vyšlo v prosinci loňského roku v nakladatelství Leda.

Autor ve své knize zvěčnil přes padesát portrétů slavných osobností, které se pohybovaly ve společnosti, pracovaly na vysoce postavených místech nebo se ocitly na místě významných událostí. Někteří lidé, kterým se zde Jonhson věnuje, jsou stále ještě naživu. Většina z nich ale ne, a tak si autor mohl dovolit větší kritiku či odhalit tajemství, která měla zůstat zahalena.

Johnson se soustředil na lidi, které sám potkal během své šedesátileté kariéry novináře či rozhlasového redaktora. Setkal se opravdu se zajímavými figurkami, které fascinovaly dobu a své okolí, ve kterém žily. A dodnes patří mezi ty, o kterých se často mluví. Místy jsou to opravdu jen krátké skici, které popisují náhodná setkání, událost či veselý příběh, jako to je například v případě papeže Jana XXIII. Pak jsou tu ale delší portréty, ve kterých chce autor přiblížit danou osobnost opravdu podrobně a taky na ni má určitý vyhraněný názor.

Autor je velice dobrým vypravěčem a tak moc dobře ví, co zdůraznit nebo vynechat. Zajisté si oblíbíte styl jeho psaní a užijete si čtení do poslední stránky.

Na dílu jsem ocenila hlavně jeho stručnost. Autor se nesnaží obsáhnout celý život dané osobnosti, touží čtenáři přiblížit hlavně své poznatky, které k ní sám má. To, že jsou portréty krátké, ale neznaná, že nejsou zajímavé. Já se u jejich čtení bavila i dozvěděla něco nového. Člověka obohatí i takový krátký popis a možná ho podnítí i k další četbě rozsáhlejšího životopisu.

Knihu doporučuji všem, kteří rádi čtou životopisy nebo se jen chtějí ve stručnosti dozvědět něco o své oblíbené osobnosti 20. století. Je tu nepřeberné množství lidí, kteří něco znamenali a dosud znamenají. Jsou to lidé z různých oborů i vrstev společnosti. Je zcela na vás, jestli budete číst všechny či si jen najdete své oblíbence.

Pro přehlednost jsou portréty řazeny dle abecedního pořádku, takže snadno naleznete toho či tu, které hledáte. Já jsem s gustem přeskakovala, vracela se k medailonům, které jsem vynechala, abych přerušila sterilní seřazení dle abecedy. Díky tomu jsem si čtení ozvláštnila a užila ještě více.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBleskové portréty 20. století

Johnson, Paul

Leda, 2011

Napsat komentář