Vzít osud světa do vlastních rukou

Corey_HryNemesis
Když jsou principy svobody lidské společnosti v ohrožení, je třeba vzít osud do vlastních rukou. Cesty k prosazení vlastní vůle jsou různé, od diplomacie až k čistému terorizmu. Najde se někdo, kdo svět spasí? Pojďme rozehrát Hry Nemesis.

Poslední lednový den roku 2017 přinesl premiéru českého vydání knihy Hry Nemesis (Expanze – kniha pátá) (Nemesis Games – The Expanse, 2015) od Jamese S. A. Coreyho v režii nakladatelství Triton. Překlad pochází z dílny Jany Rečkové, která překládala i čtyři předchozí díly této série.

James S. A. Corey je společný pseudonym dvojice autorů Ty Franck a Daniel Abraham, přičemž druhý jmenovaný je asi v literárním světě o něco známější. Je autorem komiksové verze Hry o trůny (A Game of Thrones) od George R. R. Martina. Ze série Mince a dýka (The Dagger and the Coin) u nás vyšly zatím jen první dva díly – Dračí cesta (The Dragon’s Path, 2011, česky 2015) a Královská krev (The King’s Blood, 2012, česky 2016), přičemž překlad třetího Tyranův zákon (The Tyrant’s Law, 2013) je na spadnutí (plánované vydání je konec března 2017). Sérii Kvartet vysoké ceny (The Long Price Quartet) na našem trhu reprezentují zatím také jen první dva díly – Stíny v létě (A Shadow in Summer, 2006, česky 2009) a Zrada v zimě (A Betrayal in Winter, 2007, česky 2011).

Knižní série Expanze (The Expanse) má v tuto chvíli šest svazků a dnes představované Hry Nemesis jsou pátým v pořadí. Poprvé se Expanze představila milovníkům žánru space opera v roce 2011 titulem Leviatan se probouzí (Leviathan Wakes, česky 2013). Podle pravidla co rok to jedna kniha vydali autoři v roce 2012 pokračování pod názvem Kalibánova válka (Caliban’s War, česky 2012). O rok později navázali třetím svazkem Abaddanova brána (Abaddon’s Gate, česky 2013). V roce 2014 přidali O poklad Ciboly (Cibola Burn, česky 2015) a pátý svazek Hry Nemesis (Nemesis Games, česky 2017) spatřil světlo knižního světa v roce 2015. Na Mikuláše v roce 2016 vyšel zatím poslední díl série pod názvem Babylon’s Ashes (Popel Babylonu) – na vydání v českém překladu stále čeká.

Expanze se stala předlohou pro televizní seriál, jenž zhruba před měsícem navázal na svou první desetidílnou sérii pokračováním v sérii druhé. Už i to, že se dožil další série, svědčí o jeho nepřehlédnutelné úspěšnosti. O tom, postaví-li se po bok klasikám žánru, jakými byla třeba Battlestar Galactica zahájená v roce 2004, se lze zatím však pouze dohadovat.

Hry Nemesis jsou přímým pokračováním dějových linií rozehraných v předchozích knihách, ale zároveň se od všech čtyř v mnohém liší. V první řadě je tu patrné výrazné zrání hlavní postavy série Jamese Holdena. Na druhém místě ale čtenáře zaujme, že Holden již není jediná postava, z jejíhož pohledu se příběh odvíjí. Ke slovu se dostávají i ostatní tři zbylí členové posádky, už téměř od prvních stran příběhu rozehnaní do různých koutů sluneční soustavy. Amos Burton se vydává vzdát poctu zemřelé přítelkyni a zároveň se pokusí vyšetřit okolnosti její smrti. Alex Kamal se zkusí usmířit se svou bývalou ženou. A konečně Naomi Nagata se vydá vyřešit jednu svízel ze své vlastní minulosti. Tím posádka ponechá svého kapitána jemu samotnému a Holden po nějaké době v obavě z nudy přijme zakázku vyšetřit, kam se ztrácí nadprůměrné množství lodí procházejících branami prstence. Zmíněná témata jsou předmětem hlavně první poloviny knihy. Druhá rozehraje příběh nebezpečné vojenské hrozby a války mezi hlavními frakcemi systému. Hry Nemesis přinášejí hned několik vysoce aktuálních témat. V první řadě vypichují specifické formy rasismu a sektářství působící jako katalyzátor konfliktu. Možná ještě podstatnějším poselstvím je vykreslení terorismu jako čistě účelového nástroje pro prosazení osobních výhod, nikoli jako cesty ke zlepšení podmínek davu. Tedy něco, s čím jsme prostřednictvím médií takřka denně konfrontováni.

Jazykově je překlad uchopen s řemeslnou zručností a soudě z pohledu do originálu má k tomu všechny předpoklady už od zdroje. Vyprávění plyne hladce, akce střídá chvíle klidu, napětí graduje. Ti, kdo by měli obavu začít Hrami Nemesis bez znalosti předchozích čtyř knih, mohou v klidu vydechnout a bez obav se do četby vrhnout rovnýma nohama. Kniha pátá je pojata takovým způsobem, že znalost předchozího děje není nezbytnou podmínkou k tomu, aby si četbu užili.

Hry Nemesis jsou v každém případě příjemným překvapením, jež splňuje více, než slibovalo. U každé série je na místě obava z postupné degradace děje i postav. Pátá část Expanze ale žádným takovým neduhem netrpí. Právě naopak. A navíc přidává to nejdůležitější – totiž touhu popadnout další pokračování, jen co se objeví na knižních pultech. Doufejme tedy, že na ně naši čtenáři nebudou muset čekat příliš dlouho.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHry Nemesis
Expanze - Kniha pátá

A., James S.

Triton, 2017

Napsat komentář