Proč vyhynuli dinosauři?

posledni_den_druhohor
Dinosauři fascinují lidstvo už od doby, kdy byly poprvé nalezeny jejich kostry. Zájem badatelů se již dlouhá desetiletí točí kolem jedné otázky – proč dinosauři, největší živočichové, kteří kdy po zemi chodili, najednou vymřeli? Odpověď přináší nová kniha Vladimíra Sochy.

Populárně naučnou publikaci Poslední den druhohor s podtitulem Co stálo za vyhynutím dinosaurů?, kterou vydalo roku 2018 nakladatelství Vyšehrad, napsal publicista, pedagog a popularizátor přírodních věd Vladimír Socha. Vladimír Socha absolvoval Univerzitu Hradec Králové. V současné době působí jako lektor a pedagog, pravidelně přednáší v různých vzdělávacích institucích a přispívá články do populárně naučných periodik. Jeho hlavním zájmem je paleontologie obratlovců, dějiny přírodních věd, astronomie a historie obecně. Na jeho knihu Dinosauři v Čechách, která vyšla loňského roku s ilustracemi Vladimíra Rimbaly, si můžete na našich stránkách přečíst recenzi.

Proč vyhynuli dinosauři? Na tuto otázku se pokusil za posledních dvě stě let odpovědět snad každý paleontolog. Teprve v posledních čtyřiceti letech však vědci získali dostatek důkazů, aby mohli popsat událost, která před šedesáti šesti miliony let změnila svět k nepoznání. Českým čtenářům tento tragický příběh zprostředkovává ve své knize právě Vladimír Socha. Drama o obřím asteroidu a zuřivých indických sopkách je okořeněno kapitolou z dějin pátrání po příčině velkého vymírání a pojednáním o vymírání obecně. Aby autor uklidnil čtenáře, vyděšené všemi těmi katastrofickými scénáři, uzavírá svůj výklad přehledem astronomických programů pro bezpečnostní sledování oblohy a popisem plánů na odvrácení podobné kosmické katastrofy.

Dinosauři jsou tématem, v jehož rámci lze velmi snadno sklouznout na pofidérní úroveň. Lze narazit na knihy popisující „zaručeně pravdivé“ historky o dravých dinosaurech přežívajících uprostřed Amazonie, popřípadě na publikace, které se snaží čtenářům namluvit, že dinosauři vymřeli dílem mimozemské civilizace. Někteří autoři umí zkombinovat několik takových neseriózních teorií dohromady (čtenáři časopisu Enigma jistě ví, o čem mluvím). To však není případ Vladimíra Sochy, který naopak pracuje s relevantními výzkumy a předkládané informace podrobuje pečlivé kritické analýze. Jeho kniha je nejen informačně bohatá, ale zároveň i velmi čtivá.

Přínos knihy vidím především v tom, že se jedná o jednu z mála populárně naučných a zároveň seriózních knih v českém jazyce, které byly o dinosaurech v posledních letech vydány. Kromě zajímavého čtení čeká čtenáře kvalitní přehled odborných článků o problematice příčiny vyhynutí dinosaurů a jejich kritická analýza. Publikaci doporučuji především čtenářům, které zajímá paleontologie na hlubší úrovni.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePoslední den druhohor
Co stálo za vyhynutím dinosaurů?

Socha, Vladimír

Vyšehrad, 2018

Napsat komentář