Cesta za dokonalou fotografií

f
Fotograf a odborník na Photoshop Scott Kelby se rozhodl ukázat čtenářům cestu k dokonalým fotografiím. Poukazuje na tipy a triky, díky kterým budou i vaše fotografie vypadat profesionálně.

Scott Kelby je muž mnoha profesí. Je to fotograf, grafik, publicista, autor řady bestsellerů a odborník na Photoshop, lektor kurzů Adobe Photoshop, šéfredaktor magazínu Photoshop User a prezident americké National Association od Photoshop Professionals. Právě na práci s Photoshopem je zaměřená jeho nová publikace Nasvítit, fotografovat, retušovat (v originále Light it, shoot it, retouch it), kterou v roce 2012 vydalo nakladatelství Computer Press společnosti Albatros Media a. s.

Na prvních stránkách knihy je detailní obsah, kde se dozvídáme, co konkrétně nás v následujících třinácti kapitolách čeká. Každá kapitola nese vlastní název odvozený od toho, jaké osvětlení se bude při pořizování snímku používat, najdeme zde tedy například kapitoly s názvem Klasické nastavení se třemi světly, Tvrdé osvětlení se dvěma světly, Dramatické osvětlení dvěma světly, Aranžmá tří světel s odleskem objektivu a další. Každá kapitola se dále dělí na čtyři podkapitoly, které jsou pořád stejné – Aranžmá, Přehled výbavy, Nastavení fotoaparátu a Úpravy v počítači.

Autor poukazuje na úpravy, které může potřebovat i běžný fotograf. Přidělat pár vlasů, vymazat nedokonalosti pleti, rozzářit oči, přenést model do jiného prostředí, to všechno a mnohem více zvládnete i vy. Že se vám to nezdá? Scott Kelby sice předpokládá u čtenářů elementární znalost Photoshopu, ale já si dovolím tvrdit, že to jde i bez toho. Všechny úkony představuje detailně krok za krokem, vždy přesně popíše, kam máme kliknout, a pro ještě větší přehlednost a srozumitelnost je každý krok doplněn patřičným obrázkem.

Výhodou knihy je bezesporu to, že ji nemusíte číst souvisle jako román, stačí si v obsahu vyhledat, co vás konkrétně zajímá, a přesunout se na požadovanou stranu. Další výhodou, která mě vskutku mile překvapila, je možnost stáhnout si z webu pana Kelbyho všechny fotografie, jejichž úpravy v knize popisuje, a zkoušet si je zároveň s knihou. Z vlastní zkušenosti potvrzuji, že to skutečně funguje, sama jsem si fotografie stáhla a zkusila je upravit, s návodem od Kelbyho je to hračka. Znáte lepší způsob, jak se to naučit? Já ne.

Photoshop je stále populárnější, málokterá fotografie, kterou vidíte v médiích nebo na internetu, je přirozená. Pokud rádi fotografujete a toužíte po tom, aby vaše fotografie konkurovaly těm světoznámým, pořiďte si publikaci Scotta Kelbyho, je to opravdový odborník, který ví, jak poradit, a činí tak s radostí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNasvítit, fotografovat, retušovat
Od prázdného ateliéru k profesionálním snímkům

Kelby, Scott

Computer Press, 2012

Napsat komentář