I Českem se kdysi procházeli dinosauři

dinosauři
Nejnovější kniha popularizátora paleontologie Vladimíra Sochy pojednává o nálezech velkých druhohorních plazů na našem území. Autor tak před sebe postavil nelehký úkol pojednat o něčem, co je v našich končinách vzácností.

Zatímco Mount Kirkpatrick na Antarktidě, naleziště nedaleko města Ču-čcheng na východě Číny nebo pobřežní pás mysu James Price Point na severozápadě Austrálie jsou bohatými nalezišti, cennými pro poznání pravěké fauny, území České republiky vydává důkazů o pravěkém životě pramálo. Nálezy z našeho území jsou spíše fragmentární, napsat o nich celou knihu bylo tedy velmi odvážným činem. Vladimír Socha, jenž je autorem knihy Dinosauři v Čechách, se však této problematicky chopil odvážně a výsledek je více než uspokojivý.

Knihu Dinosauři v Čechách vydalo roku 2017 nakladatelství Vyšehrad.

Autor se ve své knize nezabývá pouze dinosaury, jak avizuje název, ale obecně fosilními nálezy velkých druhohorních plazů (tedy i ptakoještěrů a mořských plazů plesiosaurů a mosasaurů) na našem území. Nutno dodat, že laická veřejnost všechny tyto pravěké živočichy shrnuje pod pojem „dinosauři“, název knihy tedy není zavádějící. Text je doplněn skvěle provedenými ilustracemi Vladimíra Rimbaly.

Jelikož, jak jsem již poznamenala, naše území zkamenělinami pravěkých plazů zrovna nepřetéká, musel autor pojmout téma široce. Zajímavý je úvod hovořící o nálezech těchto zkamenělin v době předpaleontologické, který čtenářům vysvětlí, s jakými obtížemi první nálezci zkamenělin své objevy interpretovali. Na tuto část plynule navazuje pojednání o dějinách vědeckého výzkumu dinosaurů, načež následují kapitoly vysvětlující vývoj dinosaurů, jejich životní prostředí a nakonec i to, jak to v druhohorách vlastně vypadalo u nás. Čtenáře bude pravděpodobně nejvíce zajímat část popisující významné objevy fragmentů zkamenělin pravěkých ještěrů na našem území a další zajímavosti, které se dinosaurů v Čechách týkají.

O dinosaury se v určité fázi dětství zajímal snad každý, u některých tato záliba plynule přešla až do dospělého věku. Právě pro ty je primárně určena publikace Dinosauři v Čechách, která je prvním komplexním shrnutím informací o nálezech fosilních pozůstatků velkých druhohorních plazů na území České republiky. Ačkoli těchto nálezů není moc, autor je dokázal pojmout komplexním způsobem a šikovně je zakomponoval do širších souvislostí. Text je navíc čtivý a plný zajímavých informací, které ocení každý, kdo se o dinosaury nebo obecně o historii naší planety zajímá.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDinosauři v Čechách

Socha, Vladimír

Vyšehrad, 2017

Napsat komentář