Zasoutěžte si o hledání pravdy mezi knihami

vkoliktivuoblibenanahled
Hanin otec byl uvězněn a ona na to doplatila tak, že byla před maturitou vyhozena ze školy. Nastupuje proto do zaměstnání, a nejen tam se snaží dostat pod kůži těm, kteří by otci mohli pomoci. Dokáže při svém snažení zůstat čestná?

Naivita versus realita

Román Pavla Taussiga čtenáře velmi živě přenáší do doby padesátých let, do Státního nakladatelství beletrie, kam mladá Hana souhrou okolností nastupuje jako doručovatelka. Pavel Taussig jako pamětník, který v té době v podobném podniku pracoval, přesně zachycuje období a události v národních podnicích za vedení (nebo řádění) šéfů zvláštního ražení a odhaluje tak zásady (ne)fungování nakladatelství, potažmo celého státního zřízení.

Hanino mládí a optimismus stojí v přímém kontrastu s tehdejší dramatickou situací, kdy se i ona osobně musí vypořádat s velkým zásahem do života – nuceným odchodem ze školy a zdánlivě bezdůvodným uvězněním otce; její naivita se dostává do sporu s protřelostí a intrikami „kádrovníků“.

Přesto tato kniha není jen příběhem doby, jak by se mohlo zdát, ale příběhem člověka, ve kterém se ona doba odráží a která ho, ať chce, nebo ne, mění.

 

V kolektivu oblíbená

Autor: Pavel Taussig

Vydalo: nakladatelství Cosmopolis
Překlad: Daniela Řezníčková
Počet stran: 264
Vazba: pevná
Vydáno: 8/2021
ISBN: 978-80-271-3013-9

Přečtěte si více o knize V kolektivu oblíbená, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Cosmopolis. A nezapomeňte také na naši recenzi nebo si stáhněte ukázku.

Nakladatelský dům Grada, největší vydavatel odborné literatury, rozšířil v roce 2015 své portfolio o značku Cosmopolis. Tato značka vám přináší kvalitní světovou a českou beletrii. Nabízí všem čtenářům ty nejlepší knihy z celého světa, strhující příběhy, napínavá dramata, ale i romantiku a zábavu.

 

Ukázka z knihy

Hana se sice pokusila pokračovat, ale Miša zajímal pouze její plat. Když přiznala, že se na něj zapomněla zeptat, vynadal jí, že je hloupá husa. Káča pitomá, měla být za frajerku, a když by se jí výše platu nepozdávala, měla hrdě zahlásit: „Víte vy, kdo před vámi stojí? Jsem dcera soudruha Kováče, šéfredaktora časopisu Odborář!“
Jenže hloupý Mišo zřejmě ještě nevzal na vědomí, že její otec už není soudruh, ale protistátní živel, který toho času sedí v base, přičemž navíc nikdo ani neví přesně kde, natož proč. Že mámu kvůli tomu vyhodili z místa vedoucí účtárny přímo do mlékárny a ji těsně před maturitou ze školy. (str. 15)

 

O autorovi

Spisovatel, publicista a výtvarník Pavel Taussig se narodil 24. listopadu 1933 v Bratislavě. V roce 1944 byl spolu s rodiči odvezen do koncentračního tábora Auschwitz, poté přežil pochod smrti a tábory Mauthausen, Melk a Gunskirchen. V červenci 1945 se vrátil zpět do Bratislavy a po pobytu v léčebných ústavech nastoupil v roce 1946 na gymnázium. Vystudoval Filozofickou fakultu UK v Bratislavě. Pracoval jako knihovník, vedoucí propagačního oddělení Slovenského vydavateľstva krásnej literatúry a redaktor časopisu Roháč. Po emigraci v roce 1968 se usadil ve Frankfurtu na Mohanem, kde postupně prošel satirickými časopisy Pardon a Titanic a odborným periodikem Ärzte Zeitung. Proslavil se zejména svými satirickými kolážemi, které on sám nazývá „bublináže“. Soubor těchto koláží vyšel v Torontu v roce 1987 pod názvem Blbé, ale naše. Na Medzinárodnom festivale humoru Kremnické gagy 2012 získal cenu za celoživotní dílo. Jako spisovatel debutoval knihou povídek Jedinečná svätá (1985), „nereálnými příběhy z reálného socialismu“. Podle titulní povídky vznikl i televizní film. Přispíval také do zahraničního exilového tisku, do vysílání Svobodné Evropy v Mnichově a Deutsche Welle v Kolíně nad Rýnem. Jeho poslední román Hana byl nominován na cenu Anasoft litera 2013.
(Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis)

 

Vyhrajte knihu V kolektivu oblíbená

V padesátých letech 20. století se člověk dostal do vězení snadno a často za to platili i ti, kteří zůstali na svobodě. Nejinak tomu bylo v případě Hany, která byla vyhozena ze školy a bez maturity jí nezbylo nic jiného než nastoupit do Státního nakladatelství beletrie jako doručovatelka. Brzy zjišťuje, jak národní podnik (ne)funguje, a snaží se přijít i na to, jestli by některý z nadřízených mohl být vstupenkou do vyšší společnosti, kde by se snad mohla zalíbit některému z „kádrovníků“ natolik, aby pomohl jejímu otci. Přestože Hana chce zůstat počestná, doba, ve které žije, ji mění. Jak? To už si přečtěte v románu Pavla Taussiga.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Cosmopolis vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu V kolektivu oblíbená vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu V kolektivu oblíbená
probíhá od 5. do 18. října 2021.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány V kolektivu oblíbená

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV kolektivu oblíbená
Hana a její neobyčejně každodenní cesta mezi knihami

Taussig, Pavel

Cosmopolis, 2021

Zasoutěžte si o hledání pravdy mezi knihami - DISKUZE

Počet reakcí: 9
  1. Alla1 napsal:

    Dnes mi kniha v pořádku dorazila – děkuji.

  2. sylver napsal:

    Děkuji za knihu Tajemství. Dorazila v pořádku.

  3. dohamar napsal:

    Děkuji za knihu Tajemství, dostala jsem ji včera, už ji mám skoro polovinu přečtenou, díky ještě jednou

  4. hanusl napsal:

    Děkuji za výhru, kterou pošta dnes (v sobotu) bleskurychle doručila. Je to pěkný dárek pod stromeček.

  5. jednamalaholka napsal:

    Vyhranou knihu jsem si dnes vyzvedla,děkuji.

  6. Ivuška61 napsal:

    Dobrý den, dnes jsem obdržela knihu – Když má žena plán. Děkuji

  7. Lube napsal:

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na vyhodnocení soutěže o knihy Můj první herbář. Můj tip ze 28.10. byl 300. Ve vyhodnocení vidím, že tolik tipů bylo posláno.Můj tip byl teda později, než ty co byly vylosované nebo to mám chápat, že je to podle abecedy? Děkuji za odpověď.

    • Alena Badinová Alena Badinová napsal:

      Dobrý den, stejný tip zaslalo 9 soutěžících. Váš tip byl až 6. v pořadí. Řazení stejných tipů se odvíjí od vstupu soutěžícího do dané soutěže, tedy od času zaslání 1. tipu. Bohužel počet výher je daný, takže se na všechny se stejným tipem nedostane…

  8. ko21 napsal:

    Děkuji za výhru. Dorazila v pořádku. Krásný podzim

Napsat komentář