Biografické příběhy z celého světa

biografie-cestopisy-nahled
Dnes na vás čekají tipy na šest kvalitních biografií. Každý si přijde na to své – nezáleží na tom, zda vás zajímají osobnosti z hudební či filmové branže, nebo si raději čtete o adrenalinových výpravách do exotických zemí.

Dnešní nabité knižní tipy začneme výpravou do světa hudby – nového vydání se totiž dočkala kniha Byl jsem dobrej, v níž se můžete těšit na povídání dvojice Vladimír Mišík a Ondřej Bezr. Aktuální vydání přinese čtenářům rozšíření v podobě nových kapitol z období koronavirové pandemie i z osobního života, ve kterém na Mišíka čekalo v posledních letech nejedno překvapení.

Čtvrté vydání knihy Byl jsem dobrej je rozšířeno o povídání Ondřeje Bezra s Vladimírem Mišíkem ve dvou etapách na podzim 2019 a v létě 2020. Oproti minulé edici s protagonistou prožíváme mimo jiné jeho první cestu do Spojených států za nově objevenou rodinou. Náležitá pozornost je věnována vzniku nového a nadšeně přijatého alba Jednou tě potkám, o jehož procesu a pozadí přípravy a nahrávání vypráví nejen samotný Vladimír Mišík, ale v oddílu věnovaném rozhovorům se zpěvákovými nejbližšími také producent Petr Ostrouchov. Stranou nezůstává ani nové Mišíkovo občanské angažmá při statisícové demonstraci Milionu chvilek pro demokracii. Autoři nemohli obejít ani prožívání první vlny koronavirové pandemie na jaře 2020 a symbolickým vyvrcholením a prozatímní tečkou Mišíkova příběhu je ceremoniál cen Anděl, při němž zpěvák proměnil ve zlato všech šest nominací. Doplněny jsou také další oddíly knihy, tedy písňové texty Vladimíra Mišíka, diskografi e a kalendárium Letopis letenský. Speciálním bonusem tohoto vydání je vložené – a vůbec poprvé u nás vydané – CD (A)live, raritní nahrávka koncertu dvojice Vladimír Mišík & Jan Hrubý, pořízená při turné dua v roce 2002 v Kanadě.

Byl jsem dobrej

Rozhovory s Ondřejem Bezrem z let 1999, 2006, 2017, 2020
Autoři: Ondřej Bezr, Vladimír Mišík

Počet stran: 395
Vazba: brožovaná
Formát: 195×245 mm
ISBN: 978-80-7492-497-2
Doporučená cena: 500 Kč

 

Knihu Byl jsem dobrej vydalo nakladatelství Galén.

O autorech

Vladimír Mišík (* 8. března 1947)

Prošel kapelami Uragán, Komety, Matadors, Orchestr Karla Duby, New Force, George & Beatovens, The Blue Effect, Flamengo a Energit. V roce 1974 založil skupinu Etc…, se kterou koncertuje dodnes. Od sedmdesátých let vystupuje také ve volném sdružení Čundrground. Zpívá na čtrnácti řadových albech a objevuje se na bezmála dvaceti dalších titulech (kompilace, cizojazyčná vydání, tematické a živé nahrávky). V první polovině osmdesátých let prošel dvouletým zákazem umělecké činnosti. Po sametové revoluci byl dva roky poslancem České národní rady. V dalších letech se věnoval i komunální politice. Je otcem tří dětí: Martina (výtvarník a hudebník), Barbory (herečka) a Adama (zpěvák a herec). O jeho životě natočila režisérka Jitka Němcová celovečerní dokumentární film Nechte zpívat Mišíka (2017). Zatím poslední album Jednou tě potkám z roku 2019 získalo šest cen Anděl.

Ondřej Bezr (*14. listopadu 1968)

Od roku 1989 přispíval do časopisu Rock Revue, později do magazínu Rock & Pop, v letech 1992-2002 byl jeho redaktorem. Nyní je redaktorem kulturní rubriky Lidových novin a šéfredaktorem kulturního magazínu UNI, současně spolupracuje s několika dalšími periodiky. Je dramaturgem mezinárodního festivalu Blues Alive v Šumperku, který získal v roce 2019 od americké The Blues Foundation nejvýznamnější oborové ocenění Keeping The Blues Alive Award. Knižně dosud vydal: Beaty bigbeaty breakbeaty – Průvodce moderní hudbou 90. let (člen autorského kolektivu, 1998), Vladimír Mišík – Letní rozhovor s Ondřejem Bezrem (1999), Marek Brodský – Celý to mám v mlze (2003), Pětadvacet – rozhovory s českými muzikanty (2004), To je hezký, ne? Rozhovor s Vlastimilem Třešňákem (2007), Vladimír Mišík – Letní rozhovor s Ondřejem Bezrem (2., rozšířené vydání, 2007), … a to je blues – Antologie textů blues a o blues (s Michalem Šandou, 2010), Vladimír Mišík –Byl jsem dobrej. Rozhovory s Ondřejem Bezrem (3., přepracované a rozšířené vydání, 2017), Fotografie, které hrají (editor, 2018), Luboš Andršt – Ještě hraju vestoje (2020) a Vladimír Mišík – Byl jsem dobrej. Rozhovory s Ondřejem Bezrem (4., rozšířené vydání, 2021).

Zdroj informací

————————————————

Pro milovníky filmu a divadla máme tip na biografii Petra Bruknera. Herec, který je neodmyslitelně spjat s Divadlem Járy Cimrmana, povypráví o svém životě formou příjemně svižného rozhovoru. Nezaměří se přitom jen na svou uměleckou kariéru, ale prozradí i to, co dalšího ho – mimo jiné je také nadšeným tenistou či fotografem.

Není to ten, co neumí ve Slavnostech sněženek jezdit na kole, ale kance ve škole složí? A není taky Jáchymem, který hodí údaje Františka Koudelky do stroje? Petra Bruknera (1943) zkrátka znáte nejen z filmů dua Smoljak a Svěrák i z Divadla Járy Cimr­mana, kde jako neherec úspěšně hraje již desítky let. Především je to ale písecký rodák, jenž naplňuje svůj život rozličnými zájmy, vedle těch sportovních, jako je tenis, cyklistika či golf, k nim dále patří poslech jazzové hudby, kouření dýmek, fotografování či vytváření „fóráží“. A snad u tohoto všetečného muže usazeného s rodinou v Brandýse nad Labem ještě stojí za zmínku, že je též desítky let ženatý, přičemž nikdy nebyl ani v nejmenším rozvedený. Tento krásný výsledek rozhodně nijak nekalí skutečnost, že s právničkou, jíž jeho manželka je, by se rozváděl pouze sebevrah…

Knižní rozhovor s všestranným umělcem vede novinář a rozhlasový moderátor Vladimír Kroc, autor úspěšného rozhlasového seriálu Zvuková kronika Divadla Járy Cimrmana.

Petr Brukner

Jen tak jsem šel kolem
Autor: Vladimír Kroc

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-7260-508-8
Doporučená cena: 397 Kč

 

Knihu Petr Brukner vydalo nakladatelství Prostor.

Ukázka z knihy

Vzpomenete si, kdy jste se U Zlatého tygra ocitl poprvé?

Je to tak dávno, že tam ještě sedával Bohumil Hrabal. Mylně se traduje, že mě tam pozval on, není to pravda. U Tygra jsme se setkali snad dvakrát nebo třikrát. On to střídal, chodil taky do takzvané „Brčálky“, Krušovické pivnice v Široké, anebo k Sojkům na Letnou. Nevím už přesně, kdo mě do této společnosti uvedl, snad publicista a člen Jonáš klubu Ivan Kott, který naše úterní setkávání pod Malými parohy dodnes organizuje.
Myslím, že jsem tehdy u stolu s Hrabalem neřekl snad ani slovo, jak jsem byl tím prostředím ohromenej. S Hrabalem jsme se poznali už dřív, při natáčení filmu Jiřího Menzela Slavnosti sněženek. Znal mého bráchu, básníka Josefa Bruknera. Postupně jsme se sblížili.

O autorech

Petr Brukner (1943), osobitý herec a vše­stranný umělec, působí v Divadle Járy Cimrmana od roku 1967, začínal zde jako oponář a kulisák. Přes roli studenta cimrmanologie v semináři hry Hospoda Na Mýtince se vypracoval v kmenového herce souboru. Pro jeho herectví je typický komicky nesmělý, naivní projev podpořený vysoko položeným hlasem. Režisér Jaroslav Papoušek označil Petra Bruknera za „největšího českého žijícího naivního herce“. Od sedmdesátých let se Petr Brukner objevoval ve filmu, nejprve ve snímcích z pera dvojice Smoljak–Svěrák, později i v jiných. Jeho svérázné herectví využil Zdeněk Svěrák též v několika televizních skečích. Celoživotní vášní Petra Bruknera je fotografování, kterému se věnuje od dětství, mj. vlastní rozsáhlý archiv snímků ze zákulisí Divadla Járy Cimrmana a sbírku starých fotoaparátů. Vytváří rovněž tzv. „fóráže“, vtipné koláže vytvořené z obrazů starých mistrů.

Vladimír Kroc (1966) je novinář a rozhlasový moderátor. Vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické v Praze. Od roku 1989 pracuje v Československém, resp. Českém rozhlase. Spolupracoval s Českou televizí, TV3 a Z1. Je spolu­autorem knih Pavol Habera in flagranti, Wanastowi Vjecy – Divnoknížka, Dva na jednoho, Století Miroslava Zikmunda, napsal knihy Studio 6, Peter Nagy – Musicross, Jižním křížem krážem a Orion hlavou dolů. Pro ostravské studio ČT připravil a provázel čtyři třináctidílné cykly Postřehů odjinud z Austrálie, Nového Zélandu, jižní Afriky a nejnověji z Kolumbie. Na tomto základě vznikla knížka rozhovorů přes oceán s Eliškou Krausovou Letenka do neznáma (PROSTOR 2021).

Zdroj informací

————————————————

Přesuneme se kousek dál, za oceán, a poslechneme si příběh jedné z největších filmových ikon amerického kontinentu. Správně, řeč je o blonďaté krásce Marilyn Monroe, která popletla hlavu nejednomu muži. Jaká ale byla doopravdy? Spisovatel Anthony Summers vám ve své knize představí nejen ty známé, ale i ty o něco záhadnější aspekty jejího života. Audioknihu namluvil Vasil Fridrich.

Marilyn Monroe – jedna z nejslavnějších filmových hvězd 50. let 20. století, sex-symbol a idol mužů, ve skutečnosti však rozháraná bytost s duší malého děvčátka, která zoufale toužila po dětech a troše hereckého uznání.

Biografická kniha přináší řadu nových svědectví a rozkrývá i záhadné pozadí její tragické smrti.

Tajné životy Marilyn Monroe (audiokniha)

Autor: Anthony Summers
Interpret: Vasil Fridrich
Přeložil: René Tesař

Vazba: CD
ISBN: 8590236112025
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Tajné životy Marilyn Monroe (audiokniha) vydalo nakladatelství Radioservis.

Ukázku si můžete pustit na webu nakladatele.

O autorovi

Anthony Summers je autor literatury faktu. Je jediným autorem, který dvakrát získal ocenění za knihu v tomto žánru v oblasti v rámci Crime Writers‘ Association a se svou knihou The Eleventh Day byl nominován na Pulitzerovu cenu.
Vystudoval na univerzitě v Oxfordu a svou kariéru začal v rozhlasu, hodně cestoval a vypracoval se až na jednu z vedoucích pozic v BBC, byl zodpovědný za pořad Panorama. Jako spisovatel se zaměřoval na život a smrt známých osobností od cara Mikuláše II. přes prezidenta Kennedyho po Marilyn Monroe, J. Edgara Hoovera a Franka Sinatru. Zabýval se také kontroverzí kolem Pearl Harboru a záhadným zmizením Madeleine McCann. V mnoha případech vedla jeho díla k dalšímu zamyšlení nad dávno uzavřenými případy…

Zdroj informací

————————————————

Opusťme nablýskaný svět filmu a představme si něco trochu z jiného soudku a ze země, která je většině z nás velmi vzdálená. Řeč je o Kambodži a o tom, co se na jejím území dělo pár desítek let zpátky, když se jí zmocnili Rudí Khmerové, nacionalistická organizace, která v životě Kambodžanů rozpoutala peklo. Je to tragédie v lidské historii, o které se málo ví a která si zaslouží, aby se o ní mluvilo. Vražedná pole jsou svědectvím Hainga Ngora, lékaře, který přežil kambodžskou genocidu.

„Nic nezformovalo můj život tak, jako to, že jsem přežil režim Pol Pota. Jsem přeživší kambodžského holocaustu. To je to, co jsem.“

V dubnu 1975 se dostali v Kambodži k moci Rudí Khmerové vedení mužem, který si říkal Pol Pot. Rudí Khmerové rozpoutali v zemi teror, vyhnali veškeré obyvatelstvo z měst na venkov a z lidí udělali otroky. Kambodžský lékař Haing Ngor v této knize vypráví děsivý příběh o tom, jak přežil běsnění Rudých Khmerů ve své zemi, a vydává svědectví o nepředstavitelném strádání, ohromující brutalitě, utrpení a nelidském chování režimu, který zemi naprosto rozvrátil. V roce 1979 se mu podařilo z Kambodže uprchnout do Spojených států amerických, kde jako sociální pracovník pomáhal jiným uprchlíkům. Další obrat v jeho životě nastal, když ho režisér Roland Joffé obsadil do role kambodžského novináře a tlumočníka Ditha Prana ve filmu Vražedná pole (1984), za kterou získal Oscara. Haing Ngor zemřel v roce 1996 v Los Angeles při loupežném přepadení.

Kniha je mimořádně silným memoárem o životě v zemi, kde vládl komunistický režim Rudých Khmerů. Autor líčí sestup země do nepředstavitelného pekla: světa otroků a nesmyslné brutality, v níž zanikl jakýkoli rodinný život. Ale vedle bolesti a strastí kniha přináší i naději a je zářným příkladem toho, jak dokáže ten nejlepší druh lásky „rozkvést“ kvůli sdílené zkušenosti děsivého utrpení. Tato kniha připomíná hrůzy války, ale je především důkazem o nezlomnosti lidského ducha.
Zážitky autora byly inspirací pro stejnojmenný film, který byl v roce 1985 oceněn třemi Oscary, jedním Zlatým glóbem a osmi cenami BAFTA.

Vražedná pole

Přežil jsem kambodžskou genocidu
Autoři: Haing Ngor, Roger Warner
Přeložila: Simoneta Dembická

Počet stran: 560
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-735-0
Doporučená cena: 448 Kč

 

Knihu Vražedná pole vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Napínal jsem sluch, jestli neuslyším vojáky. Když se ozýval jen hlasitý noční koncert cvrčků a žab, proplížil jsem se do vesnické zahrady. Sáhl jsem do řad zrající kukuřice, opatrně jsem odhrnul listeny, vykroutil a vytrhl jsem klas, a pak jsem prázdnou palici uhladil do původního tvaru. Ráno bude kukuřice běžnému pozorovateli připadat nedotčená.
Zpočátku jsem kradl sám. Ale i další lidé ve vesnici měli hlad a potřebovali vůdce. Můj gang vyrážel v noci krást na pole a do zahrad. Naším oblíbeným cílem byla rýže.

Přečtěte si zbytek ukázky.

O autorech

Haing Ngor pracoval jako lékař v rodné Kambodži, ale v roce 1975 po násilném převzetí moci Rudými Khmery se jeho život obrátil naruby. Rudí Khmerové vyhnali veškeré obyvatelstvo včetně mladého Ngora s rodinou z měst na venkov a z lidí se stali „váleční otroci“, kteří pracovali v rozsáhlém gulagu střeženém brutálními dozorci a prošpikovaném udavači. Ngor přežil neuvěřitelná strádání. V roce 1979 se mu podařilo z Kambodže uprchnout a byl přesídlen do Spojených států, kde jako sociální pracovník pomáhal jiným uprchlíkům. Zahrál si roli kambodžského překladatele Ditha Prana ve filmu Vražedná pole (1984), za kterou získal Oscara. Poté hrál také ve filmovém dramatu Nebe a země Olivera Stonea a objevil se i v několika dalších filmech a televizních pořadech. Nicméně herecká dráha pro něj byla vždy druhořadá; jeho hlavním cílem bylo pomáhat Kambodžanům a dostat zločince z řad Rudých Khmerů před soud. Ngor zemřel v roce 1996 při loupežném přepadení losangeleským gangem, když se snažil ubránit medailonek s obrázkem své zesnulé manželky.

Roger Warner je novinář, válečný historik a autor několika knih o jihovýchodní Asii. Jeho Shooting at the Moon: The Story of America’s Clandestine War in Laos získala cenu nadace Overseas Press Club za nejlepší dílo o zahraniční politice. S Haingem Ngorem se poprvé setkal v uprchlickém táboře u thajských hranic, když mladý kambodžský lékař procházel hlubokým duševním otřesem po letech prožitých pod Rudými Khmery.

Zdroj informací

————————————————

Po nelehkém čtení o kambodžské tragédii by bylo vhodné zvolit knihu s příjemnějším tématem, a tím je Rodokmen francouzského spisovatele Patricka Modiana. Napsal mnoho dětských knih, scénářů i románů. Kromě toho je zajímavý i svým životem. Nechte se zavést do Paříže Modianova mládí a zjistěte, jak se formovala jeho osobnost i jak se z něj stával spisovatel.

Kniha pro všechny milovníky Paříže! Když tajemník Švédské akademie udílel Patricku Modianovi Nobelovu cenu za literaturu, nazval ho Marcelem Proustem naší doby. Modiano se ve své tvorbě věnuje tématům paměti, ztráty, identity a hledání a všechna jeho díla jsou variací na stejnou zkušenost: jeho vlastní. Rodokmen je vzácnou příležitostí odhrnout závoj fikce a nahlédnout příběh, jenž stojí na počátku těch ostatních. V těchto poutavých pamětech Modiano vypráví o svérázném životě svých rodičů za německé okupace, o svém dětství v domácnosti plné cirkusových umělců a gangsterů poválečné Paříže i o dospívání, kdy pro něj bylo zásadní seznámení s matčiným přítelem Raymondem Queneauem. I když Modiano přiznává, že na paměť se nedá vždy spolehnout, s bolestnou jasností si vybavuje nejpalčivější momenty svého mládí, včetně smrti svého desetiletého bratra. Modianovy vzpomínky na prvních jedenadvacet let jeho života v Paříži jsou opravdovým darem pro čtenáře jeho románů, k nimž nabízejí jedinečný klíč.

Rodokmen

Autor: Patrick Modiano
Přeložila: Jovanka Šotolová

Počet stran: 180
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7407-492-9
Doporučená cena: 260 Kč

 

Knihu Rodokmen vydalo nakladatelství Garamond.

O autorovi

Patrick Modiano (nar. 1945), potomek sefardských rabínů, přední francouzský prozaik a držitel Nobelovy ceny za literaturu i prestižní francouzské Goncourtovy ceny. Jeho romány se zpravidla odehrávají v Paříži a vyprávějí o lidských osudech poznamenaných historickými událostmi (zabývá se především německou okupací a antisemitismem, ale také obdobím 50. a 60. let ve Francii či událostmi během Alžírské války). Pro jedinečný rytmus a minimalistický styl se jeho dílům ve Francii přezdívá petite musique („malá hudba“). V českém překladu zatím vyšly jeho romány Rodný list, Ulice temných krámků, Takoví hodní hoši, Mládí, Dora Bruderová a román pro děti Katka Krátkozraká.

Zdroj informací

————————————————

Na závěr pro vás máme jednu divokou jízdu, při níž budete stránku od stránky vděčnější, že sedíte v klidu a teple domova a o těchto šílených dobrodružstvích si jenom čtete. Julius Lukeš dal totiž dohromady všechno, co zažil během svých výprav do nejexotičtějších krajů včetně těch, kdy mu vážně šlo o život, ať už ho ohrožovala medúza nebo závažné infekční onemocnění. Ze všech nástrah ale naštěstí nakonec vyvázl a nyní se o své adrenalinové zážitky podělí se čtenáři.

Vydejte se s autorem na výstřední putování světem, během něhož poznáte, jaké to je ztroskotat s dřevěnou bárkou u somálských hranic, pašovat ploštice z Karibiku, chytit horečku dengue, stát se miliardářem v Německu, očkovat psy proti vzteklině v Keni, zažít žahnutí nejjedovatější medúzou světa čtyřhrankou smrtelnou, stopnout si vlak či bangladéšské komando před zásahem, zavítat na ostrovy afrických narkobaronů, ošálit alžírského velvyslance, skončit v karanténě s neznámým infekčním onemocněním, rozhodnout o nouzovém přistání transatlantického letu a mnoho dalšího.

Julius Lukeš podává své divoké zážitky z poloviny zeměkoule vtipně i syrově, nekorektně i odlehčeně. Snaží se nahlédnout pod pokličku národům, krajinám a historických souvislostem. Zkrátka porozumět. Ne vždy se mu to daří. Občas mu při tom jde i o krk. Přežít naštěstí zvládá pokaždé.

EXOToulky světem: 30 let zážitků ze 100 zemí

Autor: Julius Lukeš

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 130×198 mm
ISBN: 978-80-7244-467-0
Doporučená cena: 349 Kč

 

 

Knihu EXOToulky světem: 30 let zážitků ze 100 zemí vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Ukázka z knihy

exotoulky-ukazka

O autorovi

Julius Lukeš je cestovatel, lékař a vědec, který se od malička toulá mezi kontinenty. Po dětství v Čechách, Holandsku a Kalifornii se zastávkami v Asii si zamiloval pestrost planety Země. Láska k ní se jen prohloubila během studia medicíny a doktorátu z genetiky dětských leukémií na Karlově Univerzitě a v Německu. V 17 letech vyrazil sám do Číny a o rok později odletěl na cizí letenku z Brazílie. Do třicítky navštívil přes 100 zemí. V Malajsii ho žahnul nejjedovatější tvor světa čtyřhranka smrtelná, a šlo mu o život. V odlehlých keňských vískách očkoval psy proti vzteklině a následně ztroskotal s dřevěnou plachetnicí u somálských hranic. V Německu se omylem stal miliardářem. V Karibiku pitval a pašoval ploštice a na Filipínách zase chytil horečku Dengue. V Tunisku ho napadli, na Tchaj-wanu přijali do rodiny. V Guinea-Bissau zavítal na ostrovy narkobaronů. Po kerouackovské pouti Indonésií skončil v karanténě s neznámým infekčním onemocněním. V Bangladéši si stopnul vlak a policejní komando před zásahem. Na palubě zaoceánského letu rozhodl v život ohrožující situaci o nouzovém přistání v New Yorku. Má doktorát z molekulární a buněčné biologie, genetiky a virologie, se specializací na dětské leukemie. Nyní se věnuje oftalmologii. Přednáší a publikuje v Čechách i zahraničí.
Své nejdivočejší zážitky podává vtipně, odlehčeně a nekorektně v knize EXOTOULKY SVĚTEM: 30 let zážitků ze 100 zemí, která vyšla v říjnu 2021.

Zdroj informací


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní biografie a cestopisy? Dejte nám vědět do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeByl jsem dobrej
Rozhovory s Ondřejem Bezrem z let 1999, 2006, 2017, 2020

Bezr, Ondřej - Mišík, Vladimír

Galén, 2021

zobrazit info o knizePetr Brukner
Jen tak jsem šel kolem

Kroc, Vladimír

Prostor, 2021

zobrazit info o knizeTajné životy Marilyn Monroe (audiokniha)

Summers, Anthony

Radioservis, 2021

zobrazit info o knizeVražedná pole

Ngor, Haing - Warner, Roger

Jota, 2021

zobrazit info o knizeRodokmen

Modiano, Patrick

Garamond, 2021

zobrazit info o knizeEXOToulky světem: 30 let zážitků ze 100 zemí

Lukeš, Julius

Šulc-Švarc, 2021

Napsat komentář