Nej ze světa dinosaurů

dinosauri-nahled
Považujete se za znalce dinosaurů a myslíte si, že už o nich víte všechno? Anebo jste naopak těmito prehistorickými monstry nepolíbení a rádi byste se dozvěděli víc? Dnes máme tip na knihu plnou dinosauřích rekordů a zajímavostí doprovázenou mnoha krásnými ilustracemi.

Dinosauři byli v mnoha ohledech výjimeční. Nikdy před nimi ani po nich se neobjevili tak dlouzí, vysocí či těžcí suchozemští tvorové. Ale celková velikost je jen jedním z fascinujících aspektů těchto druhohorních plazů. Dinosauří rekordmani vynikali například také největšími a nejdelšími krky, ocasy, trupy, končetinami, hlavami, rohy, zuby či drápy. A rozhodně nejde jen o rozměry – z dosud objevených druhů můžeme vybrat také dinosaury nejstarší, nejmladší, nejrychlejší, nejvíce obrněné, nejrozšířenější nebo třeba nejbizarnější. Právě o nich se dočtete v knize Vladimíra Sochy Dinosauři – rekordy a zajímavosti.

  • Jak velký byl největší dinosaurus v porovnání s autobusem?
  • Kolikrát objemnější bylo největší dinosauří vejce v porovnání se slepičím?
  • Jak rychle běhali dinosauří „sprinteři“?
  • Kolika let se dinosauři dožívali?
  • Kteří dinosauři dokázali přibrat na váze až 55 kilogramů za jediný den?
  • Rekordně velká nebo malá jsou také dosud objevená a popsaná dinosauří fosilní vajíčka nebo otisky stop. To vše a mnoho dalšího o extrémech ve světě dinosaurů vám nyní vůbec poprvé takto souhrnně a přehledně nabídne tato kniha.

Dnes už známe i barvu opeření a texturu kůže některých dinosaurů, základní tvar a velikost jejich vnitřních orgánů, přibližnou délku života a tempo jejich růstu, rychlost metabolismu i pravděpodobnou tělesnou teplotu a spoustu dalších úžasných podrobností, nad kterými by paleontologům minulých generací doslova zůstával rozum stát. V současnosti je popsáno hodně přes tisíc druhů tzv. neptačích dinosaurů, a není tedy od věci vytvořit jakousi jejich Guinnessovu knihu rekordů, abychom mohli obdivovat ty nejzajímavější ze zajímavých. Právě takovou publikací je kniha dinosauři – rekordy a zajímavosti. Všechny v ní uvedené informace se zakládají na pevných faktech, publikovaných v odborných studiích v prestižních vědeckých časopisech.

Unikátní publikaci doplňují také originální a anatomicky přesné ilustrace výtvarníka a ilustrátora pravěku Vladimíra Rimbaly, které vám představí dinosauří rekordmany jako žádná jiná kniha, která kdy byla přinejmenším v České republice vydána. Už tedy neváhejte a začtěte se do ní – zjistíte, že svět dinosaurů byl ještě více fascinující, než jste si dosud možná mysleli.

Dinosauři: Rekordy a zajímavosti

Autor: Vladimír Socha
Ilustrace: Vladimír Rimbala

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-7670-033-8
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Dinosauři: Rekordy a zajímavosti vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

dinosauri-ukazka

Podívejte se na další krásné ukázky.

O autorovi

Vladimír Socha (* 1. ledna 1982) publicista, pedagog, autor populárně naučné literatury a popularizátor paleontologie i přírodních věd jako takových.  je absolventem Pedagogické Fakulty Univerzity Hradec Králové. Od roku 2007 do roku 2015 pracoval jako pedagog a od roku 2013 působí jako odborný pracovník Hvězdárny a Planetária v Hradci Králové. Dlouhodobě se věnuje popularizaci paleontologie, zejména přednáškové i literární činnosti a vystupuje v pořadech Českého rozhlasu a České televize. Je autorem mnoha knih o dinosaurech, pravěku a astronomii a pravidelně přispívá do několika populárně-naučných magazínů a blogů. Jeho webová stránka Dinosaurusblog.com byla roku 2017 nominována na cenu Magnesia Litera a jedna z jím vydaných knih v roce 2016 na cenu Zlatá stuha. Jeho hlavními zájmy jsou paleontologie obratlovců, dějiny přírodních věd, astronomie a historie obecně. V knize DINOSAUŘI – rekordy a zajímavosti uplatnil svoji zálibu v rekordních statistikách všeho druhu a seznamuje čtenáře s mnoha NEJ ze světa dinosaurů.
Mezi další jeho knihy, zasvěcené těmto majestátním tvorům, patří Pravěcí vládci Evropy, Poslední den druhohor, Dinosauři v Čechách, Poslední dny dinosaurůObjevy pod vrstvami času, Úžasný svět dinosaurů nebo Neznámí dinosauři.

Zdroj informací


Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDinosauři: Rekordy a zajímavosti

Socha, Vladimír

Kazda, 2021

Napsat komentář