Její jméno je žena – ženské hrdinky v různých situacích

Jeji-jmeno-je-zena-perex
Nemáte-li stále nakoupeny všechny dárky na letošní Vánoce, přinášíme vám hned několik knižních tipů na poslední chvíli, které osloví jak čtenáře hledající oddych, tak i fanouška nervy drásajících dramat. Nosným motivem všech námi dnes vybraných knih jsou ženy.

Naše putování za výjimečnými ženami započneme v naší zemi. Věra Čáslavská nebyla jen skvělou sportovkyní, ale také zásadovým člověkem se silnou vůlí. Co tyto vlastnosti znamenají (nejen) uprostřed komunistické diktatury ve světle otřesů roku 1968, nám představí dnešní první titul s názvem Čáslavská.

Čáslavská

První komiksové zpracování příběhu výjimečné ženy Věry Čáslavské zavede čtenáře do hlavního města Mexika i do léčebny v Bohnicích, na mistrovství světa i do vyšetřoven Státní bezpečnosti. Tragédií Věry Čáslavské bylo, že milovala výjimečné muže: svého prvního trenéra Vladimíra Proroka i armádního důstojníka Josefa Odložila, který byl sám držitelem stříbrné medaile z Tokia. První však byl ženatý a druhý se nikdy nevyrovnal se závratnou kariérou své ženy. Po sovětské invazi v roce 1968 odmítla Věra Čáslavská odvolat podpis pod provoláním „2000 slov“ a jako držitelka sedmi zlatých olympijských medailí raději šla uklízet činžáky. Tím ale příběh jejího života ani zdaleka neskončil.

Autoři: Jaromír 99Jan Novák

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-257-3342-4
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Čáslavská vydalo nakladatelství Argo.

Přečtěte si medailonky autorů Jana Nováka a Jaromíra 99.

————————————————

Paříž roku 1938 rozhodně nebyla tichým romantickým městem. Planula vášní, střetávaly se v ní politické ideje, vznikala úžasná móda, a to vše v časech, kdy Evropu, potažmo svět, postupně zahalovala válečná mračna. V této napjaté době, kdy historie dostává nečekaný spád, proti sobě stojí dvě nesmiřitelné módní velikánky, které nemohly být rozdílnější původem i přístupem k životu.

Poslední rivalka Coco Chanel

Světu módy vládne v roce 1938 Paříž, ale té vládnou dvě královny…
Legendární rivalita Coco Chanel a Elsy Schiaparelli přinesla světu úchvatné módní kreace a také výrazně ovlivnila mnoho životů.
Mladá Američanka Lily Sutterová přijíždí v roce 1938 z Londýna do Paříže, aby přišla na jiné myšlenky po tragické smrti milovaného manžela. Její mladší bratr, který je v Paříži na stáži a právě prožívá velkou lásku s vyhlášenou pařížskou krasavicí, ji vezme do salonu Elsy Schiaparelli – návrhářky z bohaté italské židovské rodiny, která se pohybuje v levicových kruzích a otevřeně podporuje antifašisty.
Lily nadchne oslnivý svět elegantní módy i návrhářka sama. Brzy se seznamí i s její rivalkou Coco Chanel, která se na rozdíl od Elsy vypracovala z naprosté chudoby a neváhá využívat své kontakty s německým režimem pro vlastní prospěch. Lily se zapojuje do jejich světa a sleduje souboj dvou žen, pro něž je móda vším.
Zatímco v Paříži vznikají nádherné módní kolekce, všude kolem se schyluje k válce s Německem a válečné soukolí již brzy ovlivní i zářivý svět pařížské módy.
Příběh plný lásky, zápolení, loajality a vášně.

Autorka: Jeanne Mackinová
Přeložila: Věra Kotábová

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 133×206 mm
ISBN: 978-80-7625-099-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Poslední rivalka Coco Chanel vydalo nakladatelství Metafora.

Prolistujte si ukázku.

————————————————

Nechte svá srdce pookřát během četby dalšího z Itálií provoněných románů Marleny de Blasi. Antonia už viděla a zažila hodně – její život ovlivnila druhá světová válka i základní lidská trápení. Hořkost by u ní však leckdo hledal marně – matka rodu zaujme nejen svým kuchařským umem, ale také vřelostí.

Antonia a její dcery

Antonia a její dcery je silný román Marleny de Blasi, který se dotkne všech vašich smyslů. Tentokrát vás autorka zavede na rodinnou farmu v srdci žhavé Itálie. Seznámí vás s temperamentní Antonií, pozoruhodnou ženou dohlížející na pořádek a chod domácnosti, ve které bydlí čtyři generace nebojácných a houževnatých toskánských žen. Popíše vám její životní příběh, do něhož se vepsalo běsnění druhé světové války, láska i smutek, hluboká tajemství i doutnající hněv. Uvaří vám. Pokrmy provoněné oreganem, olivami a lahodným kaštanovým medem. Rozesměje vás a zcela nepochybně vás dojme svou vřelostí a spontaneitou.
Další z řady „italských“ memoárů od autorky mezinárodního bestselleru Tisíc dnů v Toskánsku přináší krásný i bolestný příběh Antonie, hrdé a dominantní matky rodu, vůdčí osobnosti čtyřgenerační rodiny silných toskánských žen.

Autorka: Marlena de Blasi
Přeložila: Simoneta Dembická

Počet stran: 240
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-774-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Antonia a její dcery vydalo nakladatelství Jota.

Začtěte se do ukázky a zjistěte více o Marleně de Blasi.

————————————————

Dovedete si představit, že byste přestali vládnout své domácnosti? Nechali své děti, úklid, vaření… vlastně kompletní domácí servis plynout a místo toho všeho se chvíli postarali o své nitro, svou duši? Jde takto jednoduše během jednoho týdne otočit kormidlem svého života a nechat se řídit rukou Boží?

Máma odchází do kláštera!

Kláře bude zanedlouho čtyřicet. Doma má chápajícího manžela a tři zdravě zlobivé děti. Ženu se sklonem k perfekcionismu zmáhají úkoly v práci, povinnosti doma i závazky, které na sebe vzala navíc v zaměstnání a farnosti. Potřebovala by na chvíli vypnout, vyčistit si hlavu, zkrátka „dobít baterky“. Jako řešení se nabízí týdenní duchovní pobyt v klášteře…
Je to dobrý nápad? Bude se umět, aspoň na týden, oprostit od starostí o své blízké? Koho potká a co si od ostatních vyslechne? Jaké podněty se překvapivě dotknou jejího srdce? A bude si tato zdravě skeptická žena i nadále řídit svůj uspěchaný život sama, nebo pustí k dílu i neviditelnou ruku Hospodina?
Humoristicky laděná novela s půvabnými postřehy ze života zaujme ty, kdo ve středním věku přicházejí o iluze, ale nechtějí vyhořet a ztratit ideály. Potěší ty, kdo se účastní duchovních cvičení a obnov.

Autorka: Stéphanie Combeová
Přeložila: Markéta Štěpánková

Počet stran: 144
Vazba: brožovaná
Formát: 130×190 mm
ISBN: 978-80-7566-171-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Máma odchází do kláštera! vydalo Karmelitánské nakladatelství.

————————————————

Myšlenka, že krize středního věku patří mezi ryze mužské záležitosti, je stejně naivní jako úvaha, že ženy ji mají jednodušší. Co můžete získat za předpokladu, že máte vůbec něco k získání? Neméně důležité je ptát se, o co vše můžete přijít. To už ale zůstává na vás, protože vývoj následujícího příběhu máte takříkajíc ve svých rukou. Aspoň v novém gamebooku!

Krize středního věku

Jste žena středního věku. Máte manžela, dceru, úspěšnou kariéru… a neodbytný pocit, že vám něco chybí. Co s tím uděláte? Pošlete ženatému kolegovi esemesku se sexuálním podtextem? Pořídíte si tetování? Vyrazíte do nočního klubu? Utečete do ciziny? A co takhle další dítě? Nebo rozvod? Je to jen na vás. Vyberte si cestu, prokličkujte nebezpečným bludištěm krize středního věku a doufejte, že vaše hra s osudem skončí podle vašich představ. Nic hrozného se nemůže stát. Kromě manželství, kariéry a vlastní sebeúcty nemáte co ztratit.

Pohrajte si s osudem
Autorka: Marie Phillipsová
Přeložila: Ivana Dresia

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 140×215 mm
ISBN: 978-80-7593-244-0
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Krize středního věku vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

————————————————

Chcete-li se o dlouhých zimních večerech (beze sněhu) trochu bát, máme pro vás příběh Rebeccy, která řeší rozchod osamoceným pobytem v domě s historií. Na tom by sice nebylo nic až tak divného, ale zdá se, že zmíněný pobyt vlastně až tak osamocený nebude…

Setkání v soumraku

Po rozchodu s nevěrným přítelem se Rebecca rozhodne začít nový život na anglickém venkově. Od prvního dne má pocit, že v pronajatém domě není sama. Je možné, aby byl ve starobylých zdech uvězněný duch bývalého majitele? Dívka se pouští do nebezpečného pátrání po zapomenuté tragédii, ve které jde kromě citů i o holý život.

Autorka: Renáta Navrátilová

Počet stran: 202
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7633-350-5
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Setkání v soumraku vydalo nakladatelství Alpress.

Začtěte se do napínavé ukázky.

————————————————

Máte-li rádi detektivky, je tu pro vás další případ Eriky Fosterové, která krom pátrání po brutálním sériovém vrahovi musí řešit konflikty s nadřízenými a ke všemu dávat pozor sama na sebe. Zdá se totiž, že vrah začíná kroužit nebezpečně blízko…

Noční lov (audiokniha)

Druhý případ Eriky Fosterové ve skvělém podání oblíbeného herce a dabéra Martina Stránského.
Jedné horké červnové noci je detektiv šéfinspektor Erika Fosterová přivolána k brutální vraždě. Oběť, vážený praktický lékař, je nalezen ve své posteli udušený. Zápěstí má svázaná a oči pod průhledným sáčkem upevněným těsně pod hlavou vypoulené.
O několik dní později umírá za podobných okolností další muž a Erika společně s kolegy Petersonem a Mossovou tuší, že čelí sériovému vrahovi. Ten své oběti sleduje a vyčkává na vhodný okamžik, kdy udeří.
Co mají oba mrtví společného? Existuje v jejich minulosti nějaké tajemství, které by je mohlo spojovat? A co je spojuje s vrahem?
Erika dělá vše pro to, aby
Nočního lovce zastavila a dopadla, i když opět riskuje a dostává se do konfliktů s nadřízenými. A navíc možná vrah začíná sledovat i ji…

Autor: Robert Bryndza
Přeložila: Kateřina Elisová
Interpret: Martin Stránský

Vazba: CD
ISBN: 859-404-924-081-4
Doporučená cena: 399 Kč

Audioknihu Noční lov vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Začtěte se do medailonku o autorovi, našeho rozhovoru s ním a prohlédněte si jeho předchozí tituly, například: Dívka v leduNoční lovTemné hlubinyDo posledního dechuChladnokrevně a Smrtící tajnosti a Kanibal z Nine Elms.

————————————————

Jak moc může matka ovlivnit svou výchovou osud dcery? Lze být skutečně jednoduše jinými rodiči, než jakými byli ti naši, nebo budeme více či méně vědomě stále narážet do neviditelných stěn vymezených jejich výchovou? A hlavně, můžeme pomoci ke změně další generaci?

Za skleněnou stěnou

Brilantní minimalistická próza. Psychologická sonda ostrá jako břitva.
Tři ženy, tři generace, jeden příběh
Gully, Marianne, Annika. Tři ženy spojené rodinným poutem. Jejich příběhy na sebe navazují, činy matek ovlivňují životy dcer. A vlastně všechny tři „jenom“ hledají štěstí. Kdo by byl řekl, že je to tak těžké? A muži jim v tom také moc nepomáhají. Jak se vymanit ze začarovaného kruhu? Když vám v dětství něco chybí, může z vás vyrůst dobrý člověk?
Caroline Ringskog Ferrada-Noli tyto otázky zkoumá bez moralizování, často s černým humorem a používá k tomu úderně minimalistický jazyk.
Zdálo by se, že být ženou v jednadvacátém století ve Švédsku bude lehčí než v minulosti. Ale není to v jistém smyslu naopak těžší?
Vydání knihy podpořila Švédská umělecká rada.

Autorka: Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Přeložila: Jana Holá

Počet stran: 380
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3331-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Za skleněnou stěnou vydalo nakladatelství Argo.

Přečtěte si ukázku a informace o autorce.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČáslavská

Jaromír, 99 – Novák, Jan

Argo, 2020

zobrazit info o knizePoslední rivalka Coco Chanel

Mackinová, Jeanne

Metafora, 2020

zobrazit info o knizeAntonia a její dcery

Blasi, Marlena de

Jota, 2020

zobrazit info o knizeMáma odchází do kláštera!

Combeová, Stéphanie

Karmelitánské nakladatelství, 2020

zobrazit info o knizeKrize středního věku
Pohrajte si s osudem

Phillipsová, Marie

Pavel Dobrovský – BETA, 2020

zobrazit info o knizeSetkání v soumraku

Navrátilová, Renáta

Alpress, 2020

zobrazit info o knizeNoční lov (audiokniha)

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2020

zobrazit info o knizeZa skleněnou stěnou

Ringskog Ferrada-Noli, Caroline

Argo, 2020

Napsat komentář