Hezky česky

Z-pera-ceskych-autoru
Dnes se zaměříme výhradně na českou literaturu – i v tuzemsku máme celou řádku zajímavých titulů, které by neměly uniknout vaší pozornosti. A my se dnes podíváme na prózu a poezii, a to jak v tištěné, tak i ve zvukové podobě. Na své si tudíž přijde každý.

Jako první vám představíme román Sandry Rokosové Přišel jsi, když venku pršelo. Kniha vypráví o mladé ženě a problémech, které přináší sám život – hrdinka musí řešit neshody nejen s manželem a s tchyní, ale i vztah s osudovým mužem. Podrobnější informace o knize najdete v našem článku. A také by vaší pozornosti neměl uniknout autorčin text, kterým přispěla do naší rubriky Čtení ke kávě.

Přišel jsi, když venku pršelo

Autorka: Sandra Rokosová

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-206-1921-1
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Přišel jsi, když venku pršelo vydalo nakladatelství Naše vojsko.

Kniha popisuje životní období mladé ženy vdávající se z lásky, která se však brzy změní v hořkost. Alice si bere svého přítele Richarda Skálu, když zjistí, že je těhotná. U jejích rodičů bydlet nemohou, protože vinou bratra o všechno přišli, a tak začnou bydlet ve vile Richardovy matky v malém městě Javorov. Jejich společné soužití začíná mít počáteční trhliny, a když o Vánocích Richard nečekaně oznámí, že odjíždí do Afghánistánu na vojenskou misi, dostane trhlinu největší. Alice zůstává s malým synem v domě své tchyně, která jí situaci vůbec neulehčuje, a snaží se najít východisko ze zdánlivě neřešitelných nesnází. Aniž by to chtěla nebo plánovala, seznámí se se svou osudovou láskou, Pavlem. Nemají to však snadné, oba mají jiné partnery a smysl pro morální povinnost. Jejich láska je však silná a opojná, ale stejně tak bolestná a spalující. Zpočátku se snaží tomu velkému citu bránit, ale zjišťují, že jeden bez druhého nechtějí být. Navíc se blíží čas, kdy se vrátí Richard z Afghánistánu. Bude to ale úplně jiný Richard, než kterého Alice znala…

Ukázka z knihy

Během následujících dnů mi rychle začaly docházet následky bratrova jednání. Přijdeme o nábytek, o byt. Přijdeme o všechno.
Tím pádem se můj sen o společném bydlení s Richardem rozplynul jako pára nad hrncem. Ale to bylo v tu chvíli to poslední, co bych řešila. Ještě totiž nebylo všem špatným zprávám konec.
Asi po týdnu od návštěvy exekutorů se táta doslova sesypal, musel si dojít k lékaři pro prášky na uklidnění a na spaní. Mamka na tom nebyla o moc lépe.

Celou ukázku z knihy si můžete přečíst na stránkách nakladatele.

O autorce

Sandra Rokosová vystudovala obchodní akademii, ale již od dětství miluje knihy a český jazyk, který v posledních ročnících na základní škola učil jedinečný pan učitel, na kterého dodnes vzpomíná a děkuje mu za to, co ji naučil. Baví ji psát příběhy ze života, které se mohou stát. Nebo už se staly? Její první román byly Vlny života a následovala kniha Přišel jsi, když venku pršelo, která vyšla v únoru 2021 v nakladatelství Naše vojsko. Autorka ale nepolevuje, v současné době píše další knihu.

Více informací najdete na osobních stránkách autorky

————————————————

Pokud si rádi přečtete básně, určitě vás potěšíme tipem na prvotinu českého básníka Radka Kolínského, který sice začínal psaním povídek, ale nakonec skončil u kratších textu – u básní. A udělal dobře, jeho inspirativní sbírka Rána(,) milostivá přinese poezii až k vám domů.

Rána(,) milostivá

Autor: Radek Kolínský

Počet stran: 56
Vazba: brožovaná
Formát: 105×148 mm
ISBN: 978-80-7650-288-8
Doporučená cena: 179 Kč

Knihu Rána(,) milostivá vydalo nakladatelství Pointa.

Na nic si nehrající básnická prvotina. Tenký plátek poezie – 100% přírodní! Může obsahovat (inspirativní) stopy beatnické generace, surrealismu a dekadence.

Ukázka z knihy

Když skončí svět

Z domů jsou ruiny,
víří se prach.
Soví houkání utichlo,
psi mlčí
a neštěkají.
Nad lesem
houpe se pára.
Stromy spadly – všechny.

Na světě nezůstalo nic.

Jen ozvěna
a písek v přesýpacích hodinách
Jako památka na to, že svět už není.

Přečtete si celou ukázku z knížky.

O autorovi

Radek Kolínský přichází s knižním světem do kontaktu každý den, neboť pracuje jako knihovník. V rámci jeho profese dochází k setkáním se zajímavými autory. Tu a tam se s nimi potkává na autorských čteních, která organizuje či se jich sám účastní. Osobně užívá netradičního doprovodu, a to drnkacího hudebního nástroje jménem kalimba.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

Češi jsou známí svým humorem, a tak ani v dnešních tipech nesmí chybět jeden veselý příběh. Jako audiokniha totiž vyšel titul herečky Sandry Pogodové a jejího tatínka Richarda Pogody. Zaposlouchejte se do vyprávění o jejich veselé rodině.

Hoď se do pogody (audiokniha)

Autor: Richard Pogoda, Sandra Pogodová
Interpreti: Jan Kanyza, Richard Podoga, Sandra Pogodová

Vazba: CD
ISBN: 859-404-924-068-5
Doporučená cena: 279 Kč

Audioknihu Hoď se do pogody vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Většina lidí má tátu, ale já mám tatu. Můj tata je, jak to jen hezky říct… přírodní úkaz, lokální baron Prášil. Na jeho obhajobu uvádím, že za to nemůže. Naše rodina Pogodů je totiž hodně bizarní seskupení bláznů a toto není ani tak kniha, jako dokořán otevřené okno do našeho obýváku. Vítejte! Doporučuji odskočit si, pak se posadit, slabší nátury se prosím přikurtují, a můžeme začít. Přísaháme s tatou, že všechny příběhy, které zde vyprávíme se opravdu staly. To je na tom to nejlepší!

O autorce

Sandra Pogodová se narodila v roce 1975 v Olomouci. Vyrůstala v rodině se silným vztahem ke kultuře a umění. Dědeček Rudolf Pogoda byl inspektor kultury. Otec Richard Pogoda je skladatel, pianista, zpěvák, moderátor. Během studií na Státní konzervatoři v Praze začala hrát v divadle i filmu. V roce 1998 se odstěhovala na rok do N. Y., a po svém návratu se opět začala věnovat své profesi. Moderovala Dámský klub v rádiu Frekvence 1. Vedle herectví se také živí zpěvem a jejím prvním literární počinem je povídková knížka Hoď se do pogody, kterou napsala spolu se svým otcem.

Zdroj informací: nakladatelství Cosmopolis


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřišel jsi, když venku pršelo

Rokosová, Sandra

Naše vojsko, 2021

zobrazit info o knizeRána(,) milostivá

Kolínský, Radek

Pointa, 2020

zobrazit info o knizeHoď se do pogody (audiokniha)

Pogoda, Richard – Pogodová, Sandra

Cosmopolis, 2020

Napsat komentář