Dramatická vzpoura měsíční kolonie

Mesic je drsna milenka
Spisovatel science fiction Robert Heinlein, který se může chlubit titulem Velmistra žánru, stvořil svět, ve kterém Měsíc obývají nežádoucí obyvatelé planety Země. Pozemšťané hladoví a kolonii vykořisťují. Až do okamžiku, kdy vypukne vzpoura, která může změnit celý systém…

Píše se rok 2076 a Měsíc slouží jako trestanecká kolonie pro vzpurné a nežádoucí obyvatele Země. Ve snaze přežít v drsném a nepřátelském prostředí si exulanti vytvořili liberální společnost pod dohledem přísné pozemské vlády, která se stará o životní nezbytnosti „luňáků“ výměnou za dodávky obilí pro hladovějící populaci Země.
Situace se postupně zhoršuje a obyvatelé Měsíce si začínají uvědomovat, že pokud se pozemské tyranii nevzepřou, čeká je nevyhnutelné vyčerpání zdrojů a následná environmentální apokalypsa. Do čela revoluce se postaví nepravděpodobná skupinka antihrdinů a navzdory tomu, že mají jen mizivou šanci na úspěch, roznítí plamen vzpoury, která by mohla změnit budoucnost celého lunárního světa.

Ukázka z knihy

V Lunaja Pravda jsem se dočetl, že městská rada Luna City schválila v prvním čtení nařízení na udělování licencí prodejcům občerstvení na území města, ve kterým stanovila i to, jak budou probíhat kontrolní prověrky a výběr daní. Taky tam stojí, že „Synové revoluce“ dneska večer pořádají mítink. (str. 21)

Měsíc je drsná milenka

Autor: Robert Heinlein
Přeložila: Alžběta Lexová

Počet stran: 544
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2410-1
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Měsíc je drsná milenka vydalo nakladatelství Argo.

Robert Heinlein

Světoznámý americký spisovatel science fiction Robert Heinlein (1907–1988) a podle mnohých dokonce nejvýznamnější představitel žánru dvacátého století debutoval povídkou Linie života (1939), úvodní prací odvážného projektu tzv. „historie budoucnosti“, jenž byl později seřazen do rozsáhlého souboru Minulost napříč budoucností (1967). V dalších letech se začal s úspěchem věnovat psaní vědecko-fantastických příběhů pro mládež. Dalším zlomem v jeho literární kariéře se stalo vydání dodnes populárního válečného sci-fi románu Hvězdná pěchota (1959), v němž popsal krutou válku lidstva proti agresivní mimozemské civilizaci. Kultovní obliby nejen v okruhu příznivců fantastiky se dostalo románu Cizinec v cizí zemi (1961), v němž se na Zemi vrací chlapec vychovaný marťanskou civilizací, aby lidstvu ukázal skutečné životní hodnoty. Mimořádně zdařilý titul Měsíc je drsná milenka (1966) sleduje dramatickou vzpouru měsíční kolonie proti neúnosně vykořisťovatelské tyranii Země. V roce 1975 obdržel jako vůbec první prestižní titul Velmistra žánru.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMěsíc je drsná milenka

Heinlein, Robert A.

Argo, 2018

Napsat komentář