Současní čeští autoři

Den ve znameni knih
Tentokrát se zaměříme na českou literaturu. Kromě těch nejznámějších bestsellerů se v tuzemsku totiž prodává i mnoho dalších titulů, které by neměly uniknout vaší pozornosti. A vybere si opravdu každý, najdete tu mix žánrů i stylů.

S první knihou se naladíme na dramatickou notu. Petr Junek totiž vydal novou knihu Den šílenství, ve které se vrací do doby studené války. Prožijete příběh zběhlého sovětského agenta, který se musí po letech vrátit do své vlasti – zde ale bude čelit velkému nebezpečí.

Den šílenství

Autor: Petr Junek

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-87757-21-5
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Den šílenství vydalo nakladatelství Élysion, s. r. o.

Den šílenství je čtvrtá kniha jihočeského autora Petra Junka, ve které se vrací studená válka včetně dvojích agentů a starých praktik tajné policie.
Příběh vypráví o poslední akci zběhlého sovětského agenta, který se musí po třiceti letech vrátit do zapovězené vlasti, aby zabránil obrovské katastrofě v Evropě a také aby pomstil úkladnou vraždu své ženy.
Žánrově se jedná o chladné drama s lehkými prvky sci-fi.

Ukázka z knihy

Byli tři a přišli v noci, tak jak to měli ve zvyku.
Jejich cíl byl jasný. Vešli do ložnice. Věděli, že tam najdou mladou paní Janovovou a jejího malého synka. Museli zemřít, ač byli nevinní, ale ten, který je tak moc miloval, byl zatím mimo jejich dosah. Ale tohle ho bude bolet, tohle ho zničí. Takový bude trest za jeho zradu. KGB nikdy neodpouští! Nikdy!
Bylo jim jedno, zda je někdo uslyší, prostě jí chytli a shodili z postele. Začala ječet, v tu chvíli dostala kopanec do žeber, jekot se změnil v pláč. Svlékli jí do naha, poklekli nad ní a mlátili jí do obličeje. Když už neměla sílu na odpor, tak jí pustili, to už ale byla celá zkrvavená. V očích strach, netušila, kdo ti muži jsou.

Přečtěte si celou ukázku z knížky.

O autorovi

Petr Junek (1979) debutoval v roce 2002 básnickou sbírkou Zanícení. V roce 2006 vyšla knížka Apokalypsa – poslední revoluce, která se dočkala druhého vydání v roce 2011. V roce 2015 vychází druhá kniha Stigma Diabolicum. Zde dochází k odklonu od fantasy hororu k temnému thrilleru. Sám Junek o této knížce říká, že je velice těžká a plíživá a že není pro každého. K hororu se vrací v roce 2017 s knihou Hypnosis – třetí velká destrukce, která se prolíná s jeho prvotinou a uzavírá tak trilogii apokalyptických děl. Nyní vychází sci-fi drama Den šílenství. Zde se jedná o odklon od temné atmosféry, nicméně o dramatické chvilky v knize není nouze. Junek vzešel z českého undergroundu a momentálně žije v Českých Budějovicích.

Zdroj informací: junekpetr.cz

————————————————

Hlavní hrdina nové knihy Petra Neckáře Nebe nebo se snaží najít ženu, se kterou by byl šťastný. Jde to ale, i když si občas není jistý vlastní osobou? Není potřeba nejdřív poznat sám sebe? Vydejte se společně s ním na tuto cestu, na jejímž konci může čekat onen hledaný klid a štěstí.

Nebe Nebo

Autor: Petr Neckář

Počet stran: 320
Vazba: brožovaná
Formát: 125×190 mm
ISBN: 978-80-7650-227-7
Doporučená cena: 333 Kč

Knihu Nebe Nebo vydalo nakladatelství Pointa.

Pokoj, klid, lásku a nerušit. Jobbi ví, co chce. Touží po nějaké hormonálně harmonické, mentálně vyvážené ženě, která by jej udělala šťastným. Jenže i přes masku věčného pohodáře občas mívá velmi nepříjemnou potíž vydržet sám se sebou. Zatímco se touží cítit dobře, některé myšlenky jako by nebyly zaměřeny na spokojenost, vyrovnanost a vůbec celkovou pohodu. Často jej naopak přimějí ke špatným rozhodnutím. Sakra čakra, není tedy divu, že se jednoho dne vše kolosálně zvrtne a věci udělají nepěkný kotrmelec, což spustí řetězec překvapivých událostí. Když se mu do cesty připlete kosmická Maya, z jejíchž očí vychází hluboký klid i rozverná hravost, nemá tušení, že se brzy všechno změní. Fascinující dobrodružství až k hranicím vlastního sebepoznání je napsáno hravým jazykem, na kterém si s chutí smlsnete. Pravděpodobně vám však nenávratně změní vnímání.

Ukázka z knihy

Jobbiho myšlenky pluly jako rybičky v akváriu. Máchaly ploutvemi, pohybovaly ocasem a některým zřejmě šplouchalo na maják. Zdálo se mu totiž, jako by se vzájemně okusovaly, z čehož měl občas nutkavý pocit, že se zblázní. Někdy – třeba jako právě nyní – si přál vypustit akvárium, nevěděl však jak a nebyl si ani jistý, čemu přesně by to pomohlo, protože už teď se v tom plácal jako ryba na suchu.

Přečtěte si i zbytek ukázky.

O autorovi

Petr Neckář je po rituálech se silnými přírodními psychedeliky fascinován vědomím a kosmickou hrou, kterou sníme sami v sobě. Baví ho zkoumat podstatu reality a je velmi zaujat možnostmi toho, jak svým stavem bytí můžeme ovlivnit vlastní prožitky a jejich vnímání. Psaní mu poskytuje notnou dávku sebereflexe a možnost proměnit hlas v hlavě, který jede od rána do večera, v něco smysluplného.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

Jaroslav Konvička, který nedávno přispěl také do naší rubriky Čtení ke kávě, vydal novou knihu, která vypráví o mladém učiteli. Společně s ním budete prožívat jeho komplikovaný vztah k otci i k sobě samému, ale také se prostřednictvím jeho příběhu podíváte zblízka i na český školský systém.

Učytelskej

Autor: Jaroslav Konvička

Počet stran: 223
Vazba: brožovaná
Formát: 126×188mm
ISBN: 978-80-7629-036-5
Doporučená cena: 310 Kč

Knihu Učytelskej vydalo nakladatelství Talent Pro ART.

Až do 14. října 2021 můžete tuto knihu vyhrát v naší soutěži.

Čenda je učitel. Bylo těžké si to přiznat.
Život měl nalajnovaný jako fotbalový stadion. Když se ho v dětství zeptali, čím hodlá být, až vyroste, otevřel ústa nabitá slovy jako kosmonaut, kovboj, traktorista, ovšem otec s ním měl jiné plány. Zatímco před tabulí válčí se třídou čtrnáctiletých rošťáků a jeho donkichotská povaha naráží na zkostnatělost školství, ve volném čase svádí vnitřní boj o vlastní identitu.
Učytelskej je sondou do duše mladého kantora z pohraničního městečka v zapomenutém kraji, který se dostane na samou hranu vlastní důvěry v systém, jenž nás obklopuje několik set let. Se sarkasmem sobě vlastním se vydává na „donquijotský“ boj se zarezlými školskými mlýny i společenskými předsudky. Pomůže mu láska k mladé asistentce najít cestu z labyrintu sebelítosti? Podaří se mu napravit pošramocený vztah s otcem? Může se vůbec učitel transformovat zpět v člověka? A přestanou se někdy uživatelé Twitteru hádat?

Jaroslav Konvička ve své třetí knize přichází se satirickým románem o neduzích českého školství a společnosti, o pátrání po smyslu a úprku před jiskrami syndromu vyhoření.

Ukázka z knihy

Čenda je učitel.
Bylo těžké si to přiznat.
Pokaždé v něm při té myšlence trochu škubne, žaludek se mu sevře a obličej zkřiví, jako když ho před dvaceti lety ve školní jídelně nutili jíst žemlovku. Obecně to považuje za urážku na cti.
Proč to dělá?
Když se ho v pěti letech babičky, strejdové, tety a rodinní přátelé na jedné zahradní grilovačce ptali, čím hodlá být, až vyroste, zhluboka se nadechl, rozzářil se nadšeným úsměvem a otevřel ústa nabitá slovy jako kosmonaut!, kovboj!, traktorista!, když vtom se z úst jeho táty do vesmíru nenávratně roznesla věta: „Pude na gympl a pag bude učitelem. Je to fajna robota. Nohy v teple, pěkny plat a duchod jisty, že jo, prcku?“

O autorovi

Jaroslav Konvička vystudoval anglickou filologii a pracuje jako učitel a lektor angličtiny. V deseti letech přečetl svou první knihu Dvacet tisíc mil pod mořem, a od té doby literatuře naprosto propadl. Tvorba vlastních příběhů pro něj tedy byla dalším logickým krokem. Na svou dětskou zvídavost a touhu po poznání nezapomněl. Jeho příběhy jsou provázeny hloubáním nad lidskou existencí, tu a tam i špetkou magického realismu. Jeho prvotinou je sbírka kontemplativních povídek s názvem Kdysi dávno v budoucnu (2. vydání, MaHa, 2020). Dlouhodobě pracuje na románu s motivem reinkarnace, přičemž se věnuje také tvorbě kratších děl. V novele Mamince se budeš líbit (MaHa, 2020) čtenáře překvapil příběhem o mladé učitelce, toužící po štěstí. Zkušenosti ze své pedagogické praxe však nejobsáhleji zužitkoval v knize Učytelskej (Talent Pro Art, 2021), satirickém románu z prostředí základní školy, který do značné míry reflektuje stav dnešního školství, ale také společnosti jako takové.

Zdroj informací: Čtení ke kávě

————————————————

Jestliže jste si oblíbili tvorbu známého dramatika a režiséra Davida Drábka, určitě vás bude zajímat i jeho prozaický debut nazvaný Ochechule. Jedná se o soubor několika příběhů a několika postav a dotýká se až samotné existenciální podstaty života. Kniha vychází v nakladatelství Akropolis.

Ochechule

Autor: David Drábek

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 150×225 mm
ISBN: 978-80-7470-401-7
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Ochechule vydalo nakladatelství Akropolis.

Prozaický debut známého a oceňovaného dramatika a režiséra Davida Drábka (* 1970) se vzpírá jakékoli definici. Příběh života po životě v krajině podivného a fatálního časoprostoru postupně graduje a sklene se v krasosmutně humanistickém vyprávění. Dobrodružství necelé desítky postav, jež je s existenciální ne-logikou a ne-výběrem vržena do situace „po smrti“, provede čtenáře zábavnou i přemýšlivou formou pomyslným labyrintem světa a popem srdce, tak jak tyto vlastnosti známe z nejlepších dramatikových her (Akvabely, trilogie Jedlíků čokolády ad.). Příběh Davida, Obry, Gabriela, manželů Fenkových, biblických Adama a Evy, i eponymní Stařeny a lehce hororové Emílie Dřevojánkové pobaví i pozuráží čtenáře malé i velké, včetně nečtenářů. Tento dlouho očekávaný prozaický debut dramatika se vzpírá jakékoli definici…

Ukázka z knihy

Poprvé jsem tady viděl východ slunce. Slunce? Nevím, nechtějte to po mně vědět. Mohlo to být slunce, ale taky nějaká jiná hvězda. Přívětivá, hřející, vtahující, postupem času víc a víc oslepující. Poušť kolem už tak líbezná nebyla. Nekonečná písečná pláň s občasnými vykotlanými zuby černých kamenů. Krajina malířky Toyen.
Bavilo mě, že vidím podle chuti do všech stran, aniž bych se musel otáčet. Vševidoucí želé. Gabriel kvůli mně odešel čůrat dál než obvykle, očividně mu můj zrakový rádius vadil víc než Obřin.

Koukněte na celou ukázku z knížky.

O autorovi

David Drábek je dramatik a režisér, vystudoval filmovou a divadelní vědu na Filozofické fakultě Univerzity Palackého a potom nastoupil jako dramaturg do Moravského divadla v Olomouci. Mezi lety 1993 a 2003 působil jako umělecký vedoucí Studia Hořící žirafy. Režíroval v mnoha českých divadlech včetně Národního divadla a Divadla na Vinohradech, v letech 2005–2007 byl stálým režisérem pražského Divadla Minor. Od roku 2009 byl osm let uměleckých šéfem Klicperova divadla v Hradci Králové. Je autorem tří desítek divadelních her, za něž byl mnohokrát nominován na Cenu Alfréda Radoka, resp. Cenu divadelní kritiky, pětkrát pak byl oceněn, a to za hry Jana z parku, Akvabely, Náměstí bratří MašínůJedlíci čokolády. Od sezony 2018/19 je stálým režisérem Městských divadel pražských.

Zdroj informací: narodni-divadlo.cz

————————————————

Nová sbírka povídek vyšla Mirku Vostrému v nakladatelství Tofana. V jeho novince najdete příběhy, u kterých se zasmějete, zamyslíte a možná se budete i trochu bát. Naladit se na knihu můžete i prostřednictvím naší rubriky Čtení ke kávě, do níž autor přispěl svými texty.

Čarodějnice

Autor: Mirek Vostrý

Počet stran: 186
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-88318-05-7
Doporučená cena: 200 Kč

Knihu Čarodějnice vydalo nakladatelství Tofana.

Autor opět přináší čtenářům to, co si oblíbili: povídky nabité dějem, trochou záhadna, humoru a snad i něčeho k zamyšlení.

Čarodějnice je čtvrtou autorovou sbírkou povídek, která vychází v nakladatelství Tofana. Najdete v ní směs napětí, záhadna a humoru. Některé příběhy jsou na vážnější téma a přinášejí i příležitost k zamyšlení, jiné jsou čistě pro pobavení. Do té první skupiny patří například příběh Vrah mého táty. Pátrání po tom, proč má jiné příjmení než zbytek rodiny, přivede mladého muže nejen do problémů, ale také k poznání, kdo je jeho otec. Projekt pana Steinera si naopak klade za cíl vás zaujmout a nezatěžovat vás hlubokými myšlenkami.

Ukázka z knihy

Vojín Masařík několik dlouhých vteřin nevěřícně civěl na svobodníka Pažouta: „Děláš si srandu, Otouši? Omrzel tě život?“
„No řekněte, není blbej?“ otočil se ke dvěma kamarádům, kteří měli ve tváři podobný výraz jako on. „Jen vystrčí tu svoji bláznivou makovici, tak je po něm. K čertu, nečumte jako když neumíte do pěti počítat, řekněte mu taky něco!“
Vojín Pomezný neochotně přitakal: „Má recht, Otouši, tohle není dobrej nápad. Chvályhodnej je, ne že ne, ale taky je nebetyčně blbej.“
„Jo, ustřelí ti hlavu dřív, než stačíš říct veselý Vánoce,“ přidal se vojín Šulc.

Přečtěte si i zbylou část ukázky.

O autorovi

Mirek Vostrý je ženatý, má tři děti a pracuje jako bankovní úředník. Rád cestuje po Česku, Slovensku ale i jinde pěšky, na kole nebo na kanoi. Jeho srdeční záležitostí je Podkarpatská Rus. Kromě nových míst ochotně objevuje i zajímavá piva a baví ho fotografování. Ke svým zálibám připojil také psaní povídek; na labelu TOFANA začal vydáním sbírek Noční výpravčí a Kočičák (obě 2018).

Zdroj informací: nakladatelství Tofana


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Kupujete si knihy současných českých autorů? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDen šílenství

Junek, Petr

Élysion, nakladatelství s. r. o., 2021

zobrazit info o knizeNebe Nebo

Neckář, Petr

Pointa, 2021

zobrazit info o knizeUčytelskej

Konvička, Jaroslav

Talent Pro ART, 2021

zobrazit info o knizeOchechule

Drábek, David

Akropolis, 2021

zobrazit info o knizeČarodějnice

Vostrý, Mirek

Tofana, 2020

Napsat komentář