Inspirace pro volný čas

Zamereno-na-fotografie-perex
Volný čas trávíme každý jinak. Někdo rád relaxuje na zahradě či si zajde fotit do přírody, někdo jde na procházku se svým psem a jiný sní o první napsané knize. Ať už je vaše záliba jakákoliv, určitě vás potěšíme dnešními tipy, kde najdete plno námětů pro aktivity ve vašem volném čase.

Vydáte se rádi občas na výlet s fotoaparátem a chtěli byste, aby vaše snímky vypadaly jako od profesionála? Pak mrkněte do nové knížky od Scotta Kelbyho Digitální fotografie, kde se dozvíte mnoho užitečných tipů, jak fotit nejen přírodu či turistické cíle, ale i portréty. Tato kniha by neměla chybět v knihovně žádného začínajícího fotografa.

Digitální fotografie

Krok za krokem k profesionální fotografii
Autor: Scott Kelby
Přeložila: Klaudia Teichmanová

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 152×224 mm
ISBN: 978-80-7413-438-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Digitální fotografie vydalo nakladatelství Zoner Press.

Nová kniha Digitální fotografie od Scotta Kelbyho přináší ty nejlepší tipy a rady, jak dosáhnout profesionálních snímků.
Autor v knize otevírá spoustu témat, které nás můžou při fotografování potkat. V knize je zahrnuto vše od příprav k fotografování, přes výběr objektivů pro konkrétní situaci až po samotné focení, kde nám autor ukazuje několik svých ověřených postupů.
Dozvíme se tu spoustu obecných rad, např. jak dosáhnout perfektně ostrých snímků, jak fotografovat krajinu a k čemu nám poslouží např. polarizační filtr nebo jak vyfotografovat oblíbené turistické destinace bez lidí. Nechybí tu ani kapitola o fotografování portrétů, jak fotit s odraznou deskou nebo jak využít blesk na maximum. Kapitola týkající se práce s blesky je obzvlášť přínosná, protože jak sám autor zmiňuje – tohle téma řeší téměř každý z nás. Scott Kelby nás provede také světem svatební fotografie, a ukáže nám, které fotografie nesmí v albu chybět, a jak zachytit tyto vzácné chvíle s co největším kouzlem.
Na několika stranách máme možnost nasát sportovní atmosféru a načerpat inspiraci pro fotografování různých utkání a zápasů. Pak se také dozvíme praktické rady jak na panorama, HDR snímky, fotky na černém pozadí, focus stacking nebo třeba produktovou fotografii – a mnoho dalšího. Spousta užitečných tipů vás čeká např. v kapitole jak/kde tisknout vaše fotografie.
Na závěr nechybí ani oblíbené „recepty“ na fotky, které jsou u čtenářů tolik oblíbené. Tahle knížka vám nedá spát a už při čtení dostanete chuť vyrazit fotit!

Ukázka z knihy

Fotit superostré fotky je pro nás fotografy vážně důležité, ale už jen vědomí, že pro některé fotografy je ostrost jejich fotek alfou a omegou, pro vás může být obrovská výhoda. Například až příště budete na jednom z těch nablýskaných fotografických večírků, kde je to nabité celebritami, šampaňské teče proudem a DJ Tiësto „roztáčí desky na gramcích“, zkuste tohle: ležérně zamiřte k jednomu z fotografů postávajících kolem, který se vychloubá svou poslední výstavou v galerii a řekněte: „Hele, viděl jsem tvoje fotky v galerii a musím říct, že fakt obdivuju, že ses nenechal rozhodit tím, že je tolik těch fotek rozostřených.“ Během této krátké věty uvidíte, že fotografův úsměv se pomalu změní ve výraz hrůzy, pak znechucení a nakonec zahanbení (jo, to zahanbeni!).

Přečtěte si celou ukázku z knížky.

O autorovi

Scott Kelby je fotograf, oceněný autor a opravdový „Photoshop Guy“. Je generálním ředitel KelbyOne, online vzdělávací komunity pro fotografy, Photoshop a Lightroom. V češtině vyšly i jeho další knihy, například Fotografujeme krajinyPortrét v přirozeném světle či Tipy a triky pro Photoshop.

Zdroj informací: scottkelby.com

————————————————

Sáhnete místo fotoaparátu raději po tužce a papíru? V novince od Henryho Rusella Stručný příběh románu se o psaní tohoto literárního útvaru dozvíte téměř všechno. A protože nejlepší je inspirovat se u těch nejlepších, v knize najdete i informace o slavných románech, které mají v literárním světě své místo pevně zakořeněné.

Stručný příběh románu

Průvodce klíčovými žánry, díly, tématy a technikami
Autor: Henry Rusell
Přeložili: Jan Podzimek – Jana Podzimková

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 152×222 mm
ISBN: 978-80-271-1256-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Stručný příběh románu vydalo nakladatelství Grada.

Kromě informací o jednotlivých dílech se také dozvíte, proč jsou v kulturních dějinách důležité. V knize jsou také popsané různé žánry, témata a techniky týkající se románů. Předmluvu napsal profesor Peter Boxall z Universit of Sussex.

Ukázka z knihy

Román je nejpřizpůsobivější a nejvšestrannější literární forma. Tak malá omezení co do délky mají v rámci poezie jedině epické básně a balady, jiné veršované formy jsou přísně omezené a divadelní hry limituje čas, po který se dá od diváků očekávat, že vydrží na svých sedadlech.
Romány mohou mít cokoliv od 40 000 slov výše. Proustovo Hledání ztraceného čase obsahuje přibližně 1,5 milionu slov, Richardsonova Clarissa jich má necelý milion a existují i romány, které jsou delší než oba tyto dva dohromady.

Prolistujte si i zbytek ukázky z knihy.

————————————————

Pokud patříte spíše mezi zahrádkáře, zaujme vás dnešní třetí kniha. Ale nečekejte pěstování rajčat nebo jablek, v novince, která vyšla v nakladatelství Kazda, se dočtete všechno o pěstování hub. Věděli jste například, že hodně druhů můžete pěstovat přímo v bytě, na balkoně nebo třeba i ve sklepě?

Vše o pěstování hub

Návody a rady pro domácí pěstitele
Autor: Folko Kullman
Přeložil: Martin Sobkuljak

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 168×240 mm
ISBN: 978-80-7670-042-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Vše o pěstování hub vydalo nakladatelství Kazda.

V knize najdete vše, co potřebujete vědět pro úspěšné pěstování hub v domácích podmínkách. Dozvíte se, jak si snadno vypěstovat jedlé druhy hub a pochutnat si na nich.
Pro všechny milovníky jedlých hub – praktická příručka s návody a tipy pro pěstování hub v domácích podmínkách včetně návodů na uchovávání a konzervování hub.
Mnoho druhů jedlých hub lze bez problémů pěstovat na zahradě, balkoně, terase nebo přímo v domě – v bytě nebo ve sklepě. Tak je možné se celoročně zásobovat čerstvými houbami a kdykoli si na nich pochutnat. V této příručce najdete jednoduché a srozumitelné návody, jak si houby můžete sami vypěstovat, starat se o ně a jak je chutně zpracovat v kuchyni.
Pěstovat houby doma vás bude bavit, ale zároveň také můžete sklidit až překvapivě bohatou úrodu. Rozhodně se to tedy vyplatí. Pro ty, kteří chtějí získat první pěstitelské zkušenosti, jsou v knize doporučení na 17 ideálních druhů hub vhodných pro domácí pěstování. Nejsou nijak zvlášť náročné na péči, rychle rostou a dají se různorodě využít.

Ukázka z knihy

Houby na rozdíl od zeleniny či ovocných stromů a keřů potřebují jen málo světla nebo je nepotřebují vůbec. Rostou také ve stínu a polostínu. Jsou tedy skvělou volbou, pokud chcete na zahradě využít i tmavé kouty, kde jinak nic neroste.
Skutečnost, že houby rostou a prospívají (téměř) bez světla, má význam nejen při výběru správného stanoviště pro jejich pěstování na zahradě. Houbám se bez problémů daří i v bytě nebo ve sklepě, aniž by potřebovaly světlo u okna nebo dodatečné umělé osvětlení.

Podívejte se na celou ukázku z knížky.

O autorovi

Folko Kullman je autorem mnoha knih. Působí jako novinář a specializuje se na zahrádkářská témata. Sám už řadu let zahradničí, a to nejen na vlastní zahradě, ale také na balkoně a terase. Jako správný zahrádkář neustále zkouší něco nového a experimentuje s neobvyklými pěstebními metodami i rostlinami – houby nevyjímaje. O své bohaté zkušenosti se dělí se čtenáři svých publikací a odborných časopisů.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

————————————————

A nakonec tu máme něco pro milovníky psů. Každý milující páníček chce, aby byl jeho domácí mazlíček opravdu spokojený. Ne vždy ale stačí, když mu dopřeje kvalitní stravu nebo dostatek pohybu. S touto knížkou se dozvíte, jaké jsou skutečné psí potřeby. Rozhodně se ale nemusíte bát, že bude řeč pouze o hračkách či nějakém rozmazlování.

Ten nej život pro vašeho psa

Komplexní pohled na to, jak psovi obohatit každodenní život
Autorka: Allie Benderová, Emily Strongová
Přeložila: Jana Dušková

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-7428-405-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Ten nej život pro vašeho psa vydalo nakladatelství Plot.

Svědomití majitelé psů usilují o to, aby život jejich chlupatých miláčků byl co nejbohatší (tzv. enrichment), a proto jim dopřávají dostatek procházek, kvalitní stravy a zábavy. To je beze sporu správně – ale není to zdaleka vše. Když se na enrichment podíváme celostně, tak to znamená zjištění všech potřeb našeho psa a jejich uspokojení (v rámci našich možností). Tato kniha dvou renomovaných trenérek vám ukáže, co všechno může ovlivňovat pohodu vašeho psa a co můžete udělat pro to, aby byla co největší. K pochopení toho, co pes potřebuje, ho předně musíme dobře poznat a nespoléhat při tom na mýty a po generace zažité mylné představy o tom, jací psi jsou a jak fungují. Proto tato knížka není jenom o hračkách a hraní, ale také o tom, jací psi doopravdy jsou a jaké je spektrum jejich fyzických, sociálních a instinktivních potřeb, protože jen tak se můžeme dobrat k tomu, co naši psi opravdu potřebují a jak můžeme jejich potřebám vyjít vstříc v našem každodenním soužití. A rozhodně se nejedná o nějaké zbytečné psí rozmazlování – jde totiž o to, že spokojený pes = bezproblémový pes.

Ukázka z knihy

Když Emily začínala působit jako behaviorální poradkyně, pracovala s klienty, jejichž pes byl doslova uzlíček nervů. Pořád přecházel z místa na místo a kňučel, jen těžko se dokázal uklidnit a nestál o žádnou interakci s majiteli. Ti už vydali tisíce dolarů v různých veterinárních nemocnicích ve snaze zjistit, jestli nemá nějaké zdravotní problémy, ale bez výsledku. Veterináři u  psa nenašli žádný tělesný problém, takže dospěli k  názoru, že problém je určitě behaviorální, a  poslali klienty za Emily. Klienti jí velmi podrobně vylíčili, co všechno dělají, aby byli dobrými majiteli: snažili se, aby se pes každý den řádně proběhl, opatřili mu spoustu hraček, krmení mu podávali v hlavolamech místo z misky, pravidelně s ním chodili na výcvikové lekce a  to nebylo zdaleka všechno. Nebyli to dobří majitelé; byli to báječní majitelé.

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku z knihy.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDigitální fotografie
Krok za krokem k profesionální fotografii

Kelby, Scott

Zoner Press, 2021

zobrazit info o knizeStručný příběh románu
Průvodce klíčovými žánry, díly, tématy a technikami

Rusell, Henry

Grada, 2021

zobrazit info o knizeVše o pěstování hub
Návody a rady pro domácí pěstitele

Kullman, Folko

Kazda, 2021

zobrazit info o knizeTen nej život pro vašeho psa
Komplexní pohled na to, jak psovi obohatit každodenní život

Benderová, Allie – Strongová, Emily

Plot, 2021

Napsat komentář