Sci-fi a fantasy – probuďte svou fantazii

Čtení, fantasy, magie - ilustrační
Vypněte mozek a relaxujte u příběhů, které vás přenesou do velkolepých světů v alternativním Londýně i dalekém vesmíru. S dnešními tipy zažijete mnoho akce, napětí i magických dobrodružství.

Urban fantasy zasazená do alternativního Londýna vypráví nevšední příběh dívenky, která jako jediná vídá podivné ptáky. Je totiž aviaristka, schopná spatřit kouzelné ptáky strážící lidské duše. Jestli máte rádi tak trochu zvláštní příběhy s jedinečnou snovou atmosférou, zkuste Strážce duší od Deborah Hewittové.

Strážce duší

Autorka: Deborah Hewittová
Přeložila: Anežka Dudková

Počet stran: 456
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-3225-0
Doporučená cena: 488 Kč

Knihu Strážce duší vydalo nakladatelství Argo.

Alice Wyndhamová celý život vídala podivné ptáky, pro všechny ostatní neviditelné… pak se ovšem od záhadného Crowleyho dozví, že je „aviaristka“ a jako taková vidí lelky, magické ptáky strážící lidské duše. Když Alicina nejlepší kamarádka Jen upadne po tragické nehodě do kómatu, Alice stane před úkolem, který nikdo jiný nezvládne – musí najít a zachránit Jenina lelka. S Crowleyho pomocí se Alice vydává do skrytého alternativního Londýna, jehož obyvatelé mají nejrůznější kouzelné schopnosti, aby tam zdokonalila svůj neobyčejný talent. Novou aviaristku však touží zničit skupina odhodlaná vyhladit z povrchu zemského všechny, kteří vládnou magií. Alice musí riskovat vše, aby svou nejlepší kamarádku zachránila – a aby odhalila pravdu o sobě samé. Debutový román Deborah Hewittové je strhující městskou fantasy o nám neznámém Londýně, kouzelném světě skrytém za dobře známým uspěchaným moderním městem.

 

Ukázka z knihy

Hrušky v sadu uzrály příliš brzy. Na trávě se povalovaly jejich nabobtnalé mršiny, jako hnilobná hostina pro mravence a octomilky. Na terasu k němu zaváněl pach lepkavé šťávy a mísil se s odporně sladkou vůní lučních květin, které na zahradě rostly. Na září bylo příliš velké horko a Heleniny milované hortenzie uvadaly. Lemovaly terasu jako čestná stráž, hlavičky uctivě sklopené, a ve světle pozdního večera jim opadávaly žlutohnědé okvětní plátky.
Na štěrkové příjezdové cestě před domem zakřupaly pneumatiky a on ztuhl se sklenkou whisky na půl cesty k ústům. Ve slábnoucím světle se zaleskla jantarová tekutina a její odraz mu na ruce tančil jako oheň. Položil skleničku, aniž se napil, a zavřel oči. Ve vzduchu vířila křídla můr a rytmické ptačí trylkování. Uklidňující bílý šum. Klidný. Pokojný. Lež. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Deborah Hewittová

Britská spisovatelka Deborah Hewittová žije v anglickém Manchesteru. Když zrovna nepíše, sleduje své dva syny, jak hrají fotbal na rozbláceném hřišti, anebo vyučuje, což je dosud její hlavní zaměstnání. Občas také vaří, a to i přes vroucná přání rodiny, aby to raději nedělala. Ve svém debutovém románu, zajímavé městské fantasy Strážce duší (2019), se nechala inspirovat finskou mytologií a folklórem.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Flotila nožů je druhým dílem série Jiskry války od Garetha L. Powella a potěší každého fanouška military sci-fi, který si rád přečte nejen o mezihvězdných konfliktech a vesmírných lodích.

Flotila nožů

Autor: Gareth L. Powell
Přeložil: Zdeněk Uherčík

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 151×211 mm
ISBN: 978-80-7553-794-2
Doporučená cena: 339 Kč

Knihu Flotila nožů vydalo nakladatelství Triton.

Bývalá válečná loď Vrtošivá fena a její nekonvenční posádka dostávají od Záchranného sboru příkaz ověřit nouzové volání lidské kosmické lodě Duch Lucy. Její posádka ji musela těžce poškozenou opustit a uchýlit se na opuštěnou loď vypuštěnou mimozemskou rasou Nymtoqů před deseti tisíci lety. Obrovská loď ale skrývá svá vlastní smrtící tajemství. Do popravy válečné zločinky Ony Sudakové zbývá jen několik minut. V posledním okamžiku ji však z cely smrti unáší neznámé komando. Mramorová flotila si ji vyžádala jako pozorovatele a prostředníka při nemilosrdném vynucování míru v celé lidské Většině. Lodě Flotily netolerují odpor a každá rebelie je rozdrcena mnohonásobnou přesilou. Když dospějí k závěru, že Vrtošivou fenu je nezbytné eliminovat, začíná boj o přežití.

 

Ukázka z knihy

„Jsem skoro nahoře.“
S výstupem jsem začala, sotva se rozednilo. Neodbytné prsty ostrého pouštního větru mě tahaly za plášť. Nos a ústa jsem si před vířícím pískem a popelem zakryla šálem a oči jsem si před pronikavým sluncem chránila tmavými brýlemi.
„Já vím,“ ozvala se Vrtošivá fena ze sluchátka v mém pravém uchu. „Sleduju vaši pozici a životní funkce.“ Byla zřejmě trochu netrpělivá, ale mně se na odpověď nedostávalo dechu. Chrámy Vysočiny se nacházely na impozantní stolové hoře vysoko nad vyprahlou pustinou. Jediná cesta k nim vedla po schodech vytesaných do rezavě zbarveného úbočí stolové hory.
„Pořád si myslím, že by bylo rychlejší, kdybych vás nahoře vysadila,“ dodala. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Gareth L. Powell

Gareth L. Powell píše science fiction o obyčejných postavách v mimořádných situacích. Narodil se v Bristolu roku 1970 a stále žije poblíž. Začal psát ve škole a měl to štěstí, že za své první mentory pokládal Dianu Wynne Jonesovou a Helen Dunmoreovou. Po řadě malých tiskových publikací prodal svou první profesionální povídku časopisu Interzone roku 2006. Krátký román Silversands se objevil v roce 2010 a o rok později následoval první plnohodnotný román The Recollection. Nakladatelství Triton vydalo Powellovu knihu Jiskry války.

Zdroj informací: autorův web

————————————————

V dějinách žánru science fiction je Cizinec v cizí zemi naprostým vrcholem. Přináší poutavé a zábavné vyprávění krále žánru Roberta Heinleina o jednom člověku z Marsu i o samotné podstatě dobra a zla.

Cizinec v cizí zemi

Autor: Robert Heinlein
Přeložila: Alžběta Lexová

Počet stran: 636
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-2572-840-6
Doporučená cena: 698 Kč

Knihu Cizinec v cizí zemi vydalo nakladatelství Argo.

Před pětadvaceti lety se první lidská mise na Mars naposledy ohlásila těšně před přistáním. Všichni její členové byli od té doby pokládáni za mrtvé. Někdo však přece jen přežil. Narozen na vesmírné lodi odsouzené k záhubě a vychován Marťany, Valentine Michael Smith nikdy neviděl lidskou bytost až do dne, kdy ho objevili členové druhé expedice. Považuje se za Marťana, cítí a přemýšlí jako Marťan, nyní se však spolu s posádkou vrací na Zemi jako dědic pohádkového dědictví po svých rodičích a dle pozemských zákonů také jako vlastník Marsu. Nové české vydání slavného vědecko-fantastického románu velmistra žánru Roberta A. Heinleina, odměněného nejvyšším žánrovým oceněním, cenou Hugo, vám přinášíme v novém překladu Alžbety Lexové.

 

Ukázka z knihy

Pokud se vám toto vydání zdá být tlustší a obsáhlejší než první verze Cizince v cizí zemi, nemýlíte se. Jedná se o původní podobu díla – tak, jak ho Robert Heinlein stvořil a sepsal.
Předchozí vydání obsahovalo v angličtině kolem sto šedesáti tisíc slov, zatímco toto se pohybuje kolem dvou set dvaceti tisíc. V Robertově rukopisu bylo obvykle dvě stě padesát až tři sta slov na stránku, v závislosti na počtu dialogů. Pokud tedy vezmeme průměrných dvě stě sedmdesát pět slov na stránku v osmisetstránkovém rukopisu, dostaneme se na oněch dvě stě dvacet tisíc slov, možná i trochu víc.
V roce 1961, kdy byla tato kniha poprvé vydána, se od obvyklé produkce v žánru science fiction natolik lišila, že se redaktoři dožadovali zkrácení a odstranění několika scén, které by tehdy mohly pohoršovat veřejné mínění. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Robert A. Heinlein

Robert A. Heinlein je světoznámý americký spisovatel science fiction (1907–1988) a podle mnohých dokonce nejvýznamnější představitel tohoto žánru ve dvacátém století. Debutoval povídkou Linie života (1939), úvodní prací odvážného projektu tzv. „historie budoucnosti“, jenž byl později seřazen do rozsáhlého souboru Minulost napříč budoucností (1967). V dalších letech se začal s úspěchem věnovat psaní vědeckofantastických příběhů pro mládež. Zlomem v jeho literární kariéře se stalo vydání dodnes populárního válečného sci-fi románu Hvězdná pěchota (1959), v němž popsal krutou válku lidstva proti agresivní mimozemské civilizaci. Kultovní obliby nejen v okruhu příznivců fantastiky se dostalo románu Cizinec v cizí zemi (1961), v němž se na Zemi vrací chlapec vychovaný marťanskou civilizací, aby lidstvu ukázal skutečné životní hodnoty. Mimořádně zdařilý titul Měsíc je drsná milenka (1966) sleduje dramatickou vzpouru měsíční kolonie proti neúnosně vykořisťovatelské tyranii Země. V roce 1975 obdržel jako vůbec první prestižní titul Velmistra žánru.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Tiamatin hněv je už osmým dílem Expanze, populární sci-fi série Jamese S. A. Coreyho. Vesmírné bitvy, velkolepé destrukce, nové hrozby a tajemství, to vše na vás čeká v tomto vzrušujícím románu.

Tiamatin hněv

Autor: James S. A. Corey
Přeložil: Vladimír Nový

Počet stran: 432
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7553-831-4
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Tiamatin hněv vydalo nakladatelství Triton.

Třináct set bran otevřelo lidem hvězdné soustavy v celém vesmíru. Zatímco lidstvo buduje na troskách mimozemské civilizace vlastní mezihvězdnou říši, objevují se nové záhady a hrozby. Posádka Rosinanty roztroušená do všech koutů říše mezitím udatně bojuje ztracenou bitvu proti Duartovu autoritářskému režimu. Vzpomínky na staré pořádky pomalu blednou a budoucnost pod věčnou nadvládou Laconie nabývá stále jasnějších obrysů. Proti hrůzám, skrývajícím se mezi světy, nebudou pouhé ambice a odvaha stačit. A když se zdá, že už není naděje a budoucnost je nezvratitelná, zasahuje záhadná mimozemská inteligence…

 

Ukázka z knihy

Chrisjen Avasarala byla po smrti.
Zemřela před čtyřmi měsíci na Měsíci ve spánku. Po dlouhém, zdravém životě a krátké nemoci zanechala lidstvo ve stavu zcela odlišném od toho, v němž ho našla. Všechny zpravodajské kanály už měly připravené nekrology a vzpomínky, jen je vypustit do třinácti stovek hvězdných soustav, jichž bylo lidstvo dědicem. Všude bombastické titulky a bannery: Poslední vládkyně Země, Smrt tyrana, Avasaralino poslední sbohem.
Ať už říkaly cokoli, byla to pro Holdena rána. Nedokázal si představit, že už se vesmír nebude podřizovat vůli té drobné stařenky. I poté, co na Laconii dorazilo potvrzení, že je to opravdu tak, Holden dál hluboko uvnitř věřil, že Avasarala pořád tam někde je, hudruje a podrážděně se snaží překonat hranice lidských možností, jen aby dokázala pohnout kormidlem dějin aspoň o kousek dál od nevýslovných zvěrstev. Od chvíle, kdy se to doslechl, trvalo skoro měsíc, než si poprvé připustil, že je to pravda. Chrisjen Avasarala byla po smrti. (str. 7)

 

James S. A. Corey

James S. A. Corey je pseudonym dvojice autorů Ty Franck a Daniel Abraham. Druhý jmenovaný je autorem komiksové verze Hry o trůny (A Game of Thrones) od George R. R. Martina. Ze série Mince a dýka u nás vyšly díly Dračí cestaKrálovská krev, Tyranův zákon, Vdovin dům a Pavoučí válka. Sérii Kvartet vysoké ceny na našem trhu reprezentují první dva díly – Stíny v létě (A Shadow in Summer, 2006, česky 2009) a Zrada v zimě (A Betrayal in Winter, 2007, česky 2011).  Z knižní série Expanze (The Expanse) vyšlo již osm svazků. Pátým v pořadí jsou Hry Nemesis, jejichž recenzi si u nás můžete přečíst, šestým je Popel Babylonu a sedmým Vzestup Persepole.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete další knihy za skvělé ceny.

Zaujaly vás fantasy a sci-fi tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStrážce duší

Hewittová, Deborah

Argo, 2020

zobrazit info o knizeFlotila nožů

Powel, Gareth L.

Triton, 2020

zobrazit info o knizeCizinec v cizí zemi

Heinlein, Robert A.

Argo, 2020

zobrazit info o knizeTiamatin hněv

Corey, James S. A.

Triton, 2020

Napsat komentář