Dobrodružné příběhy pro děti

deti-si-ctou
Hlavním pojítkem dětských knih, které jsme pro vás vybrali, je dobrodružství, a to v různých podobách a formách, ať už se jedná o psaní blogu během prázdnin či cestování do minulosti. Nechybí ani řešení problémů v rodině nebo překonávání zdravotních překážek při plnění snů.

Hned první knihu ocení hlavně ti čtenáři, kteří si raději prohlíží ilustrace a doprovodné nákresy. Hlavní hrdina si totiž místo deníku začne psát blog a jedna mylná domněnka povede k prázdninovému dobrodružství.

Před Patem, spolužákem Elly, jsou celé letní prázdniny. Dostane od učitele úkol na prázdniny: má si psát deník. Protože ale „deník“ je trochu zastaralý pojem, začne Pate psát blog, který sdílí se svými spolužáky (dobře známou Ellou, Hannou, Tukkou, Sampou, Provokatérem a ostatními). Zatímco všichni někam jedou, Pate zůstane doma a dostane na starosti Ema. Kdo to asi je? Pate je ale koumák a usoudí, že Emo nemůže být přece nikdo jiný než pštros. To je jasné! A tak začne pro svého prázdninového kamaráda připravovat hnízdo a pilně studuje život pštrosů. Emo je ale úplně jiný ptáček. A o dobrodružství s ním není nouze.
Kniha je určena především dětem, které „nerady čtou“. Příběh je bohatě prokládaný obrázky, nákresy, blogovými záznamy a online konverzací. Jednotlivé kapitoly jsou krátké, mají spád. Celá kniha je vedena deníkovým způsobem, obsahuje krátké zápisky k jednotlivým dnům, které dohromady skládají Pateho prázdninový příběh.
Kniha je určena pro děti od 7–9 let.

Ukázka z knihy

Koumakuv blog

Koumákův blog

Autor: Timo Parvela
Přeložil: Michal Švec
Ilustroval: Pasi Pitkänen

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-262-1722-0
Doporučená cena: 215 Kč

Knihu Koumákův blog vydalo nakladatelství Portál, kde najdete další ukázky.

O autorovi

Timo Parvela je původní profesí učitel, píše pro děti i pro dospělé a ve Finsku je v oblasti dětské literatury nepopiratelnou hvězdou. Jeho knihy byly přeloženy do více než třiceti jazyků a získal za ně řadu ocenění. Série o Elle patří k těm vůbec nejpopulárnějším. V nakladatelství Portál již vyšly knihy Ella ve školeElla a kamarádi a Ella v Laponsku.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Edice Má to háček se rozrostla o další titul. Věnka má skvělou rodinu, vše se jí daří a nemá si na co stěžovat. Všechno se najednou změní, když její maminka propadne depresím. Dokážou jí pomoci?

Druhačka Věnka Václavíková má báječnou rodinu. Máma je ilustrátorka dětských knížek, táta vědec, který zkoumá počasí na polární stanici, a bratr Vašek se připravuje k maturitě. Věnka se učí dobře, má kamarády a nic jí nechybí. Jenomže neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Když máma onemocní depresí, Věnce se zdá, že maminku někdo začaroval. Je jiná. Všechno je divné, horší… Dokáže se rodina semknout a pomoci mamince zlou nemoc porazit?
Čtivě a bohatě ilustrovaná kniha vychází v rámci edice Má to háček, která dětem a jejich rodičům pomáhá s řešením životních problémů a složitých situací. Jednotlivé příběhy si kladou za cíl být inspirací a povzbuzením všem čtenářům, kteří se s nějakým háčkem musejí vyrovnávat.

Ukázka z knihy

Smutno se musi vyseptat_2.indd

O edici

V rámci řady Má to háček řady již byly vydány příběhy zaměřené na tato témata: autismus, ADHD, střídavá péče, téma sebedůvěry, diabetes a problémové chování. Jedná se například o knihu Řád sladkého sněhuláka či Šel jsem se psem. Každý příběh je doplněn o pracovní listy, které je možné si zdarma stáhnout na www.pasparta.cz.

Smutno se musí vyšeptat

Autorka: Lenka Rožnovská
Ilustrovala: Kristýna Plíhalová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 163×200 mm
ISBN: 978-80-00-06140-5,978-80-88290
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Smutno se musí vyšeptat vydalo nakladatelství Pasparta, kde najdete další ukázky i pracovní listy.

O autorce

Lenka Rožnovská se ve své tvorbě soustředí na děti předškolního a mladšího školního věku. Už v první třídě na dotaz, jaké si zvolí povolání, odpovídala, že jednou bude spisovatelkou. Její sen se začal uskutečňovat v roce 2007, kdy do časopisu Sluníčko začala psát pohádky na pokračování. Od té doby vydala několik desítek knih. Také spolupracuje s knihovnami na projektech, které podporují čtenářskou gramotnost. Prvotina, která jí vyšla v nakladatelství Albatros, nese název Vlkovi tě nedám! a propojuje reálný svět se světem dětské imaginace. Je vdaná, má dva syny. Přečtěte si její příspěvek v naší rubrice Čtení ke kávě.

Zdroj informací: Albatros Media

————————————————

Bára za pomoci kouzelného atlasu cestuje opět do minulosti, tentokrát se ocitne mezi Vikingy. Stane se svědkem domlouvání zákeřné zrady a bude se muset vydat na nelehkou pouť…

Tentokrát Báru přenese kouzelný atlas do noční tmy na břehu jezera u Novgorodu v 10. století. Schována za keřem tam vyslechne dva spiklence, kteří plánují úkladnou a rafinovanou vraždu jakéhosi Sigurda. Je v ní sice malá dušička, ale když ví o plánované vraždě, musí přece něco udělat! A tak se Bára rozhodne Sigurda varovat. Shodou okolností se seznámí s jeho synem Hálfdanem a oba se pomocí lsti dostanou na loď, s níž Sigurd odplouvá za obchodem do Kyjeva a v jejíž posádce jsou oba spiklenci. Báru čeká napínavé a nelehké putování se seveřany po velkých řekách, které ve středověku tvořily dálnici „iz Varjag v Grjekii“, tedy z Novgorodu do Cařihradu, a přesvědčí se o tom, že vikinské souboje mají do elegantního baletu v podání tří mušketýrů hodně daleko. Celou dobu navíc nesmí spustit s očí ty lumpy, kteří chtějí sprovodit ze světa Sigurda a dokonce i Hálfdana, a musí přijít na to, jak je usvědčit. Navíc si láme hlavu otázkou, jak to, že muži, kteří o sobě tvrdí, že jsou vikingové, nemají rohy na přilbách. Jsou to vůbec vikingové? Jeden ze Sigurdových spolubojovníků jí na samém konci dobrodružství připraví opravdu nečekané překvapení…

Ukázka z knihy

„Tak nasedat, mladá dámo!“ pobídl tatínek Báru.
Bára vklouzla do auta a zapnula si pás. Maminka právě vycházela z branky a branka příšerně zavrzala. Jako by zívala. Íiiiiiýýýýýíííííí. Bára se jí po ránu nedivila.
„Luboši, tys to ještě nenamazal,“ spíš oznámila než se zeptala maminka a přirazila branku trochu prudčeji, než musela. (str. 7)

Doporučujeme

Bára už navštívila řadu zemí a různé historické éry:

zobrazit info o knizezobrazit info o knizezobrazit info o knizezobrazit info o knizezobrazit info o knize

Vikingové

Záhada rohatých přileb
Autorka: Veronika Válková
Ilustroval: Petr Kopl

Počet stran: 172
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-247-4762-0
Doporučená cena: 179 Kč

Knihu Vikingové vydalo nakladatelství Grada. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

PhDr. Veronika Válková vystudovala latinu a historii na FFUK a oba tyto předměty vyučuje na šestiletém Gymnáziu Na Pražačce v Praze 3. Sama je absolventkou výtvarné větve tohoto gymnázia. Pod pseudonymem Adam Andres publikuje fantasy – dnes již kultovní sérii Wetemaa (více na www.wetemaa.cz). Pro SPN napsala řadu učebnic dějepisu pro ZŠ a gymnázia a metodických příruček k těmto učebnicím. Má pravidelný sloupek v časopise Rodina a škola. Kromě psaní ráda cestuje po Evropě i mimo ni (nejraději na Island), hraje na klavír, fotografuje (zvlášť broučky), vyšívá, studuje cizí jazyky, učí se kreslit ve Photoshopu, zabývá se etymologií, antroponomastikou, vulkanologií a vůbec vším, co se kde šustne.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Příběh plný optimismu a naděje se stal hned po svém vydání bestsellerem. Ukazuje chlapce, kterého ani obrna nezastavila v plnění jeho snů. Kniha se dočkala i filmového zpracování a nyní si ji můžete vychutnat i v dramatizované zvukové podobě.

Příběh statečného chlapce s velkou touhou.
Román australského spisovatele
Alana Marshalla Už zase skáču přes kaluže, který prvně vyšel v roce 1955, se brzy stal světovým bestsellerem a oslovuje čtenáře i dnes. Autor v něm zachytil zkušenosti ze svého dětství. V šesti letech onemocněl obrnou a v knize popisuje prožitky spojené s ochrnutím pohledem dítěte, které není ovlivněno předsudky a strachem dospělých. Alan svůj úděl přijímá, jak je, a nepochybuje, že bude moci znovu dělat všechno stejně jako ostatní kluci. I když se některé objektivní skutečnosti nedají jednoduše změnit, záleží na přístupu k nim. Člověk se může svému neštěstí poddat, nebo odvážně hledat cesty, jak rozšiřovat své možnosti. Díky schopnosti nevzdávat se a spontánnímu optimistickému postoji se Alanovi podaří překonat tělesný handicap. S kamarády leze na stromy, objevuje okolí, a dokonce začne jezdit na koni. Vždyť od malička věděl, co bude v životě dělat: krotit divoké koně, stejně jako jeho táta.
Podle tohoto příběhu plného naděje a čisté dětské síly natočil v roce 1970 Karel Kachyňa stejnojmenný film, jehož děj zasadil scenárista Jan Procházka do moravského Tlumačova. Rozhlasoví tvůrci ve svém pojetí ponechali prostředí australského venkova počátku 20. století. I když příběh neposouvají do současnosti, jeho vyznění neztrácí na aktuálnosti, protože podstata v něm je nadčasová.

Už zase skáču přes kaluže (audiokniha)

Autor: Alan Marshall
Přeložila: Zora Wolfová
Interpreti: Viktor Kuzník, David Matásek, Jan Vlasák, Mikuláš Převrátil, Tereza Vilišová a další

Vazba: CD
Formát: 128×140 mm
ISBN: 8590236109926
Doporučená cena: 249 Kč

Audioknihu Už zase skáču přes kaluže vydalo nakladatelství Radioservis.

O autorovi

Alan Marshall (1902–1984) byl autorem většího počtu povídkových sbírek a románů z australského venkova. Nejznámější je jeho kniha Už zase skáču přes kaluže (naše ukázka).

Zdroj informací: nakladatelství Portál


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKoumákův blog

Parvela, Timo

Portál, 2021

zobrazit info o knizeSmutno se musí vyšeptat

Rožnovská, Lenka

Pasparta, 2021

zobrazit info o knizeVikingové
Záhada rohatých přileb

Válková, Veronika

Grada, 2013

zobrazit info o knizeUž zase skáču přes kaluže (audiokniha)

Marshall , Alan

Radioservis, 2021

Napsat komentář