Převozník

Patricny_Prevoznik
Víte, kolik významů má slovo převozník?

Byl na Sázavě přívoz je kniha od Jana Morávka, naposled myslím vyšla v r. 88.
To je zvláštní – všechny řeky až na Labe jsou v Česku ženy – tedy alespoň podle jména (a jak krásná ta jména jsou – Úhlava, Radbuza, Mže…).
Přívozy jsou jedním z příkladů začlenění různých dopravních prostředků do Pražské integrované dopravy, pomáhají zkracovat cesty přes řeku… Na přístavní molo vstupujte na pokyn převozníka, pro nástup až po výstupu cestujících.
(Doprava v Praze)

Pro mě byl převozník až donedávna Charon, který převážel duše zemřelých a řádně pohřbených lidí přes řeku Styx a jen tam, do té šedé říše, nazpět nikdy.
A poměrně nedávno jsem narazil na tohle slovo ve významu, který jsem načtený neměl. Bylo to pro mě překvapení.
Představte si, že se s vámi rozejde vaše milovaná osoba nebo vy s ní. A ona si honem, nejradši hned najde jiného… Za mých časů se tomu říkalo vytloukat klín klínem a nemá to nic společného s dívčími klíny, jak jsou opěvovány v písních. Je to opravdu reálný příměr z oblasti práce se dřevem. Když vám při štípání kuláče uvízl ve spáře klín, natloukli jste nad, či pod něj jiný a tím došlo k uvolnění, takže první vypadne.
A dneska je převoznice/převozník ten, kdo vás převeze přes bolestnou a smutnou dobu po ztrátě miláčka a pomůže vám vyrovnat se s ní. S tou ztrátou.
Mnozí tihle převozníci ani nevědí, že jsou převaděči, mnohdy ani jejich smutní bolestíni to nevědí. Ale o to je to zajímavější! V duchu si hned představuju regule literární soutěže pro seniory na téma „Převozník“.
Ostatně věděl sám Charon, kým je? Vybíral peníz, který pozůstalí vkládali zemřelým pod jazyk – právě pro Charona. Nevím, k čemu mu ty peníze byly… Možná si pro zábavu chrastil pytlem.
A se vším, co jsem tu napsal, úzce souvisí legendární příběh lásky Orfea a Euridiky.

nadarmo prosícímu, když ještě jednou chtěl přejíti,
bránil převozník…

Takto cituje Valja Stýblová Ovidia v knize Nenávidím a miluji (II. vyd., Čs. spisovatel).
V knize není uveden překladatel a onen výše uvedený citát je chyba. Když se totiž – podle báje – Orfeus ohlédl, což nesměl, Euridika zkameněla.

A opět Ovidius, tentokrát správně:

Orfeus nadarmo prosil (Charona), chtěl podruhé přeplout (do Říše mrtvých za Eurydikou), však marně,
Charon už nevpustil jej
(Proměny, 10)

Kdybych kdysi dávno nematuroval z latiny, ani bych si toho nevšiml. Taky by se nic nestalo. Takhle jsem se jen trochu zavytahoval před… převoznicí?


Martin Patřičný

Martin PatricnyAutor je výtvarník-dřevař, vypravěč. Řemeslu se vyučil soukromě u svého strýce řezbáře a soustružníka dřeva. Za totality pracoval v dělnických profesích, např. jako dřevorubec, skladník, řidič. Od roku 1988 se plně věnuje výtvarné práci se dřevem. Byl spoluautorem scénáře a průvodcem 26 díly velkého televizního dokumentu Kus dřeva ze stromu – Nadace Dřevo pro život, režie Bedřich Ludvík, ČT 2/ 2008, 2009. V roce 2000 s Václavem Větvičkou a Hanou Hegerovou vyhlásili Den stromů, původně Den stromů a dřeva, 20. 10. 2000 poprvé. Národní muzeum je podpořilo výstavou Den stromů (M. Patřičný, J.  Michálek). Patřičný má za sebou přes sto výstav v tuzemsku, např. 1993 – Rudolfinum, Praha, 1995 – Lichtenštejnský palác, HAMU, 1998 – Obecní dům a Národní muzeum v Praze, 2002 – Akademie věd… Pravidelně vystavuje na Světě knihy. Pro For Arch připravil dvě rozsáhlé výstavy o dřevě. V zahraničí vystavoval mj. v roce 2003 v Haagu a Naardenu, 2006/7 – Salon Nezávislých, Paříž, (Německo, Rakousko, Dánsko, Švédsko, Belgie, Itálie) a mimo Evropu roku 2008 v Torontu – North York Centre Library. Martin Patřičný vydal tyto knihy: Pracujeme se dřevem (v roce 2017 vyšlo 5. vydání), Dřevo krásných stromů (tři vydání), Monografie (2009), Kus dřeva ze stromu poznání (s Bedřichem Ludvíkem), Všecky krásy dřeva (2014), Jako v nebiPatřičná Čítanka (2014), Velká kniha o dřevě (2016). Od roku 1998 uspořádal řadu „Dřevěných večerů“ – diskusních i hraných s poesií a živou hudbou v Národním muzeu v Praze, Městské knihovně Praha a dalších městech ČR. Autorovi nedávno vyšla nová kniha Akord a jiskry!!!

Martina Patřičného můžete také 2x týdně vídat na ČT2 v pořadu Kus dřeva ze stromu. Nenechte si pořad ujít!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšecky krásy dřeva
Patřičný, Martin

Grada, 2014

zobrazit info o knizeVelká kniha o dřevě

Patřičný, Martin

Universum, 2019

zobrazit info o knizePracujeme se dřevem
Základní příručka

Martin Patřičný

Grada, 2010

zobrazit info o knizeJako v nebi

Patřičný, Martin

Agentura KRIGL, 2012

zobrazit info o knizePatřičná čítanka

Patřičný, Martin

Jonathan Livingston, 2014

zobrazit info o knizeKus dřeva ze stromu poznání

Patřičný, Martin - Ludvík, Bedřich

Edice České televize, 2011

zobrazit info o knizeAkord a jiskry
Povídky

Patřičný, Martin

Brána, 2021

zobrazit info o knizePatřičný. Monografie

Patřičný, Martin

Jonathan Livingston, 2014

zobrazit info o knizeTajemství dřeva

Patřičný, Martin

ISMC Bohemia, 2018

Napsat komentář