Krátké čtení pro dlouhé chvíle

tipy-nahled
Úvahy o víře a lidských emocích nebo pohled do zákulisí politiky očima člověka, který se v ní denně pohybuje. Dnešní trojici knih si užijete stejně dobře v klidu domova i na cestách, kde oceníte krátké svižné počtení.

Jako první dnes představíme knihu, která potěší všechny čtenáře se zájmem o politiku. S autorem Rozpojených států Martinem Řezníčkem se podíváte až za oceán a společně poodhalíte mnohá tajemství americké politické scény. Úspěšný český novinář, který za touto knihou stojí, byl většině významných událostí osobně přítomen a může tak nabídnout autentický pohled na věc.

Rozšířené, aktualizované vydání úspěšného titulu. Mnozí si myslí, že Ameriku znají, málokdo ale tuší, že ji za svůj život plně nepozná ani leckterý Američan. Experiment trvající už dvě a půl století zbytek světa fascinuje. Martin Řezníček se takřka každý večer po dobu pěti let pokoušel divákům přiblížit změny, jimiž země prochází a které jsou možná nejhlubší za několik posledních dekád. Na Manhattanu radil Henrymu Kissingerovi s výběrem kravaty před rozhovorem o Václavu Havlovi. V Texasu strávil během hurikánu týden v bahně a dešti s lidmi, kteří přišli o vše kromě naděje, že bude líp. Z kuloárů Kongresu informoval o testech pevnosti americké demokracie, ze Silicon Valley o bezprecedentní technologické dominanci. Z Baltimoru během rasových nepokojů referoval o tom, jak se společnost založená na pravidlech a zákonech dokáže během jednoho odpoledne přetavit v totální anarchii s násilnostmi a rabováním. Kniha přibližuje barvité příběhy, které dohromady tvoří americkou výjimečnost. Místy vyvrací, jinde potvrzuje stereotypy, jež o USA máme – prostřednictvím lidí s českými kořeny, ale i těch, kteří o Česku nikdy neslyšeli. Vše v době klíčových tektonických posunů symbolizovaných prezidenty Obamou a Trumpem.
Druhé vydání je rozšířené o kapitolu, jež přináší pohled na dramatický konec mandátu prezidenta Donalda Trumpa.

Rozpojené státy

Amerika nejen televizní kamerou
Autor: Martin Řezníček

Počet stran: 310
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3469-8
Doporučená cena: 348 Kč

 

Knihu Rozpojené státy vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Stojím na kraji obrovského, honosného sálu, vůkol dámy a džentlmeni v perfektně střižených šatech i účesech. Palác Ministerstva zahraničí se v Londýně nachází naproti resortu financí, pod nímž zasedal Churchillův válečný kabinet. Zdi zažily a slyšely leccos.
Přistupuje ke mně dobře naladěný Vaz se sklenkou vína v ruce, obklopený suitou poradců a spolupracovníků: „Tak co jste potřeboval, jak vám můžu pomoci?“ „Chtěl jsem se vás zeptat, jestli byste se mnou strávil noc,“ říkám mu úplně vážně.
„Noc, hm, takovou nabídku jsem na recepci ještě nedostal,“ ušklíbá se on, jeho spolupracovníci a s nimi i část sálu, protože ti dobře ustrojení jen špatně předstírali, že nás neposlouchají.
„Můj bože, omlouvám se, samozřejmě že den. To je trapas. Chtěl bych s vámi strávit den natáčením o tom, jak se svými voliči mluvíte o Evropské unii.“
Tak jsme se zasmáli a ministr mi kupodivu dal svůj telefon. (str. 14)

Přečtěte si zbytek ukázky.

O autorovi

Martin Řezníček je moderátor hlavních zpravodajských relací České televize Události a Události, komentáře, bývalý zpravodaj ve Washingtonu (2012–2017) a autor stovek televizních reportáží a rozhovorů. Za svou dvacetiletou kariéru referoval z desítek zemí Evropy, Afriky i Asie. Jako redaktor a moderátor pracoval v české redakci BBC World Service v Praze a Londýně. Po 11. září 2001 přinášel pro BBC zpravodajství z pákistánsko-afghánské hranice. Vystudoval masovou komunikaci se zaměřením na mezinárodní studia na FSV UK.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Od konkrétních problémů současné politiky přejdeme k něčemu abstraktnějšímu – ke starostem, se kterými se člověk potýká uvnitř vlastní hlavy. Originální prvotina nadějné české autorky vás postaví proti strachu a úzkosti v nejrůznějších podobách a formách, které vás natolik pohltí, že knihu přečtete jedním dechem.

Strach. Strach prostupuje všemi povídkami, rozevírá všechny dveře, prokluzuje štěrbinami a třepí svět hrdinů. Literární prvotina Jany Vitíkové Na kusy se značně vymyká dnešní mladé „ženské literatuře“, od které již předem očekáváme zavedená schémata. V autorčině literárním světě je vše možné, její fantazie nezná hranic, protože se jedná o knihu zaplněnou bizarními emocemi. Hrdinové povídek jsou totiž ve značném rozporu s racionálními a mechanickými modely příčin a následku a vší logiky věcí a jednání. Jana Vitíková nám nabízí střety vnitřních světů jednotlivých postav s okolnostmi vnějšího prostředí, který není nikterak idylický. Jednotlivé povídky by se daly nazvat analýzami úzkosti.
Autorka nezapře svou lásku k dílu Franze Kafky, jehož „popis jednoho zápasu“, dovede rozvinout pomocí technik současné fantasy literatury a přiblížit tak svou práci současnému, a zejména mladému, čtenáři.

Na kusy

Autorka: Jana Vitíková

Počet stran: 232
Vazba: brožovaná
Formát: 127×205 mm
ISBN: 978-80-7530-265-6
Doporučená cena: 220 Kč

 

Knihu Na kusy vydalo nakladatelství Malvern.

Čtenářské recenze

Velice čtivá kniha. Autorka si příjemně hraje se slovy. Pouští uzdu svojí fantazii, ale nechává prostor i pro tu čtenářovu! Těším se na další knihy! Rozhodně doporučuji!

– durinka

Skvělá prvotina, těším se na další díla.

– petr6589

————————————————

Dnešní tipy zakončíme titulem, který mě osobně zaujal nejvíce. Pokud jste doteď neslyšeli o knihách Ladislava Heryána, pak jim určitě dejte šanci. Jeho nové dílo je sbírkou krátkých textů, v nichž pod každým písmenem abecedy najdeme jednu drobnou úvahu o světě. A vůbec se nemusíte bát, že by kniha z pera kněze byla nudná nebo moc odborná, naopak – texty jsou svěží a čtou se velmi dobře.

Krátká zamyšlení známého salesiánského autora Ládi Heryána vycházejí z nejrůznějších podnětů, často zcela banálních. Dotýkají se přitom vždy důležitých témat víry a spirituality v současném světě. Svižné, trefné texty dávají hlouběji nahlédnout do Heryánova života a ještě více zprostředkovávají jeho autentický pohled na křesťanskou víru a radostnou zvěst evangelia.

Exotova abeceda

Autor: Ladislav Heryán

Počet stran: 175
Vazba: vázaná
Formát: 115×175 mm
ISBN: 978-80-262-1755-8
Doporučená cena: 199 Kč

 

Knihu Exotova abeceda vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

V srdci mi hlodá spousta pochybností o všem možném a myslím, že leckdo by byl docela překvapen, kdyby to věděl. Překvapen možná i příjemně, že v tom není sám a že to není blbě, nebo dokonce hřích (jak to známe ze zpovědních zrcadel „pochyboval jsem o pravdách víry“). Upřímně řečeno, jednu z takových – spíše milých – pochyb prožívám vždy začátkem listopadu. (str. 44, F jako Fungování)

Prolistujte si další ukázky.

O autorovi

Ladislav Heryán se narodil 24. února 1960 v Petřvaldu u Nového Jičína. Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební v Ostravě, od sedmnácti let se účastnil tajného teologického studia. Od roku 1979 studoval stavební fakultu VUT v Brně a v létě 1981 se tajně stal salesiánem. Po absolvování vysoké školy a základní vojenské služby pracoval v brněnské panelárně a pokračoval ve studiu teologie. Od září 2002 působil v Praze jako ředitel a kaplan salesiánské komunity v Kobylisích. V září 2009 obhájil disertační práci a stal se doktorem teologie. Bývá označován za pastora undergroundu, kázal například při pohřbu Ivana Martina Jirouse 19. listopadu 2011 v Kostelním Vydří. Stal se přednášejícím na Vyšší odborné škole Jabok, Institutu ekumenických studií a Evangelické teologické fakultě UK v Praze, kde působí dodnes.
Je autorem i dalších úspěšných knih: Exotem na této zemi, Sami na této zemi? a Stopařem na této zemi, ze které si můžete přečíst ukázku.
Přečtěte si také naši reportáž z diskuze nad knihou U Božího mlýna a reportáž ze křtu knihy Země bez obzoru.

Zdroj informací: pametnaroda.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnešních knih je vám nejbližší? Určitě nám o tom napište do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRozpojené státy
Amerika nejen televizní kamerou

Řezníček, Martin

Argo, 2021

zobrazit info o knizeNa kusy

Vitíková, Jana

Malvern, 2020

zobrazit info o knizeExotova abeceda

Heryán, Ladislav

Portál, 2021

Napsat komentář