Vyrazte do přírody

Knizni tipy_S knihami do prirody
S dnešními tipy se vydáme poznávat přírodu, která nemusí být vždy jen za hranicemi velkoměst, ale i přímo v nich. Budeme pozorovat ptactvo, učit se fotografovat krajiny a dopřejeme v ní více svobody i našim dětem.

Centra měst i periferie, vesnice, městské lesy a parčíky, říčky a rybníky – všechna tato místa představují domov nejrůznějších druhů ptáků. Seznamte se s nimi blíže díky přehlednému a fotografiemi doplněnému průvodci Radost z pozorování ptáků ve městě a okolí od Michaela Schmolze.

Radost z pozorování ptáků ve městě a okolí

Autor: Michael Schmolz
Přeložila: Michaela Šimková

Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
Formát: 135×195 mm
ISBN: 978-80-271-3011-5
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Radost z pozorování ptáků ve městě a okolí vydalo nakladatelství Grada.

Moderní průvodce přírodou je speciálně zaměřen na ptáky žijící v sousedství lidí. Ptáci jsou rozděleni podle pravděpodobnosti výskytu – ti, které uvidíte určitě, ti, které uvidíte pravděpodobně a ti, které uvidíte se štěstím. Portréty jednotlivých ptáků jsou většinou na dvě stránky, doplněné fotografiemi a spoustou zajímavých informací. Věnujeme se ptákům, kteří žijí v centrech měst, na předměstích a vesnicích, v parcích či městských lesích, u rybníků, řek a jezer. Zábavný průvodce ptačím světem – šitý na míru všem, kdo rádi pozorují ptáky ve svém okolí, a těm, kteří propadli birdwatchingu.

————————————————

Knížka Pražské ptactvo od Veleslava Wahla vás vezme na procházku starou Prahou a minulostí. Zjistěte, jak se za více než půlstoletí proměnilo ptactvo žijící v našem hlavním městě i jeho okolí.

Pražské ptactvo

Autor: Veleslav Wahl
Ilustrovala: Štěpánka Jislová

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-698-9
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Pražské ptactvo vydalo nakladatelství Leda v edici Vestoje žít.

Tato kniha pojednává o dvou zdánlivě málo souvisejících věcech: v první řadě o pražské avifauně, v druhé o hrdinném, tragickém osudu mimořádně statečného a mravně zralého, schopného a obětavého mladého muže, jenž dává příklad nezávislého a zodpovědného uvažování, rozhodování, cílevědomosti a pracovitosti. Jeho bývalí souputníci, přátelé a političtí protivníci mu připravili strašlivý konec. V bravurně zvládnutém odborném textu autor předkládá výsledky vlastních pozorování, jež prováděl už od roku 1936, kdy se ve svých čtrnácti letech začal ornitologii intenzivně a vážně věnovat. Poskytuje cenný doklad o stavu ptactva na území našeho hlavního města v první polovině 20. století, a tedy skvělý výchozí materiál pro dnešní srovnání. Kniha přináší mnoho poznatků z oboru biologie ptáků, brilantní postřehy o vztahu ptáků a jejich prostředí i stále platné názory týkající se ochrany ptactva. První část knihy se zabývá jednotlivými pražskými biotopy, vztahem světa ptáků a světa lidí, ptačím zpěvem a věnuje se i „průtahu“ ptáků Prahou. Rozsáhlejší druhá část popisuje jednotlivé ptačí obyvatele našeho hlavního města – každý druh je stručně popsán, je uvedeno, v jakém žije prostředí, kde se vyskytuje v Čechách a kde žije v Praze a jejím okolí.

 

Ukázka z knihy

Prazske ptactvo_ukazka

 

O autorovi

Veleslav Wahl se narodil 15. května 1922 v Praze a v roce 1940 složil maturitu na pražském reálném gymnáziu. Poté co jeho otec a strýc skončili na nacistickém popravišti, ukryl se s pomocí přátel v pražské zoologické zahradě, kde pracoval až do konce války. Jako sedmnáctiletý založil mládežnickou zpravodajskou skupinu, jež se v roce 1943 spojila se skautskou odbojovou skupinou, které velel. V květnu 1945 už jeho velení podléhala tzv. Zpravodajská brigáda v počtu 1500 mužů i chlapců, hlavně skautů, napojená na centrálu zahraničního odboje v Londýně. Po válce byl Wahl vyznamenán Československým válečným křížem 1939 a dalšími vyznamenáními. Ještě v roce 1948 Veleslav Wahl zapojil do činnosti odbojové skupiny majora Jaromíra Nechanského a pomáhal organizovat domácí třetí odboj. Zatčen byl 7. 9. 1949 a dne 22. dubna 1950 odsouzen k trestu smrti. Podal žádost o milost, tu mu ale zločinecký prezident Klement Gottwald, který má na svědomí řadu lidských životů, neudělil. Komunistický režim popravil Wahla 6. června 1950 v jeho osmadvaceti letech. V roce 1995 byl Veleslavu Wahlovi udělen Řád bílého lva in memoriam. Více informací najdete na webu nakladatelství Leda.

————————————————

Kdo z nás by neobdivoval krásné krajiny na povedených fotografiích? Určitě jste také někdy zatoužili vytvářet takovéto profesionální fotky. Ale jak na to? Poradí vám zkušený fotograf Scott Kelby a jeho kniha Fotografujeme krajiny.

Fotografujeme krajiny

Jak zachytit krásu krajin na fotografii
Autor: Scott Kelby
Přeložil: Pavel Kristián ml.

Počet stran: 236
Vazba: brožovaná
Formát: 152×225 mm
ISBN: 978-80-7413-436-4
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Fotografujeme krajiny vydalo nakladatelství Zoner Press.

Všichni milujeme fotografie krajiny. Obrázky toho, jak se mlha valí údolím, jak se na hladině jezera zrcadlí zasněžené kopce nebo jak vodopád v krásných sametově jemných pramíncích stéká po skále. Rádi se na ně díváme, dlouho, dlouho… a říkáme si, jak je možné, že to takhle úžasně dokázal někdo vyfotit. Chcete to vědět? Scott Kelby je ten pravý, kdo vám to řekne jasně a stručně. Tak si s ním pojďte zafotit! V knize Fotografujeme KRAJINY vám Scott vysvětlí vše, co pro fotografování krajin potřebujete znát. Seznámí vás s nezbytnou technikou, prozradí různé vychytávky, které vám usnadní práci (i život), a také konkrétní postupy, jak dosáhnout přesně toho snímku, jaký si představujete. Zabývá se také pro krajináře nezbytným postprocesem a na závěr si pro vás připravil oblíbené „fotorecepty“ ze svojí krajinářské kuchyně. Skvělé je, že kniha je sestavená tak, abyste mohli libovolně přeskakovat na různá témata, která vás zajímají.

 

Ukázka z knihy

Fotografujeme krajiny_ukazka

Prohlédněte si celou ukázku.

 

O autorovi

Scott Kelby je světově uznávaný fotograf, grafik a oceňovaný autor desítek knih o digitální fotografii a grafice. Jeho kniha The Digital Photography Book, part 1 je nejprodávanější knihou o digitální fotografii v historii. Mimo to je Scott Kelby editorem, vydavatelem a spoluzakladatelem magazínu Photoshop User, šéfredaktorem a vydavatelem časopisu Lightroom a asi nejžádanějším školitelem fotografických programů od společnosti Adobe na světě. V češtině vyšly již desítky jeho knih, např. Digitální fotografie v Lightroomu 6 a CCDigitální fotografie v Adobe Photoshop CS6Fotografické postupy ŽIVĚJeště lepší Fotografické postupy ŽIVĚNasvítit, fotografovat, retušovatDigitální fotografie 4 nebo Profesionální retušování portrétů, Tipy a triky pro Photoshop aj.

Zdroj informací: Albatros Media

————————————————

Dejte dětem svobodu je zajímavá kniha, v níž Lenore Skenazy učí úzkostné rodiče, jak se zbavit přílišné opatrnosti, a jak dovolit dětem normálně žít. Naučme naše potomky, jak správně reagovat v běžných životních situacích, místo abychom je před vším přehnaně ochraňovali.

Dejte dětem svobodu

Ať mohou ven a zkoumat svět
Autorka: Lenore Skenazy

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7593-245-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Dejte dětem svobodu vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Naučme děti, jak bezpečně přejít přes ulici, že nikdy nesmí nikam chodit s cizími lidmi, ale mohou s nimi mluvit, a dopřejme jim volnost, jakou jsme si užívali my, ať mohou ven a zkoumat svět. Autorka této knihy se v USA proslavila jako „nejhorší matka na světě“. Nechala totiž jet svého devítiletého syna samotného domů newyorskou MHD, a když o tom pak napsala do novin, snesla se na její hlavu vlna kritiky. Po této zkušenosti napsala knihu, v níž vysvětluje, proč je současný trend usilovného ochraňování dětí před běžnými životními situacemi i případnými obtížemi přehnaný, a učí úzkostné a hyperprotektivní rodiče zbavit se strachu, aby dětem svou přílišnou opatrností neprokazovaly jen „medvědí službu“.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Líbila se vám dnešní výprava do přírody? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRadost z pozorování ptáků ve městě a okolí

Schmolz, Michael

Grada, 2021

zobrazit info o knizePražské ptactvo

Wahl, Veleslav

Leda, 2021

zobrazit info o knizeFotografujeme krajiny
Jak zachytit krásu krajin na fotografii

Kelby, Scott

Zoner Press, 2021

zobrazit info o knizeDejte dětem svobodu

Skenazy, Lenore

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

Napsat komentář